Jerry Hopkins: Kesytön Jim Morrison (Minerva, 2021)

Aiheeseen liittyvää

Kirottua: Sukellus Korkeajännityksen maailmaan

Eräitä suosikkejani ovat aina olleet toiseen maailmansotaan liittyvät sarjakuvat, joiden juonikuviot siirtyivät aikoinaan hiekkalaatikolle kavereiden ja muovisotilaiden näyteltäviksi.

Anders Fager: Pohjoiset kultit – Kauhukertomuksia

Anders Fagerin esikoisteos on hyytävällä tavalla riemukas kauhukokoelma.

Arvostelussa Tapani Rinne & Juha Mäki-Patola: Open

Kappaleet ovat harmonisia kudelmia ja äänimaisemia, jotka huokuvat rauhallisuutta, vaikka kasvavatkin välillä voimakkaisiin tuntemuksiin.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

Arvostelussa Rat Trap – Sulla ei aikaa oo (EP)

"Nyt ollaan siis perusasioiden äärellä ja näinä aikoina, mitä...

Jaa somessa

Kirja on ilmestynyt alunperin jo 1992, mutta suomennos saatiin vasta viime vuonna. Tässä välissä kirjailija ehti jo kuollakin (2018).

Kesytön Jim Morrison -kirja

Minulla on ollut hänen ja Danny Sugermanin 80-luvulla julkaistu kirja Jim (No one here gets out alive) jostain sieltä asti ja myös Densmoren ja Manzarekin muistelmat on tullut luetuksi (Kriegerin vastaava on hiljattain suomennettu), joten ajattelin, että tuskin tässä mitään uutta on ja miten voisi enää ollakaan.

Toisaalta, vaikka ensinmainitun olen lukenut pariin-kolmeenkin otteeseen, niin enpä siitä ja noista toisistakaan paljoa muista, joten mitäpäs sitä korona-aikana sitten.

Itse asiassa kirja on ihan viihdyttävä ja Doors-historiikki ohitetaan aika nopeasti ja 380-sivuisen kirjan sivuista n. 130 on haastatteluja Jimistä ja niistä saa oikeastaan paremman kuvan hänestä kuin mistään miten häntä on kuvailtu, etenkin tuossa ennen pariisiin lähtöä tehdyssä, mikä on sinänsä lyhyt, mutta herra kertoo siinä paljon.

Yhden haastatteluista on tehnyt John Carpenter ja ajattelin, että no juu, onhan hänkin musamies, kunnes annoin kertoa itselleni, että muistaisin törmänneeni tähän ennenkin ja tämä on eri John Carpenter.

On kirjassa jotain minulle uuttakin (tai on niitä enemmänkin, mutta tämä oli hauskin); Doors-leffaahan suunniteltiin jo ainakin 10 vuotta ennen kuin se ilmestyi ja käsikirjoittajiksi tarjoutui ties kuka, mm. Charlie Sheen, jonka ehdotus Jimiksi oli Bono. Mutta myös hra John Travolta oli keskustellut Ray Manzarekin kanssa, että haluaisi näytellä Jimiä. Eikä siinä vielä kaikki; he olivat myös keskustelleet 1981 Doorsin paluusta Travolta solistinaan! Sen olisin halunnut nähdä, tai ainakin kuulla.

Eli onhan tämä ihan ok ajavietettä.

Kesytön Jim Morrison
Alaotsikko: Legendan elämä 1943-1971
Kääntäjä: Kirsi Kämäräinen
Sivumäärä: 380
Saatavilla painettuna ja äänikirjana (lukija Jukka Peltola)

– V. Vahtera

spot_img