The Record Of My Life #27: Irwin Goodman – Rentunruusu

Aiheeseen liittyvää

Heather Morrisin uusin kirja Nousevan auringon sisaret kuvaa musiikin voimaa vankileirin olosuhteissa

Heather Morrisin teos Nousevan auringon sisaret ammentaa toimintansa toisen maailmansodan japanilaiselta vankileiriltä, missä musiikki loi toivoa.

Viikon Kovin Biisi: VKB 14/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Arppa, Kaseva ja kirjafestarit – Tampere-talon ohjelmaa loppuvuodelle

Marras-joulukuun vaihteessa Tampere-talo täyttyy kirjallisuuden ja suomihittien ystävistä.

Talvifestivaali vaikuttaa Ruka-Kuusamon talouteen yli miljoonalla eurolla

Ruka-Kuusamon talvifestivaalin taloudellinen vaikutus ylittää miljoonan euron rajan, ja se näkyy matkailijoiden rahankäytössä.

Weekend Festivalin CNNCT x Taco Bell -lavan artistit julki

Weekend Festival julistaa elektronisen tanssimusiikin huiput 2.–3.8.2024 Vermon tapahtumapuistoon, mm. Timmy Trumpetin ja Alan Walkerin.

Jaa somessa

Tämän Record Of Life -artikkelin on laatinut Viikon Kovin Biisi 29/2023 voittaja biisillä ”Hiljaiset Sillat” Sami Jussi kokonaisäänimäärällä 170 ääntä.

En pysty nimeämään mitään tiettyä albumia, vaan kyseessä on artisti, jota kuuntelin nuorena lähes aina ja ainoastaan eli Irwin.

Olen lapin poika ja asuin synnyinkunnassani Kolarissa 21-vuotiaaksi. Lapissa asuessa oli lähinnä kaikenlainen ulkona liikkuminen ja muu vastaava se, mihin sitä aikaa kulutti, eikä minulla aluksi ollutkaan tiettyä artistia tai musiikkia, joka olisi ollut erityisen suuressa merkityksessä. Musiikkikiinnostus kuitenkin lähti jo ala-asteella, kun jouduin laulamaan yksin koulun joulujuhlassa. Siihen se ura kyllä sitten meinasi kaatuakin, sillä jääräpäisenä ihmisenä en yhtään pitänyt siitä hehkutuksesta, mitä yleisöstä kantautui. Ja kun se jatkui vielä kotonakin! Päätin sitten, että tämä oli tässä, enää en laula.

Eipä sitten tuosta sen enempää. Mutta meni vuosia, ennen kuin taas musiikki tuli osaksi arkea ja ajanvietettä. Teini iässä sain kaverilta levyn lainaan, mikä sitten herätti taas hieman kiinnostusta musiikkiin. Kyseessähän oli tietenkin Irwin Goodman. Näitä kappaleita sitten piti saada itsellekkin enemmän ja enemmän, ja lopulta niitä taisi ollakin peräti 60 kappaletta.

Rentrun ruusu -kansi

Irwin oli protestilaulaja ja Wexin erinomaiset sanoitukset iski ja iskee edelleen nuoriin, ja vanhempiinkin. Irwiniä tuli kuunneltua autossa aina, kun oltiin vaikka metsällä tai kalareissulla. Eipä siellä autossa oikein muuta musiikkia edes ollut. Irwinin laulut herättivät minussa uudestaan innostuksen laulamiseen ja autossa tuli aina laulettua kappaleen mukana.

Ja nyt jos jokin levy tässä pitää nostaa esille, niin sehän on tietenkin IRWIN. Rentun ruusu. Tältä levyltä voisi nostaa esille enemmänkin kappaleita, mutta ehkä ne parhaat ovat kuitenkin Rentun Ruusu ja Viimeinen laulu. Näitä tulee kyllä laulettua ja etenkin kuunneltua vielä näinäkin päivinä ja aina se on yhtä hyvää. Aivan niin kuin aina ennenkin.

Eli, Record of my life, on Irwin Goodmanin Rentunruusu albumi.

Jatkostoori:

Miten laulajan urani sitten lähti kehittymään tuolta koulun joulujuhlista? Opiskelujen ja armeijan jälkeen muutin Etelä-Pohjanmaalle. Se on sopinut minulle hyvin, vaikka lappiinkin pitää kyllä päästä aina kun vaan ehdin. Työskentelen Skaalan ikkuna- ja ovitehtaalla Ylihärmässä ja ensimmäistä kertaa pääsinkin esiintymään oikein oikeiden soittajien kanssa firman juhlilla. Kyllä hirvitti, mutta vastaanotto oli mahtava! Myös Härmän Kylpylän eli kaikille varmaan tutummin Kuntsarin karaokemikkiä on tullut kulutettua ahkerasti. Kilpaillut olen nyt kymmenisen vuotta ja itselleni tärkein palkinto on ollut ehkä Paras Ääni -karaokekilpailun voitto, josta sain palkinnoksi levytyssopimuksen. Sittemmin keikkaa onkin riittänyt ja myös kilpailuinnostus on pysynyt kovana.

– Sami Jussi

spot_img