Musiikin tekijänoikeusjärjestö Teosto on mukana auttamassa Ukrainan luovan työn tekijöitä sodan jaloissa.
Yhdistys on päättänyt tehdä lahjoituksen #CreatorsForUkraine hätäapurahastoon, jolla autetaan ukrainalaisia taiteilijoita ja heidän perheitään. Lisäksi Teosto osallistuu kansainvälisiin vetoomuskampanjoihin sodan vastustamiseksi. Yhteistyö venäläisen tekijänoikeusjärjestö RAO:n kanssa on katkaistu.
Teoston henkilöstö ja suomalainen musiikkiala ovat syvästi järkyttyneitä venäjän sotatoimista Ukrainassa. Miljoonat ukrainalaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa, uhrien määrä ja kärsimykset kasvavat päivä päivältä. Siksi Teoston hallitus on päättänyt tehdä lahjoituksen luovan työn tekijöiden tukemiseksi perustettuun #CreatorsForUkraine -hätäapurahastoon.
”Monet pakenijoista ja sodassa menehtyneistä ovat luovan työn tekijöitä: säveltäjiä, muusikoita ja taiteilijoita. Taide on kautta aikojen ollut keino selviytymiseen mutta myös voimakas väline taistelussa sodan pahuutta vastaan. Siksi luova yhteisö kautta maailman on yhdistänyt voimansa sodan uhrien tukemiseksi”,
sanoo Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen.
Lahjoitus katetaan kulttuurin edistämiseen tarkoitetuista varoista. #CreatorsforUkraine-rahastoa koordinoi kansainvälinen tekijänoikeuksien kattojärjestö CISAC ja sen avulla autetaan ukrainalaisia luovan alan tekijöitä kohdennetuin projektein. Teoston kumppanijärjestö, puolalainen tekijänoikeusjärjestö ZAIKS on ottanut vahvan roolin maasta pakenevien auttamiseksi. Rahaston avulla tuetaan myös Ukrainan tekijänoikeusjärjestöjen toiminnan ylläpitämistä.
Taiteilijoiden vetoomus kerää nimiä sotaa vastaan, tilitykset Venäjälle pidätetty
Samaan aikaan on julkaistu kansainvälinen #CreatorsForUkraine -vetoomus, jolla kerätään nimiä luovilta aloilta sodan lopettamiseksi Ukrainassa. Teosto levittää vetoomusta asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen Suomessa.
”Vaadimme Venäjää lopettamaan viattomien siviilien tappamisen, kaupunkien tuhoamisen, ihmisoikeuksien loukkaamiseen, sekä vapauteen, demokratiaan ja kulttuuriin kohdistuvan hyökkäyksensä”, vetoomus vaatii.
Englanninkielisen vetoomuksen voi allekirjoittaa täällä. Tukiallekirjoituksensa voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #CreatorsforUkraine.
Vetoomus ottaa kantaa myös Venäjän sananvapauden puolesta ”Luovan työn tekijät muodostavat yhtenäisen sodanvastaisen voiman kaikkialla, myös Venäjällä, jossa tekijät ovat kauhuissaan hallituksensa toimista mutta eivät voi puhua vapaasti.”
Teosto on keskeyttänyt tilitykset venäläiselle tekijänoikeusjärjestö RAO:lle. Yhdessä pohjoismaisten tekijänoikeusjärjestöjen, tanskalaisen Kodan, norjalaisen Tonon ja islantilaisen Stefin kanssa järjestöt ovat lähettäneet RAOlle kirjeen, jossa ne ilmoittavat tilitysten pidättämisestä kunnes sotatoimet Ukrainassa on lopetettu ja kansainväliset pakotteet purettu.
Ukrainalaisen musiikin soittolistat osoittavat tukensa musiikin tekijöille
Teoston unkarilainen kumppanijärjestö Artisjus on kerännyt Spotifyhin ukrainalaisen musiikin soittolistat. Näitä #SongsForUkraine -tunnisteella merkittyjen soittolistojen kappaleita soittamalla on mahdollista tukea ukrainalaisia musiikin tekijöitä.
Teosto kannustaa myös suomalaisia radio- ja tv-kanavia soittamaan lähetyksissään ukrainalaista musiikkia. Kappaleiden esittämisestä kerätyt tekijänoikeustulot kyetään tilitttämään ukrainalaisille musiikin tekijöille toistaiseksi normaalisti. Ensimmäiselle soittolistalle on kerätty folkvaikutteista popmusiikkia, kun toinen soittolista esittelee puolestaan ukrainalaista hiphop, rock- ja elektronista musiikkia.
Lue lisää kansainvälisistä kampanjoista: https://creatorsforukraine.org.
Lähde Teosto