Muistamo rantautuu Lahteen – nyt puhutaan evakkoudesta!

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Lahden Historiallisen museon Muistamo rantautuu vihdoin kotipaikkakunnalleen Lahteen! Tänä keväänä Muistamon keskusteluilloissa keskustellaan evakkoudesta ja mahdollisista toiseuden tunteista. Millaista Lahteen oli tulla, kun koti jäi uuden rajan taa Karjalaan?

Onko äiti tai isoisä kertonut sinulle tarinoita evakkoajastaan? Oletko ehkä jopa käynyt suvun vanhoilla asuinpaikoilla Karjalassa?

evakkolapset Kyytinen 1944

Onko sinulla sukujuuria Karjalassa tai onko evakkoelämä koskettanut sinua tavalla tai toisella?

Keskusteluillassa tarinoidaan yhdessä muistoista, ajatuksista ja mielikuvista, joita evakkous on herättänyt.

Haluaisimme myös jutella siitä, mitä Karjalasta on tuotu Lahteen ja millaista evakkoina Lahden seudulle tulleiden elämä on ollut. Olemme kiinnostuneita erityisesti esineisiin liittyvistä tarinoista. Miksi jokin tietty esine on haluttu ottaa mukaan evakkokärryyn?

Muistamon ”Perillä” – keskusteluiltojen sarja järjestetään tulevana keväänä 2023.

ti 28.3. klo 17-19 Matkalla Päijät-Hämeeseen Millaisia mielikuvia rajan taakse jääneestä kodista on? Mitä Karjalasta tuotiin mukana?

to 27.4 klo 17-19 Elämää evakossa Millaista oli asettua uudelle paikakunnalle?

ti 23.5 klo 17-19 Perillä Päijät-Hämeessä Onko Lahti tai Päijät-Häme ollut hyvä paikka asua ja elää?

Kaikki keskusteluillat järjestetään Lahden Radio- ja tv-museo Mastolan auditoriossa. Keskustelutilaisuudet myös striimataan Lahden museoiden YouTube-sivuille.

Keskusteluilloissa nähdään kevään aikana useita kiinnostavia puhujia sekä musisointia ja taidetta.

”Evakkous kaikkineen voi olla kipeä, hankala ja herkkä aihepiiri, josta puhuttaessa on muistettava, että kokemuksia on yhtä monta kuin puhujia”,

Historiallisen museon museoamanuenssi Sini Ojala kuvaa.

”Tämän takia haluammekin avata keskustelutilan kokemuksille ja tarinoille, jotta karjalaiselle Lahdelle voidaan antaa moninaisemmat kasvot myös toisen ja kolmannen sukupolven kokemuksina”,

Muistamon projektitutkija Nea Vallas täydentää.

Muistamo on Historiallisen museon osallistavan työn koti, jonka kautta rakennamme pieniä näyttelyosia vuonna 2024 aukeavaan upeaan ja eloisaan perusnäyttelyyn.

Evakkoutta ja päijäthämäläistä toiseutta koskeva näyttely tullaan näkemään Historiallisella museolla kesällä 2024.

Aiemmin olemme Muistamossa tuottaneet yhteistyöprojekteja Mainiemen sahasta ja Albert Th. Böökin valokuvista Padasjoella, sekä Salpakankaan kuntakeskuksen kohtalosta Hollolassa.

Lähde Lahden kaupunki

spot_img