Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.
Kirja on kirjoitettu COVID-kriisivuosina, joten nyt on tarjolla ajankohtaista näkökulmaa nykypäivän muusikoille. Kirja on jaettu lyhyempiin osiin, joten tätä voi hyvin selailla aina silloin tällöin kun haluaa jonkun uuden lähestymistavan omaan tekemiseen. Magian ja NLP-tekniikan rinnastaminen on silmiä avaavaa, psykologia on hyvin lähellä maagista ajattelua, ikäänkuin tieteellisempi kulma samaan asiaan. Hyland esittelee myös cut-up-tekniikan, jonka avulla esim. David Bowie, Beatles, Led Zeppelin ja Kurt Cobain ovat tehneet hypnoottisimmat sanoituiksensa.
Cut-up eli leikkaa/yhdistele on tekniikka jossa esim. sanomalehdistä leikatuista sattumanvaraisista sanoista ja lauseista kehitellään yhdistellen jotain uusia merkityksiä. Kyse on tavallaan sattumanvaraisesta runoudesta. Tekniikan kehittivät beat-sukupolven edustajat William Burroughs ja Brion Gysin. Burroughsin Alaston Lounas on kirja joka on kokonaan cut-up-tekniikalla luotu teos.
Music, Magic and NLP tarjoaa avarakatseisille taiteilijoille maagisia rituaaleja ja NLP-sessioita, joiden avulla sukeltaa omaan luovuuteen ja poimia lauluja/kappaleita eetteristä tähän maailmaan. Kuten Hyland toteaa, laulut ovat olemassa itsekseen ideoiden maailmassa, muusikoiden jalo tehtävä on löytää ne ja tuoda ne äänenä tähän todellisuuteen. Menetelmiä tähän on olemassa monia. Tavallaan musiikin tekijät ovat maagisia olentoja, jotka kykenevät toimimaan useassa ulottuvuudessa musiikkia luodessaan.
Mikko Ihalainen