Entinen huumepoliisi kertoo, miten voi selättää pahimmat pelkonsa ja valjastaa ne hyödyksi.

Aiheeseen liittyvää

Näyttely Who is Roger Broo? esittelee taidekeräilijän elämäntyön Vaasassa

Uusi näyttely Pohjanmaan museossa avaa taidekeräilijä Roger Broon ja hänen laajan taidekokoelmansa tarinan.

SOEN, Naryan

23.3 Pakkahuone, Tampere Soen on muhinut jonkin aikaa taustalla varsin...

Miten Putinin virheenvaraisuus johti Venäjän hajoamiseen – Arto Luukkasen uusi kirja etsii vastauksia

Arto Luukkasen 'Putinin perukirja' analysoi Venäjän nykytilannetta ja kysyy, kuinka valtakunta suuntaa kohti hajoamista.

Ikikallion tarinat pääsevät Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin

Ikikallion tarinat on valittu Vuoden museojulkaisu -kilpailun finalisteihin, tarjoten kaksikielisen matkan ihmiskunnan historiaan.

J.R.R. Tolkienin maailmat heräävät eloon – John Howen taidetta ensi kertaa Suomessa

Fantasiataiteilija John Howen taidenäyttely vie matkalle J.R.R. Tolkienin luomiin mielikuvitusmaailmoihin Tampere-talossa.

Jaa somessa

Pelko lamauttaa ja saa ihmisen käyttäytymään joskus arvaamattomilla tavoilla.

Pelko voi rajata elämää, jos se saa ihmisen välttämään ahdistusta aiheuttavia tilanteita. Työssä jatkuvasti koettu turvattomuus laskee työtehoa ja nostaa yksilön kokemaa kuormituksen määrää. Se lisää virhearviointien mahdollisuutta, aiheuttaa unettomuutta ja stressiä, jotka voivat johtaa haitallisiin kierteisiin.

Pelko ja Rohkeus
Sami Sallinen: Pelko ja rohkeus
Ilmestyy 29.9.

Sami Sallinen on pitkään työskennellyt riskienhallinnan, turvallisuuden ja konfliktinhallinnan parissa. Hänen aiempi uransa oli Helsingin rikospoliisin huumerikos- ja väkivaltarikosyksikössä, Suojelupoliisisissa sekä kansainvälisissä rikostutkinta- ja peitetoimintatehtävissä. Sallinen kokee, että poliisiura on antanut hänelle loistavan aitiopaikan oppia pelosta ja sen vaikutuksista ihmismieleen.

Ihmiset suhtautuvat omiin pelontunteisiinsa monin eri tavoin. Yksi pakenee niitä, toinen juoksee suoraan kohti ja kolmas yrittää sulkea niiltä silmänsä. Pelko on epämiellyttävä tunne, ja sen vältteleminen on meissä syvässä. Pakeneminen ei kuitenkaan poista ahdistusta, ja Sallinen rohkaiseekin kulkemaan omia tunteitaan kohti.

Pelon kohtaamisesta on monia hyötyjä

Pelko varoittaa vaarasta ja kiinnittää huomiota mahdollisiin riskeihin. Joskus se siivittää ihmisen uskomattomiin suorituksiin.

Kansi

Kirjassaan Pelko ja rohkeus Sami Sallinen tarkastelee pelon olemusta jännittävien tositarinoiden ja pelkonsa voittaneiden henkilöiden kokemusten kautta. Pelkoa analysoidaan myös aivotutkimuksen ja psykologian näkökulmista.

Opit henkeä uhkaavista vaaratilanteista johdetaan tavallisiin arkielämän tilanteisiin, kuten taloudelliseen epävarmuuteen, esiintymisjännitykseen ja synnytyspelkoihin.

Sallinen piirtää rajan rohkeuden ja pelottomuuden väliin

rohkeus on uskallusta kohdata omat pelkonsa. Pelottomuus voi olla suorastaan vaarallista, jos se johtaa turhien riskien ottamiseen tai ylioptimismiin.

Rohkeus ja pelkojen kahleista vapautuminen ei tarkoita sitä, etteikö enää pelkäisi, vaan sitä, että ei anna pelon hallita elämäänsä. Oikein tunnistettu ja kohdattu pelko voidaan kanavoida voimavaraksi tiukoissa tilanteissa ja riskien hallinnaksi elämässä.

Sami Sallinen on entinen huumepoliisi ja rikostutkija, joka työskentelee sanattoman viestinnän asiantuntijana, valmentajana ja tietokirjailijana.

Saatavilla sidottuna.

Lähde Kustannusosakeyhtiö Otava

spot_img