Korkeajännitys: Hugo Pratt – Paholaisen yö

Aiheeseen liittyvää

Wishing Well: Space Invaders

Helsinkiläinen perinteistä heavyä soittava Wishing Well on julkaissut toisen...

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

Haastateltavana Rock- ja Hip Hop musiikkia soittava yhtye, Attitude

Tällä kertaa tutustumme Rock- ja Hip Hop musiikkia soittavaan riihimäkeläiseen yhtyeeseen, nimeltä Attitude.

Arvostelussa Rat Trap – Sulla ei aikaa oo (EP)

"Nyt ollaan siis perusasioiden äärellä ja näinä aikoina, mitä...

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Tällä hetkellä tämän arvioijan hyppysiin on iskenyt konkreettisesti miljoona volttia, sillä pöydälleni on juuri ilmestynyt Messerschmitt Bf 109:n lennättämänä Korkeajännityksen tuorein erikoisjulkaisu!

Edesmennyt Hugo Pratt (1927-1995) oli aikanaan ja on vieläkin kaikkien aikojen suosituimpia, sekä tunnetuimpia sarjakuvataiteilijoita kautta maailman. Hänen luomansa Corto Maltesen seikkailut elävät vahvasti vielä nykypäivänäkin ja tarinoita on päätynyt teatterin lavalle, animaatioksi, sekä huhujen mukaan suunnitelmissa on ihan kunnon elokuvakin tiedossa tästä mainiosta hahmosta (tietty vielä hamassa tulevaisuudessa). Suomessakin aikanaan itse Maltese -teatteriesitys oli huippusuosittu ja siinä päähenkilöä esitti aina erinomainen Tommi Korpela.

Teatterit sikseen ja itse käskynjakoon!

Tällä kertaa Korkkarialbumin tarinoista vastaavat Tom Tully ja Gordon Sowman, sekä itse kuvituksesta tietysti herra Pratt. Kaikille sarjakuvafaneillehan tämä on aivan jumalaista! Värikansi saamassani versiossa on jo todella komeaa katsottavaa mattapintoineen visuaalisesti ja saa sormet syyhyämään tarinoiden suhteen. Julkaisusta on pari erilaista versiota, joten keräilijöiden kannattaa olla nopeita ja napata näistä kaikki hyppysiinsä! Jutun lopussa on hieman infoa tästä enemmän.

Itse sarjakuvat ovat perinteiseen tapaan mustavalkoisia ja niissä näkyy hyvin Hugo Prattin klassinen kädenjälki. Eli tietty dramaattisuus, kolkko ilmaisu ja kulmikkuus. Prattia tuntemattomalle nämä sanaparteni saattavat kuulostaa ehkä vähän liian jyrkiltä, mutta kuvitus on siis oikein rikasta eri elementteineen. Viidakkokohtauksiin ja yleisilmeiseen on saatu myös todella painostavaa, sekä klaustrofobista tunnelmaa.

Kirveellä veistetyt kasvonpiirteet eri hahmoilla sopivat ilmeineen erittäin hyvin tämän albumin sisältämiin sarjakuviin muutenkin. Sekä armeijafaneille yksityiskohdat varusteiden, vaatteiden ja kaiken vastaavan suhteen ovat täyttä priimaa.

Ensimmäinen sarjakuva on Tom Tullyn kirjoittama Paholaisen yö. Tämä on erittäin ahdistava kuvaus viidakkosodasta Burmassa. Tätä seuraava Gordon Sowmanin kynästä lähtenyt Pistinviidakko on tosin hieman perinteisempi korkkaritarina, mutta erittäin raju sotaseikkailu kokonaisuudessaan. Mieleen kannattaa ehdottomasti pistää, että tämän albumin tarinoissa japanilaiset eivät ole todellakaan mitään koomisia karikatyyrejä. Muuan likaisena hippinäkin tunnettu Rambo jopa sanoi aikanaan, että Burma is a warzone!

Korkeajännitys: Hugo Pratt – Paholaisen yö

Mielenkiintoisena huomiona voin sanoa, että näistä tarinoista puuttuu ehkä tietty turhakin letkeys ja korkkarimainen huumori, mihin näissä sarjakuvissa lukija yleensä tottunut. Toki klassiset huudahdukset ovat tallella oikeaoppisesti. Verdammt! Muutenhan koko maailmani romahtaisi täysin.

Tehtävä suoritettu

Yleisesti kuvaillen Paholaisen yö kokonaisuudessaan on raaempaa, realistisempaa ja synkempää Korkeajännitystä. Ihan siinäkin mielessä tämä kirja kannattaa jo hommata, jos vaikka enemmän koomiseksi menevät julkaisut eivät iske enää kuin 9 voltin tasolla välillä.

K.Leijala

P.S. Niin ja lopuksi kannattaa ehdottomasti tämä kustantajan teesi lukaista ja naulata paikallisen tukikohtasi seinään:

”Kirja julkaistaan suomeksi kahdella eri kannella ja tavallista Korkkaria suuremmassa koossa. Lehtipistejakeluun toimitetaan klassisen Korkeajännitys-ulkoasun ja alkuperäisen kansimaalauksen kruunaama versio. Kirja- ja sarjakuvakaupoista voi sen sijaan ostaa Prattin viivapiirroksen koristaman kannen. Molemmat painokset pitävät sisällään samat jännittävät tarinat.”

spot_img