10-vuotias Musiikkitalo julkaisee bändipaitoja klassisen musiikin tähdistä

Aiheeseen liittyvää

Esc – Blackbook (Straight Up Breakbeat 2024)

Reese-bassoa, breikkejä kulta-ajoilta, jamaika-viitteet sekä eteeriset tanssilattia-hypnoosiin ajavat padit kaikki löytyy eli Escillä kaikki jungle-genren checklistin asiat kunnossa hänen debyytti-levyllään jonka julkaisee pitkän linja jungle-expertti ODJ Dizzy kotimaisella lafkallaan SUBB.

Brazen Forgery antaa viimeisen voitelun menetetylle maalle

Dark metal -projekti Brazen Forgery julkaisi ensimmäisen singlen syksyllä...

Muuta tavoitteet tuloksiksi katalyyttisten mekanismien voimalla

Kirjan periaatteet ovat laajasti sovellettavissa monilla eri aloilla, ja...

Type-303 – Lost in Paradise ep (Verrazzano 2024)

Tamperelaisen Verrazzano-lafkan uusimman ep:n sisällysluettelossa voisi lukea baleaarista kosmista diskoa, acid-huiluhousea ja elektroa täydellisen kesäisessä vinyylissä. Nostalgia kohtaa nykypäivän tuotannon Type-303n studiossa ihanan nosteisessa auringonlaskussa.

Saana Opacic menetti luottotietonsa 19-vuotiaana – nyt hän haluaa auttaa muita nuoria välttämään saman kohtalon

Saana Opacic menetti luottotietonsa 19-vuotiaana ja haluaa nyt auttaa muita välttämään saman kohtalon. Hän jakaa tarinansa kirjassa 'Hyvä paha raha' ja tarjoaa konkreettisia neuvoja talouden hallintaan.

Jaa somessa

Helsingin Musiikkitalo juhlii tänä syksynä 10-vuotista taivaltaan. Maamme keskeisin konserttitalo juhlistaa merkkipäiväänsä törmäyttämällä pop/rock-maailman ja klassisen musiikin ”bändipaidoissa”, joiden ajatus ja estetiikka tuo tuulahduksia vuosikymmenten takaa.

80- ja 90-luvuilla nuoriso tunnusti rakkauttaan lempibändiään tai -artistiaan kohtaan pukeutumalla tätä esittävään T-paitaan. Paidat ja kuvitukset olivat suuria, kuten tuolloin muotia oli. Myös monen paidan tyyli ja design oli vahvasti oman aikansa tuote: grafiikat olivat kömpelöitä ja painojälki parhaimmillaankin välttävää. Jos omaan kaappiin on jäänyt aito kasari- tai ysäribändipaita, sitä tuskin kannattaa enää edes pukea päälle, jottei arvokas harvinaisuus suotta kuluisi.

Musiikkitalo täyttää 10 vuotta

Musiikkitalo on päättänyt yhdistää rock- ja pop-maailmasta tutut bändipaidat klassisen musiikin ikoneihin. Sopivasti pilke silmäkulmassa tehty tuotesarja kattaa suomalaissäveltäjistä Jean Sibeliuksen ja Kaija Saariahon, maailmantähdistä paitoihin ovat päässeet Ludwig Van Beethoven, Johann Sebastian Bach sekä Wolfgang Amadeus Mozart.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mitä tahansa kuvia säveltäjistä, vaan kukin säveltäjä on istutettu perinteisen pop/rock-kuvaston sekaan. On heavy-Beethoven, hiphop-Bach ja kasaripop-Mozart. Sibelius kuvataan puolestaan graffitina ja Saariaho maalauksena. Paidat ovat vahvasti tässä ajassa kiinni, mutta ne flirttailevat takavuosien tyylin ja tunnelman kanssa – osa jopa lievää ”kanariansaarimaista” visuaalista kömpelyyttä myöden.
Asialla huippukuvittajat

T-paitojen visuaalisten ilmeiden takaa löytyy joukko Suomen arvostetuimpia kuvittajia: Jouni ”Jones” Lehtonen, Anja Reponen, Jussi Pohjanen, Jirka Väätäinen sekä Tommi ”Sellekhanks” Mustaniemi. Heidän käsissään tutut kotimaiset ja ulkomaiset säveltäjät ovat päätyivät maailmoihin, joissa klassisen musiikin mestareita ei tavallisesti nähdä. Inspiraatiota upeisiin esittäviin kuvituksiin haettiin ja saatiin mm. sarjakuvista, graffititaiteen maailmasta, Twin Peaks-TV-sarjasta sekä 90-luvun hiphop-kulttuurista.

Esimerkiksi Jouni “Jones” Lehtosen mukaan hiphop-kuvastossa klassikoksi muotoutuneet kirjasin- ja kuvatyylit sopivat Bachin kanssa yhteen täydellisesti:

“Halusin, että paita yhdistäisi mahdollisimman hyvin nämä kaksi varsin erilaista maailmaa ja olisi uskottava sekä hiphopin että klassisen musiikin ystäville, että molemmat pystyisivät pukemaan paidan ylleen ja siitä tulisi hymy huulille. Tämän tutkiminen ja kahden lähestulkoon ääripään yhdistäminen oli tätä kuvitusta suunnitellessa hyvin kiehtova prosessi.”

Kuvitusprojekti oli kiehtova ja kunnianhimoinen myös Jean Sibeliuksen graffitimaiseen tyyliin kuvittaneelle Tommi ”Sellekhanks” Mustaniemelle:

”Mielenkiintoisin ja haastavin osa projektia oli saada ikoninen 100 markan setelin kasvo oman tyylini mukaiseksi sekä saada lopputuotteeseen sopiva muotokieli ja värimaailma. Halusin myös paidan, joka ei suoraan huuda “klassinen suomalainen säveltäjä”, vaan halusin tuoda Sibben osaksi minun maailmaani ja estetiikkaani.”

Tuotteita on saatavissa osoitteesta kauppa.musiikkitalo.fi.

Lähde Musiikkitalo

spot_img