Ystävysten matkasta koirien kanssa Italiaan syntyi kirja

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Pitkäaikaiset ystävät kuvataiteilija Kaija Rosma ja tietokirjailija Pirkko Vekkeli kirjoittavat Kustantajan kuuulumisia -blogissa matkastaan Euroopan halki Italiaan koiriensa kanssa.

Tuosta matkasta syntyi myös lastenkirja Lellis ja Räyhä matkalla Saapasmaahan.

Matkalla Saapasmaahan
kansi: Lellis ja Räyhä matkalla Saapasmaahan

”Pitkin matkaa Kaija, joka on armoitettu taiteilija, eikä osaa pitää näppejään erossa piirustusvälineistä, alkoi piirtää koirapoikiamme. Aluksi he lepäilivät maassa ravintolapöydän vieressä ihan koirina, mutta vähitellen nousivat kahdelle jalalle ja muuttuivat persooniksi. Henkilöiksi, kuten kirjassa kerrotaan.”
 

Kaikki alkoi vuonna 2016, kun me pääsimme taiteilijaresidenssiin Italian Pioppiin. Se oli ainoa löytämämme, johon sai ottaa koirat mukaan.

Kaija Rosma, Pirkko Vekkeli ja koirat Jedi ja Tarmo matkalla Italiaan

Lähdimme matkaan maata (ja vähän merta) pitkin, Helsingistä Tukholmaan, Tukholmasta Kööpenhaminaan, Kööpenhaminasta Hampuriin, Hampurista Zürichiin, Zürichistä Milanoon ja Milanosta Roomaan. Siellä pysähdyimme haukkaamaan Italian ilmapiiriä muutamaksi päiväksi. 

Matka jatkui kohti etelää, Napolinlahtea ja pikkuista Pioppia, jossa residenssi Casa Karvonen sijaitsi. Valitettavasti residenssitoiminta ihanassa rantahuvilassa on nyttemmin loppunut.
Pitkin matkaa Kaija, joka on armoitettu taiteilija, eikä osaa pitää näppejään erossa piirustusvälineistä, alkoi piirtää koirapoikiamme.

Aluksi he lepäilivät maassa ravintolapöydän vieressä ihan koirina, mutta vähitellen nousivat kahdelle jalalle ja muuttuivat persooniksi. Henkilöiksi, kuten kirjassa kerrotaan.

Palattuamme kotimaahan kokemuksistamme innoittuneina huomasimme olevamme kirjan teossa. Molemmat aiheestamme hullaantuneina. Pirkko kirjoitti ja Kaija teki lisää kuvia. Syntyi runsas kuvitus. Tarinan myötä Lellis ja Räyhä saivat korostetusti omat luonteensa, jotka jotakuinkin vastaavat Jedin ja Tarmon persoonallisuuksia.

Tekoprosessi oli valtavan kiva, kummankaan meistä ei tarvinnut pakottaa itseään väkisin vääntämiseen. 

kuva: Kaija Rosma ja Pirkko Vekkeli

Kuinka sitten kävikään? Avain-kustannuksen ihanat tyypit saattoivat kirjan kansiin ja me järjestimme kaveripiirijulkkarit, joiden seurauksena olemme joutuneet (saaneet) tilata yhä uusia lähetyksiä kirjaamme halukkaille ostajille.

Valokuvat kertokoot oman tarinansa. Kuvissa olemme koirinemme matkan varrella Euroopassa ja lopulta Italiassa. Olemme myös kirjan tekemisen äärellä ja lähipiirijulkkareissamme. Kuvissa esiintyy myös muutama teoksemme loppukäyttäjä (lapsia ja koiria).

Lellis ja Räyhä matkalla Saapasmaahan -kirjan viimeisenä kuvana on postikortti Suomesta Italiaan, sikäläisille uusille kavereille. Kortissa toivotamme heidät tervetulleiksi Suomeen, jossa aiomme esitellä heille kaikki omat kivat Suomi-neidon paikkamme, faktatietoineen.

Lähde Avain

spot_img