Uutuuskirja nostaa esiin traumaattisen muistin Katja Ketun, Sofi Oksasen, Elina Hirvosen ja Emmi Itärannan romaaneissa

Aiheeseen liittyvää

Jouni Tossavaisen valokuvarunoja esillä Turun näyttelyssä

Turun Kirjan talossa esitellään Jouni Tossavaisen uusia valokuvarunoja huhtikuussa.

Kansainvälinen tanssin päivä herättää Suomen eloon tanssin taian kautta

Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan ympäri Suomea monipuolisilla esityksillä ja tapahtumilla.

TEOS 2024 -tapahtuma siirtyy toukokuulle ja laajentaa valokuvataiteeseen

TEOS 2024 esittelee yli tuhat nykytaideteosta Helsingissä ja laajentaa tarjontaansa valokuvataiteeseen. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden taidekokoelman aloittamiseen tai sen laajentamiseen.

Heather Morrisin uusin kirja Nousevan auringon sisaret kuvaa musiikin voimaa vankileirin olosuhteissa

Heather Morrisin teos Nousevan auringon sisaret ammentaa toimintansa toisen maailmansodan japanilaiselta vankileiriltä, missä musiikki loi toivoa.

Viikon Kovin Biisi: VKB 14/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Riitta Jytilän tuore tutkimus Traumaattinen muisti nykyproosassa keskittyy traumakuvauksiin neljän tunnetun kirjailijan tuotannossa.

Jytilän tutkimissa romaaneissa nousevat pinnalle niin sotien traumat, sukupuolitetun väkivallan kokemukset kuin ilmastoahdistuskin.

Riitta Jytilä

Traumaattinen muisti nykyproosassa on ensimmäinen kotimaista traumakirjallisuutta yksityiskohtaisesti tarkasteleva tutkimus. Riitta Jytilä tutkii Katja Ketun, Sofi Oksasen, Elina Hirvosen ja Emmi Itärannan romaaneja, joissa historialliset ja kollektiiviset traumat kohtaavat henkilökohtaisen haavoittuvuuden tarinat.

Suomessa traumakirjallisuuden juuria voi etsiä kansakunnan historiallisten kipukohtien, kuten sotien käsittelystä. Traumaattinen muisti nykyproosassa nostaa esiin niin sotien traumat ja terrorismin kuin perheväkivallan, seksuaalisen väkivallan ja kolonisaation. Painoarvoa saavat myös tulevaisuuden uhat ja ekologinen trauma – ilmastonmuutos ja sen aiheuttama hidas, näkymätön väkivalta.

Kirja osoittaa, että nykyproosa tarjoaa moninaisia aineksia keskusteluun traumaattisesta muistista ja kirjallisuudesta sen käsittelijänä. Traumaattinen muisti ei ole vain menneisyyteen liittyvä ilmiö, vaan siihen niveltyy monenlaisia yksilöllisiä, kulttuurisia, ekologisia, poliittisia ja taloudellisia ulottuvuuksia.

Teos tuo esiin trauman yhteydet yhteiskunnallisiin kysymyksiin, eriarvoisuuteen ja valtaan. Sen ohella kirja havainnollistaa, kuinka traumaattisia kokemuksia säätelevät ja tuottavat kulttuuriset kertomukset, kirjalliset konventiot ja esteettiset strategiat.

Teos antaa runsaasti uutta tietoa traumasta kirjallisuudentutkimuksen kohteena sekä kulttuurissa näkyvänä, kiistoja ja keskustelua herättävänä ilmiönä. Samalla se avaa uusia, kiinnostavia näkökulmia tunnettujen nykykirjailijoiden teosten lukemiseen.

Lähde Suomen kirjallisuuden seura

spot_img