Wivi ja Hanna: Kaksoiselämäkerta tiedostavasta ja lasikattoja pirstoneesta naiskaksikosta

Aiheeseen liittyvää

Emotion visa: Sieltä täältä

Sekalaisia musiikkiaiheisia kysymyksiä sieltä ja täältä. Kokeile alta miten...

Viikon Kovin Biisi: VKB 23/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Rami Helin – The Lonesome Death of George Mallory

Menehtyneestä vuorikiipeilijästä kertova Rami Helinin debyyttisingle äänitettiin keskellä luonnonkatastrofia...

Silja Aalto ja Laura Malmivaara esittävät Paavo Ruotsalaisen vaimoja Viimeiset kiusaukset -oopperassa

Viimeiset kiusaukset -ooppera esitetään Tampere-talossa ja Olavinlinnassa vuonna 2025. Teoksen ohjaa Mikko Kouki ja musiikista vastaa Ville Matvejeff.

Leon Volca – Do They Think I Am a Goblin Shark? (Blueye Musica 2024)

Mystinen artisti Leon Volca tuuttaa levyllisen IDM/elektro/chiptune-musiikkia Asan levymerkillä Blueye Musica. Ei herkästi provosoituville kuulijoille, genren tuntijoille takuulla kiinnostavaa materiaalia.

Jaa somessa

Tietoinen lapsettomuus, kunnianhimoinen omistautuminen uralle, oman yrityksen johtaminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen ovat tämän ajan naiselle tavallisia valintoja, mutta Suomessa sata vuotta sitten ne vaativat naiselta poikkeuksellista päättäväisyyttä. Wivi ja Hanna -teos kertoo arkkitehti Wivi Lönnin ja kauppaneuvos Hanna Parviaisen tarinan.

Wivi Lönn ja Hanna Parviainen vaikuttivat Suomen historiaan uraauurtavasti. Wivi Lönn (1872–1966) perusti ensimmäisenä suomalaisnaisena arkkitehtitoimiston ja piirsi rakennuksia etenkin Tampereelle, Jyväskylään ja Helsinkiin. Hanna Parviainen (1874–1938) oli jyväskyläläisen kauppiasperheen tytär, joka toimi suuren vaneritehtaan johtajana ja sai ensimmäisenä suomalaisnaisena kauppaneuvoksen arvon.

Wivi ja Hanna -kirja

Lönniä ja Parviaista yhdistää tinkimätön työnteko sekä käytännönläheinen suhtautuminen töihinsä: Lönn halusi piirtää tarkoituksenmukaisia taloja, joissa huomioitiin rakennuksen tulevat käyttäjät ja Parviainen kiinnitti huomiota vaneritehtaan työläisten oloihin ja rakensi tehdasyhdyskuntaa kouluineen, terveydenhuoltoineen ja jopa puutarhoineen.

Toisiinsa Wivi ja Hanna tutustuivat Jyväskylässä 1910-luvulla, ja heistä tuli erottamattomat. 27 vuoden aikana he ehtivät asua niin Jyväskylässä, Kulosaaressa, Keski-Suomen huviloilla, Pariisissa kuin Helsingin Kampissakin. Yhteiselämä toisen naisen kanssa tarjosi turvaa ja vapauksia myös matkailun suhteen. Wivi ja Hanna tekivät useita matkoja jopa omalla autolla Keski- ja Etelä-Eurooppaan, ja erityisen paljon he viihtyivät kylpylöissä.

Hanna Parviainen oli upporikas ja menestyvä, mutta 1930-luku kohteli häntä ja hänen johtamaansa tehdasta kaltoin. Kirja selvittää aiemmin epäselväksi jääneen tehtaan menettämisen taustat. Vuosikymmenen päättyy myös hänen kuolemaansa, minkä jälkeen Wivi jatkaa elämäänsä yksin vielä 28 vuotta.

Runsaasti kuvitettu teos valottaa naisten elämänkaarta, yhteistä elämää, työprojekteja ja matkoja Euroopassa. Kahden vaikuttajanaisen perintö elää vahvana tänäkin päivänä.

Kristiina Markkanen on Helsingissä ja Genevessä asuva vapaa toimittaja ja kirjailija.

Leena Virtanen on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja kirjailija sekä Suomen supernaisia -kuvakirjasarjan kirjoittaja.

298 sivua

Lähde Atena

spot_img