Nick Cave & Seán O’Hagan – Usko, toivo ja kuolema (Like 2022)

Aiheeseen liittyvää

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Jaa somessa

Haastattelumuotoisessa teoksesa O’Hagan ja melankolian mestari Cave keskustelevat otsikon mukaisista teemoista ja paljon kaikesta muustakin Caven uraan ja elämään liittyvästä.

Seán O’Hagan on selvästi Nick Caven pitkäaikainen ystävä ja valittu haastattelu-tyyli sopii kirjalle hyvin. Pidän Nick Caven musiikista ja olen enemmän tai vähemmän kuunnellut hänen levyjään 90-luvulta saakka. Nyt tiedän enemmän hänen ajattelustaan ja luovista menetelmistään, mikä sai minut innostumaan jälleen laittamaan levylautaselle hänen bändinsä levyjä, saaden syvempää kosketuspintaa sanoituksiin. Kirjaa on alettu työstämään korona-lockdownin aikaan ja se avaa siis hyvin myös ajankuvaa tuolta kaudelta. Miesten keskustelussa käsitellään paljon luovuutta, menetyksiä (Caven molemmat pojat ovat kuolleet traagisesti hiljattain), bändien elinkaareen liittyviä käänteitä, addiktiota, rakkautta, jumalaa ja henkisyyttä. Täytyy sanoa että pidän Caven ajatuksista ja kokemuksien muodostamasta viisaudesta. On todella lohdullista lukea vanhemmuudesta, mikä tavallaan jatkuu lasten menettämisenkin jälkeen. Ghosteen-levyn prosessia Warren Ellisin kanssa avataan paljon, samoin vaikutteita blues-ja country-musiikista koko hänen muusikon urallaan. Rehellisyys ja kipeiden kokemusten käsittely on varmasti monelle lukijalle jopa terapeuttista. Itse ainakin koin niin. Lohdullista huomata että taiteilija pystyy etenemään tunnetasolla katkeruudesta ja eräänlaisesta oman perheen maailmanlopusta ja jatkaa elämäntyötänsä musiikin parissa, kuoriutuen uudenlaiseksi ihmiseksi lannistumatta.

Usko, toivo ja kuolema on suositeltavaa luettavaa Cave-faneilla ja muillekin luovuudesta kiinnostuneille.

Mikko Ihalainen

spot_img