Uutuuskirja nostaa esiin traumaattisen muistin Katja Ketun, Sofi Oksasen, Elina Hirvosen ja Emmi Itärannan romaaneissa

Aiheeseen liittyvää

Emotion Visa: Rumpalit

Jatkumona viime viikon visalle, myös rumpalit saavat nyt osansa....

Tuomas Myllylä – Pakanat (2018)

Vuosi on 916 ja nuori Ari Halikko joutuu elämänsä kovimpaan paikkaan, kun kahden suvun välinen riita eskaloituu. Tämän seurauksena Hyypiät murhaavat hänen perheensä ja talokin poltetaan. Ari on lähellä päästä hengestään myös, mutta Olaf Idänmatkaaja haluaa pojan itselleen palkkiona avustaan tuhotöissä.

THE MEMBERS: The Sound Of The Suburbs/Working Girl (Anglocentric AGC 100066) 7″ 2023

The Members täytti 45 vuotta, vaikka se oikeammin taisi tapahtua jo pari vuotta sitten ja eka levytyskin on vuodelta 1977, mutta koelevythän tästä tulivatkin jo viime vuonna. Niin, vuosien kunniaksi Angloc. julkaisi sinkkuna bändin suurimmat hitit.

Emotion Visa: Euroviisut

Jollekin seuraava visa on helppo, toiselle hyvin vaikea. Kokeile...

Emotion Visa: Kitaristit

Skenepisteitä taas jaossa. Testaa alta tietämyksesi kitaristeista ja heidän...

Jaa somessa

Riitta Jytilän tuore tutkimus Traumaattinen muisti nykyproosassa keskittyy traumakuvauksiin neljän tunnetun kirjailijan tuotannossa.

Jytilän tutkimissa romaaneissa nousevat pinnalle niin sotien traumat, sukupuolitetun väkivallan kokemukset kuin ilmastoahdistuskin.

Riitta Jytilä

Traumaattinen muisti nykyproosassa on ensimmäinen kotimaista traumakirjallisuutta yksityiskohtaisesti tarkasteleva tutkimus. Riitta Jytilä tutkii Katja Ketun, Sofi Oksasen, Elina Hirvosen ja Emmi Itärannan romaaneja, joissa historialliset ja kollektiiviset traumat kohtaavat henkilökohtaisen haavoittuvuuden tarinat.

Suomessa traumakirjallisuuden juuria voi etsiä kansakunnan historiallisten kipukohtien, kuten sotien käsittelystä. Traumaattinen muisti nykyproosassa nostaa esiin niin sotien traumat ja terrorismin kuin perheväkivallan, seksuaalisen väkivallan ja kolonisaation. Painoarvoa saavat myös tulevaisuuden uhat ja ekologinen trauma – ilmastonmuutos ja sen aiheuttama hidas, näkymätön väkivalta.

Kirja osoittaa, että nykyproosa tarjoaa moninaisia aineksia keskusteluun traumaattisesta muistista ja kirjallisuudesta sen käsittelijänä. Traumaattinen muisti ei ole vain menneisyyteen liittyvä ilmiö, vaan siihen niveltyy monenlaisia yksilöllisiä, kulttuurisia, ekologisia, poliittisia ja taloudellisia ulottuvuuksia.

Teos tuo esiin trauman yhteydet yhteiskunnallisiin kysymyksiin, eriarvoisuuteen ja valtaan. Sen ohella kirja havainnollistaa, kuinka traumaattisia kokemuksia säätelevät ja tuottavat kulttuuriset kertomukset, kirjalliset konventiot ja esteettiset strategiat.

Teos antaa runsaasti uutta tietoa traumasta kirjallisuudentutkimuksen kohteena sekä kulttuurissa näkyvänä, kiistoja ja keskustelua herättävänä ilmiönä. Samalla se avaa uusia, kiinnostavia näkökulmia tunnettujen nykykirjailijoiden teosten lukemiseen.

Lähde Suomen kirjallisuuden seura

spot_img