Wivi ja Hanna: Kaksoiselämäkerta tiedostavasta ja lasikattoja pirstoneesta naiskaksikosta

Aiheeseen liittyvää

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Z-sukupolvi – Nuorten syvä lojaalius Venäjän valtiolle paljastuu

Ian Garnerin 'Z-sukupolvi' -kirja tarjoaa kylmäävän näkymän Venäjän nuorten syvään juurtuneeseen, valtion tukemaan fasismin ihannointiin.

Haastattelussa kotimuusikko mrkeyboard

Tällä kertaa tutustumme innokkaaseen musiikinsoittajaan, mrkeyboardiin! Hän on kotimuusikko ja innokas musiikin harrastaja.

Valtimonteatterin Vaginamonologit – Ajankohtaisemmat kuin koskaan

Valtimonteatterin Vaginamonologit valottaa naisten ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia rohkealla ja ajankohtaisella tavalla.

Kuuntelemalla auttaminen on taito – Opi uudessa kirjassa

Olli Lehtisen uusi kirja "Auta kaveria keskustellen" on kattava opas empaattiseen ja taitavaan keskusteluavun antamiseen.

Jaa somessa

Tietoinen lapsettomuus, kunnianhimoinen omistautuminen uralle, oman yrityksen johtaminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen ovat tämän ajan naiselle tavallisia valintoja, mutta Suomessa sata vuotta sitten ne vaativat naiselta poikkeuksellista päättäväisyyttä. Wivi ja Hanna -teos kertoo arkkitehti Wivi Lönnin ja kauppaneuvos Hanna Parviaisen tarinan.

Wivi Lönn ja Hanna Parviainen vaikuttivat Suomen historiaan uraauurtavasti. Wivi Lönn (1872–1966) perusti ensimmäisenä suomalaisnaisena arkkitehtitoimiston ja piirsi rakennuksia etenkin Tampereelle, Jyväskylään ja Helsinkiin. Hanna Parviainen (1874–1938) oli jyväskyläläisen kauppiasperheen tytär, joka toimi suuren vaneritehtaan johtajana ja sai ensimmäisenä suomalaisnaisena kauppaneuvoksen arvon.

Wivi ja Hanna -kirja

Lönniä ja Parviaista yhdistää tinkimätön työnteko sekä käytännönläheinen suhtautuminen töihinsä: Lönn halusi piirtää tarkoituksenmukaisia taloja, joissa huomioitiin rakennuksen tulevat käyttäjät ja Parviainen kiinnitti huomiota vaneritehtaan työläisten oloihin ja rakensi tehdasyhdyskuntaa kouluineen, terveydenhuoltoineen ja jopa puutarhoineen.

Toisiinsa Wivi ja Hanna tutustuivat Jyväskylässä 1910-luvulla, ja heistä tuli erottamattomat. 27 vuoden aikana he ehtivät asua niin Jyväskylässä, Kulosaaressa, Keski-Suomen huviloilla, Pariisissa kuin Helsingin Kampissakin. Yhteiselämä toisen naisen kanssa tarjosi turvaa ja vapauksia myös matkailun suhteen. Wivi ja Hanna tekivät useita matkoja jopa omalla autolla Keski- ja Etelä-Eurooppaan, ja erityisen paljon he viihtyivät kylpylöissä.

Hanna Parviainen oli upporikas ja menestyvä, mutta 1930-luku kohteli häntä ja hänen johtamaansa tehdasta kaltoin. Kirja selvittää aiemmin epäselväksi jääneen tehtaan menettämisen taustat. Vuosikymmenen päättyy myös hänen kuolemaansa, minkä jälkeen Wivi jatkaa elämäänsä yksin vielä 28 vuotta.

Runsaasti kuvitettu teos valottaa naisten elämänkaarta, yhteistä elämää, työprojekteja ja matkoja Euroopassa. Kahden vaikuttajanaisen perintö elää vahvana tänäkin päivänä.

Kristiina Markkanen on Helsingissä ja Genevessä asuva vapaa toimittaja ja kirjailija.

Leena Virtanen on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja kirjailija sekä Suomen supernaisia -kuvakirjasarjan kirjoittaja.

298 sivua

Lähde Atena

spot_img