KAI KIVI & EKSYNEET ÄÄNET: Kaunis Tulevaisuus (Stupido Records STUPIDO 367) 2023, mini-LP

Aiheeseen liittyvää

THE VAPORS: Crazy/Together (Hiljaiset Levyt HIKS-088) 7″ 2024

The Vapors koottiin alunperin Englannissa 1978 ja sai suurimman hittinsä vuonna 1980 biisistä Turning Japanese, joka oli listaykkönen Australiassa ja kolmonen Englannissa. Biisi löytyy monelta punkkokoelmalta ja dvd:ltä, vaikkei se todellakaan mitään punkkia ole. Itse pidin enemmän bändin Jam-maisemmista biiseistä kuten Waitin' For The Weekend ja News At Ten.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Kroonisen kivun kuvaus pysäyttää – Tervetuloa sairaiden valtakuntaan

Hanna Bervoetsin romaani 'Tervetuloa sairaiden valtakuntaan' on samaistuttava kuvaus kroonisesta sairaudesta ja sen tuomista haasteista.

Fyysikon pohdintoja energiahoitojen roolista hyvinvoinnissa

Johanna Blomqvistin kirja Kvanttifysiikasta energiahoitoihin – Fyysikon matka mieleen ja paranemiseen kuvaa energiahoitomenetelmien ja kvanttifysiikan yhdistäviä tekijöitä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 06/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Kollaa Kestään hajottua yhtyeen pääasiallinen säveltäjä ja laulaja Kai Kivi teki ensin vanhojen bändikaveriensa Juha Helmisen ja Jyrki Siukosen sekä erään Anne-nimisen tytön kanssa oudon singlen Cenci-nimellä, jonka jälkeen 1981 ilmestyi Kai Kivi & Eksyneet Äänet -yhtyeen silloin ainoaksi jäänyt single Tanssi tanssi tanssi/Ovi kesään, jolla soittaa mm. Kollaan ekalla singlellä bassotellut Jouni ”Esko” Hirvonen ja Kollaan albumilla soittanut saksofonisti Jukka Mikkola. Yhtye taisi jäädä studioprojektiksi ja single ei ihmeempiä huomioita saanut. A-puoli on skata ja B-puolella mennään jo ehkäpä tuollaisille postpunkladuille.

Tämä viiden biisin mini-LP on sitten taas äänitetty jo 1984 aivan eri kokoonpanolla. Soittajistossa on mm. Vaussa soittaneet rumpali Tapio Leppänen ja kitaristi Matti Hanski, taustalauluissakin on saman yhtyeen basisti Harri Savilahti, bassossa taas Äpylin (yhtyeen alkuperäinen nimi on liian pitkä!) Jari Kupiainen, ei siis sama mies, joka soitti mm. Kosmonautsissa. Lisäksi pasuunassa on Mikko Griinari, Kivi soittaa laulun lisäksi kitaraa ja koskettimia. Levy jäi silloin julkaisematta.

Viime vuonna kuitenkin Stupido löysi nauhat ja tämä päätettiin julkaista. Hyvä niin. Tämä on nimittäin ihan aiheellinen julkaisu. Kiven ääni on edelleen yhtä hellyyttävä kuin Kollaa-aikoinakin. Selvästi paras biisi on tarttuva popmainen Kupiaisen Lähden pois, jonka teksteistä tulee vähän mieleen Kollaan Kaupungin valot, vaikkei biiseillä mitään tekemistä toistensa kanssa olekaan; tulee vain samanlainen ulkopuolinen olo. 31 päivää on taas vähän postpunkin suuntaan menevä biisi. Lasinen kaupunki olisi ensin mainitun kanssa voinut olla eri aikana myös pieni hitti, ainakin eri laulajalla, mutta samalla biisi olisi voinut menettää tehonsa, koska biisi on tuollainen aika tavanomainen keskitempopop, jonka pelastaa Kiven laulu. Liian paljon taas on käännös Joe Jacksonin biisistä One more time. Sen on kääntänyt Jarin vanha bändikaveri (veli?) Martti Kupiainen. Viimeinen laulu on kaunis tuon Lähden pois -biisin linjoilla ja vaikka nämä biisit ovatkin Hanskin ja Kupiaisen tekemiä (Lasinen kaupunki sentään on Kiven biisi), näissä elää Kollaan henki. Siihen vaikuttaa tietenkin Kiven omintakeinen ääni.

Olisi kyllä ollut kiva jos tämä olisi julkaistu silloin ja olisi vielä seurannut jatkoakin, vaikka vuonna 1984 ei ehkä ollut enää tilaa tällaiselle aidolle, yksinkertaiselle ja kauniille musiikille. Hanski kuoli vuonna 1995 ja Kivi 2007, Leppänen on soitellut mm. hauskassa Boomslangissa (humalassa tulee kuunneltua etenkin biisejä Juodaan pullo ja Makaat ja haiset) ja Devil Dog Roadissa, jälkimmäisessä viime vuoteen asti.

-V. Vahtera

spot_img