LOOSE PRICK: Meidän laulu, demot 78 – 79 (Hiljaiset Levyt HIKI-081) LP, 2023

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 18/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Tapio Kujala valittu Taideyliopiston vararehtoriksi

Tapio Kujala valittiin Taideyliopiston koulutuksesta vastaavaksi vararehtoriksi. Valinnassa korostettiin hänen johtamiskokemustaan ja laajoja verkostoja.

Teurastamon kesä tarjoilee monipuolista ohjelmaa Helsingissä

Teurastamon kesä täyttyy moninaisista tapahtumista Helsingin sydämessä, joista nauttivat kaikenikäiset kaupunkilaiset.

Visuaalisen taiteen kehityshanke Vauhdittamo aloittaa Vaasassa

Suomen Kulttuurirahaston visuaaliseen taiteeseen keskittyvä Vauhdittamo-hanke starttaa Vaasassa sparraten pohjalaisia taiteilijoita ja tarjoten yleisöluentoja.

Malilainen musiikin legenda Oumou Sangaré palaa Suomeen pitkästä aikaa

Maliasta kotoisin oleva Grammy-palkittu Oumou Sangaré tuo syvän lauluäänensä ja karismaattisen läsnäolonsa Helsingin Savoy-teatteriin syyskuussa.

Jaa somessa

No niin, Loose siis lopettaa ensi kuussa toimintansa. Hiljaiset julkaisi yhtyeen alkuaikojen demot vinyylinä tähän uran loppuun. Biisit ovat olleet joskus saatavilla epämääräisillä CDr:illä ja on ihan hyvä juttu, että nämä ovat nyt kunnolla tallessa. Itselle tässä on 2 biisiä, joita en näinä versioina ole kuullut, eli Viisi päivää kuolemaa, joka myöhemmin levytettiin Kaupunki-EP:lle, no biisistä en ole ikinä pitänytkään, ja toinen on Wire-cover 12XU huomattavasti hitaammin soitettuna kuin alkuperäinen ja biisi loppuu kesken ”kitarasoolon”. Ne ovatkin levyn huonoimmat biisit.

Muuten tästä olisi saanut paremmilla soundeilla ihan ”oikeankin” levyn. Mukana tulevassa Punk-Shanoma-lehtisessä ei kerrota biisien äänitysajankohtaa, mutta ei ole vaikeaa arvata, että B-puolen biisit, tai ainakin suurin osa, ovat uudempia (ja jos ei näin ole, olen hyvin hämilläni) eli suurin piirtein ajalta, jolloin yhtye jo pääsi levyttämäänkin. Soundeissa ei ole mitään eroa, mutta soittotaito on huomattavastikin parempaa. Tämän huomaa yllättäen parhaiten tuossa 5 päivää kuolemaa -biisissä (joka on muuten parempi kuin Kaupunki-EP:llä), soiton kasassapysymisessä ja kitarasooloissa.

Äänitykset ovat varmasti treenikämppänauhoituksia, vaikka soundit ovat sentään paremmat kuin Ratsian Kloonatulla sukupolvella, joka sekin LP:nä julkaistiin. 12XU:n ohella coveroidaan PILin Public Image aika hitaasti nimellä Tulevaisuus ja Buzzcocksin Fast Cars on sitten luontevasti Paskaa, tässä on nopeuskin kohdillaan. Myöhemmin levytetyiksi päätyivät tuon kuoleman lisäksi levyn avaava Lupaukset, joka nopeampana päätyi vuonna 1980 Yöt ympäri -sinkun B-puolelle ja on mielestäni yksi bändin parhaista biiseistä. Sinkulla sen nimi on pidempi Lupaukset onnellisista lapsista.

Kolmas uuden kohtelun saanut on Mä en jaksa enää, joka löytyy Hilse -LP:ltä. Tämä versio ei kyllä levytetystä juuri poikkea. Mutta B-puolen muut biisit olisi voinut myös levyttää. Ei kai sillä nyt tässä vaiheessa väliä enää ole, mutta kun yhtyeen eka LP Valkoiset sotilaat on vähän kaksijakoinen, osa on punkkia ja osassa mennään jo uusille linjoille, niin olisikohan näillä punkbiiseillä saatu siitä yhtenäisempi kokonaisuus? Mutta mitä sitten olisi tapahtunut niille uutta hakeville biiseille, niin prkl. A-puolellakin on hetkensä, esim. levyn nimibiisi, mutta niissä meno on sen verran hapuilevaa, että tuon Wire-biisin kesken loppuessa voi huokaista helpotuksesta, varmaan yhtye itsekin.

Yhtyeen jäsenet siis tekivät tuota Punk-Shanoma(t) -lehteä ja tässä on mukana 8-sivuinen lehtinen, jossa on vanhoja leikkeitä siitä ja lisäksi ihmisten muisteluita bändistä, mm. Epe Helenius, Juho Juntunen ja Veltto Virtanen, joka teki yhtyeen kanssa levynkin, kertovat juttujaan. No taas on historiaa tallennettu, olisihan noita lisääkin, jos ihmisiä nostalgia nyt kiinnostaa, vaikka se kuinka olisi kuollut. Itsellä hyllyssä on vielä ainakin Karanteenin ja Vandaalien demot, jotka muistaakseni oli äänitetty ihan oikeassa studiossa, ainakin tuo Karanteeni. Ja olen ymmärtänyt, että Loose Prick lauloi aluksi englanniksi. Missäs ne demot ovat? No eiköhän tässä ole tarpeeksi!

-V. Vahtera

spot_img