Uraauurtava katsaus 2000-luvun kertomuskulttuurin muutokseen

Aiheeseen liittyvää

VA – How Bleep Is Your Love? (Meltdown Deejays 2025)

Meltdown Deejays aloittaa Eetterin vuoden 2025 kovalla neljän biisin kokoelmalla, jossa neljä artistia esittelee käsityksensä nyt taas nousussa olevasta bleep-soundista.

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

If Anything, Suspicious & Aleksi Myllykoski – Aleatoric Psychoacoustic Frequencies (Signature Dark 2025)

Käsillä on albumi-kollaboraatio, jota kukaan ei osannut odottaa. Andérs Friden (In Flames) ja Aleksi Myllykoski (RinneRadio) löivät hynttyyt yhteen lukuisten vierailevien instrumentalistien kanssa ja loivat upean sinemaattisen levyn, jossa voi kuulla viitteitä jazzista, ambientista, postrockista ja downtemposta.

Jaa somessa

Kiinnostavien nykyilmiöiden esittelyn lisäksi kirjan tutkimusartikkelit osoittavat, että postmodernismin piirteiden tuntemus tarjoaa yhä hyödyllisen näkökulman nykykulttuuriin.

Kertomus postmodernismin jälkeen kysyy, miten postmodernismin jälkeiset teoriat valaisevat nykykirjallisuuden sekä uusien ja sosiaalisten medioiden tekstejä.

Samuli Björnisen toimittama kirjauutuus Kertomus postmodernismin jälkeen tarjoaa Suomen kirjallisuudentutkimuksessa uraauurtavan katsauksen teorioihin ja käsitteisiin, joilla on kuvattu kirjallisuuden ja kertomuskulttuurin muutosta uudella vuosituhannella.

Lue ilmaiseksi

Kirjan artikkelit analysoivat kertomustutkimuksen työkaluin tapoja, joilla nykykertomukset haastavat postmodernin ajan poetiikan ja muuttavat muotoaan uusien teknologioiden vaikutuksesta ja uusissa mediaympäristöissä. Samalla sivutaan yhteiskunnallisen keskustelun ajankohtaisia teemoja sosiaalisen median kertomuskulttuurista “totuudenjälkeisyyteen”.

Kirjan artikkelien tutkimuskohteet ovat ajankohtaisia ja monipuolisia, eri medioita ja lajityyppejä edustavia nykytekstejä. Tarkastelun alle pääsevät niin Nobel-palkitun Kazuo Ishiguron fantasiaromaani Haudattu jättiläinen, supersuosittu fantasiatelevisiosarja Game of Thrones, internetin selviytymissivustot, Jaakko Yli-Juonikkaan kokeellinen nykyromaani Neuromaani kuin David Foster Wallacen romaanitkin.

Kokoelman artikkelit muodostavat yhdessä vivahteikkaan kuvan nykykulttuurin kertomuksista, jotka kurottavat postmodernismin tuolle puolen. Samalla artikkelit ovat kuitenkin kriittisiä akateemisia katsauksia teorioihin, joiden kykyä valaista nykykulttuurin tekstejä ei ole ehkä vielä riittävästi koeteltu.

Postmodernismin jälkeisen ajattelun kenttää laajasti esittelevä teos yhdistelee ajatteluvirtauksia ja käsitteitä laajemmaksi kokonaisuudeksi. Kirja tarjoaa tarttumapintaa ajankohtaisista ilmiöistä, kuten internetajan kertovista muodoista, nykykulttuurin uusista yhteisistä nimittäjistä ja nykykirjallisuuden lajeista kiinnostuneelle lukijalle.

Kirjan toimittaja Samuli Björninen työskentelee yliopistonlehtorina Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelmassa. Teos on syntynyt nuoren polven kirjallisuudentutkijoista muodostuvan kirjoittajaryhmän yhteistyönä.

Samuli Björninen (toim.)
Kertomus postmodernismin jälkeen
ISBN 978-951-858-430-1
SKS:n toimituksia 1474
SKS 2021

Teos on luettavissa maksutta osoitteessa: https://oa.finlit.fi/site/books/e/10.21435/skst.1476/

Lähde Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

spot_img