Nick Cave & Seán O’Hagan – Usko, toivo ja kuolema (Like 2022)

Aiheeseen liittyvää

PLASTIC TEARS: Motorhome

Herra jumala. Täytyy sanoa, että biisi on sellainen, että luulisi Andy Mccoyn olevan kateellinen. Plastic Tears tai lähinnä Miqu on kaikkia luonnonlakeja uhmaten jaksanut vetää Hanoi-Dogs D'amour-linjaa vuosikymmenet, ja vaikka on välillä itselläkin eräästä pikkuasiasta mennyt sukset ristiin joskus hamalla 90-luvulla, niin asiat sovittiin jossain Puntalan juomisillassa ajat sitten ja kyllä se niin on, että kyllä niitten toi nimi kannatti pitää. Syy on mielestäni selvä, tappiot voitoksi.

Tero Saarinen Companyn tiedotustilaisuuteen kutsu: Uusi kantaesitys ja muutoksia tiedossa

Tero Saarinen Companyn uusi kantaesitys ja ulkomaanvierailut esittelyssä tiedotustilaisuudessa Kaapelitehtaalla.

Taapelitaivas voitti Toisinkoinen-palkinnon

Anu Kolmonen voitti Toisinkoinen-palkinnon romaanilla Taapelitaivas, joka käsittelee elämää syrjäytyneenä maaseudulla.

Taina Niemelle Savonia-palkintoehdokkuus!

Taina Niemi on saanut Savonia-palkintoehdokkuuden koukuttavalla esikoisromaanillaan Ämpärikesä. Teos käsittelee nuoruuden haasteita ja on täynnä toivoa.

Matkakertomus: Portugalilaiset polut vievät Santiago de Compostelaan

Jyrki Teeriahon kirjassa 'Portugalilaisilla poluilla' matkataan kahden pyhiinvaelluspolun kautta Portosta Santiago de Compostelaan. Kiehtovat reittikuvaukset ja seikkailut vangitsevat lukijan.

Jaa somessa

Haastattelumuotoisessa teoksesa O’Hagan ja melankolian mestari Cave keskustelevat otsikon mukaisista teemoista ja paljon kaikesta muustakin Caven uraan ja elämään liittyvästä.

Seán O’Hagan on selvästi Nick Caven pitkäaikainen ystävä ja valittu haastattelu-tyyli sopii kirjalle hyvin. Pidän Nick Caven musiikista ja olen enemmän tai vähemmän kuunnellut hänen levyjään 90-luvulta saakka. Nyt tiedän enemmän hänen ajattelustaan ja luovista menetelmistään, mikä sai minut innostumaan jälleen laittamaan levylautaselle hänen bändinsä levyjä, saaden syvempää kosketuspintaa sanoituksiin. Kirjaa on alettu työstämään korona-lockdownin aikaan ja se avaa siis hyvin myös ajankuvaa tuolta kaudelta. Miesten keskustelussa käsitellään paljon luovuutta, menetyksiä (Caven molemmat pojat ovat kuolleet traagisesti hiljattain), bändien elinkaareen liittyviä käänteitä, addiktiota, rakkautta, jumalaa ja henkisyyttä. Täytyy sanoa että pidän Caven ajatuksista ja kokemuksien muodostamasta viisaudesta. On todella lohdullista lukea vanhemmuudesta, mikä tavallaan jatkuu lasten menettämisenkin jälkeen. Ghosteen-levyn prosessia Warren Ellisin kanssa avataan paljon, samoin vaikutteita blues-ja country-musiikista koko hänen muusikon urallaan. Rehellisyys ja kipeiden kokemusten käsittely on varmasti monelle lukijalle jopa terapeuttista. Itse ainakin koin niin. Lohdullista huomata että taiteilija pystyy etenemään tunnetasolla katkeruudesta ja eräänlaisesta oman perheen maailmanlopusta ja jatkaa elämäntyötänsä musiikin parissa, kuoriutuen uudenlaiseksi ihmiseksi lannistumatta.

Usko, toivo ja kuolema on suositeltavaa luettavaa Cave-faneilla ja muillekin luovuudesta kiinnostuneille.

Mikko Ihalainen

spot_img