LAB-ammattikorkeakoulun taideopiskelijat tarttuivat Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalveluiden tarjoukseen tuottaa uudenlaista valotaidetta.
Opiskelijat ovat kaivertaneet omia taideteoksia gobo-valonheittimien sisällä oleviin levyihin, eli maskeihin LUTin laserlaboratoriossa. Valoheittimen valo tulee maskien reikien läpi ja heijastaa suuria valotaideteoksia seiniin kaupungin keskustan alueella.
Tammikuun 19. päivä alkaneessa ja helmikuun puoliväliin asti avoinna olevassa näyttelyssä on käytössä yhdeksän gobo-valoa ja teokset ovat esillä kaupungin keskustassa – Koulukadulla sekä kaupungintalon ja kauppakeskus IsoKristiinan lähettyvillä.
Lappeenrannan kaupungin tapahtumatuottaja Karri Heino on iloinen siitä, että valoteos saatiin valmiiksi alkuvuoden pimeisiin iltoihin.
”Tämä on ensimmäinen kokeilumme gobo-valoilla, mutta odotamme, että niitä tullaan käyttämään runsaasti tulevaisuudessa”,
Heino sanoo.
”Tämä taidemuoto antaa tekijälleen rajattomat mahdollisuudet ja on lisäksi erittäin ympäristöystävällinen sekä helposti saavutettava.”
LAB-ammattikorkeakoulu lähti mielellään mukaan
LAB-ammattikorkeakoulussa projektissa on ollut mukana kuvanveiston lehtori Sampo Malin, joka kertoo, että tämä mahdollisuus tuli juuri sopivaan aikaan, sillä tällä hetkellä koulun opetussuunnitelmassa ei ole vastaavan tyyppistä kokeilua ja työskentelyä.
”Taiteen näkökulmasta gobot ovat jäljeltään hyvin piirrosmaisia ja helposti skaalattavia”,
Malin sanoo.
”Gobojen tekemistapoja on erilaisia, mutta me käytimme siis metallilevyä, johon leikataan kuvio.”
Työstäminen vaatii tietotekniikan käyttöä, koska kuva pitää muokata tietokoneille ymmärrettävään muotoon. Kyseessä olevaan pieneen ja tarkkaan leikkausjälkeen pääsee parhaiten laserleikkurilla.
”Toinen vaihtoehto olisi tehdä goboja lasilevylle tulostamalla, mutta nyt ensimmäisellä kerralla halusimme kokeilla leikkaamista ja mahdollisesti värikalvoilla värittämistä.”
Teoksilla ei ole yhteistä teemaa, vaan kuvat ovat opiskelijoiden omasta taiteellisesta maailmasta ja käsittelytavasta lähtöisin. Teoksien takana ovat nuoret taiteilijat: Kristiina Kajaste, Mari Koskela, Jasmin Lier, Heidi Karanta, Henna Kainulainen ja Taijatuuli Louhivuori. He kaikki ovat LABin kuvataiteen opiskelijoita. Toiveena on, että valotaide tuo ajatuksia ja hyvää oloa asukkaille.
”Taide toimii ympäristössä tuoden siihen jotakin uutta ja ajattelemisen arvoista”,
Malin korostaa.
”Tässä tapauksessa taide ei vaadi paljoa ympäristöltään, vaan pyrkii antamaan pieniä ajatuksia tulemalla osaksi jotain jo olemassa olevaa.”
Jokaisen teoksen takana on jokin ajatus.
”Se voi aueta katsojalle, tai sitten tuoda jonkin muun mielleyhtymän omiin kokemuksiin.”
”Teokset antavat virkistäviä ajatuksia ja viihtyisyyttä kaupunkitilaan, joten kannattaa ainakin käydä vilkaisemassa.”
Malin sanoo yhteistyön kaupungin kanssa sujuvan hyvin, ja hän on iloinen nuorien saamasta mahdollisuudesta.
”Kaupunki on käynnistänyt ja mahdollistanut tämän pilottiprojektin”,
hän sanoo.
”Aika paljon on ollut opeteltavaa projektissa, mutta kaupungin puolelta aikataulumuutokset on ymmärretty hyvin ja niihin on mukauduttu.”
Jos joku teoksista kiinnostaa niin kovin, että sen haluaisi itselleen, kannattaa olla yhteydessä teoksen tehneisiin taiteilijoihin. Malin kuitenkin kehottaa malttiin.
”Teosten esittäminen vaatii oikeanlaisen valonheittimen, johon maski sopii.”
Valotaidetta goboilla ja laserilla Lappeenrannan keskustassa 19.1.–15.2.
Lähde Lappeenrannan kaupunki