Fernanda Melchorin Paratiisi voitti Jarl Hellemann -palkinnon

Aiheeseen liittyvää

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Fernanda Melchorin romaani Paratiisi palkittiin Jarl Hellemann -palkinnolla. Paratiisi kuvaa väkevällä otteella eriarvoisuuden ja väkivallan sävyttämää Meksikoa.

Fernanda Melchorin romaani Paratiisi sai Jarl Hellemann -palkinnon. Tänä vuonna palkinto jaettiin kahdelle voittajalle, joista toinen oli Georges Perecin Hävitäminen. Melchor on eteläamerikkalaisen nykykirjallisuuden kärkinimiä. Paratiisi kuvaa vääryydellä ja väkivallalla täytettyä nyky-Meksikoa. Emmi Ketosen suomennos tavoittaa romaanin vimmaisen kerronnan loistavasti.

Paratiisissa unelmat muuttuvat väkivallaksi yhteiskunnan eriarvoisuuden kasvattaessa kuiluja. Melchor painottaa, että meidän on helpompi nähdä pimeys toisissa kuin itsessämme. Hän muistuttaa, kuinka tärkeää on tunnistaa myös oma pimeä puolemme.

Melchorin tuotantoa on verrattu Gabriel García Márquezin kirjoihin. Vaikka monet latinalaisamerikkalaiset kirjailijat irtisanoutuvat 1960-luvun kirjallisuusbuumin teoksista, Melchor arvostaa García Márquezin ja Isabel Allenden perintöä. Melchorin romaanit antavat äänen yhteiskunnan marginaaleissa eläville ihmisille.

Lähde Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

spot_img