Atena: Näin syntyi ensimmäinen suomalainen erikoisjoukko

Aiheeseen liittyvää

MANIFETSI 6 (lehti, 2024)

Tämä tuli sitten päätökseen. En ole ehtinyt lukemaan kuin vasta nuo kolme ensimmäistä punkkiin nojaavaa juttua, mutta selatessa ja sieltä täältä pätkiä lueskellessa tulin siihen johtopäätökseen, että tämä viimeinen numero on ehdottomasti sarjan paras, ei tunnu olevan kuin pari juttua, jotka jäävät kyllä väliin, tai ehkä, enhän jostain pesäpallosta mitään tajua, mutta miksei siitäkin sitten voisi…

Viikon Kovin Biisi: VKB 18/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Tapio Kujala valittu Taideyliopiston vararehtoriksi

Tapio Kujala valittiin Taideyliopiston koulutuksesta vastaavaksi vararehtoriksi. Valinnassa korostettiin hänen johtamiskokemustaan ja laajoja verkostoja.

Teurastamon kesä tarjoilee monipuolista ohjelmaa Helsingissä

Teurastamon kesä täyttyy moninaisista tapahtumista Helsingin sydämessä, joista nauttivat kaikenikäiset kaupunkilaiset.

Laozi ja tekemättömyyden filosofia syntytaolaisuuden sydämessä

TaoLinin syväluotaava teos, Laozi ja tekemättömyyden taito, avaa ovia kiinalaisen ajattelun ja taolaisuuden maailmaan.

Jaa somessa

Sotahistorian suurteos valottaa tiedusteluyksikön jalostumista asemasodan aikana.

Syvärin takana kuvaa suomalaisen tiedusteluyksikön toimintaa syksystä 1941 kevääseen 1943: vakoilua, sotavankikuulusteluja ja kaukopartioiden matkoja syvällä vihollisen maaperällä. 

Teos on jatkoa Porvalin edelliselle jatkosodan tiedustelutoimintaa käsittelevälle kirjalle Kohti itää (2021).

Mikko Porvali
Mikko Porvali: Syvärin takana – Osasto Vehniäinen 1941–43
Julkaisu 27.10.2022

Syksystä 1941 alkaen Osasto Vehniäisen kaukopartiot suuntautuivat Syväriltä etelään ja Äänisen taakse, kauemmas Neuvostoliittoon kuin koskaan aiemmin. Päämajan alaisen tiedusteluyksikön toiminta oli aiemmin perustunut muutamien vapaaehtoisten paikallistuntemukseen, mutta vuosina 1942–1943 joukosta kehittyi ensimmäinen suomalainen erikoisjoukko.

Toiminnassa vakiintui kaksisuuntainen radioliikenne, ja partioita kuljetettiin vesitasolentokonein sekä laskuvarjohypyin.

Kansainvälinen yhteistyö oli tiedustelutyölle leimallista. Jo omat sotilaat olivat kielitaidoltaan ja kulttuuritaustaltaan kansainvälistä joukkoa, monet kasvaneita Inkerinmaalla, Pietarissa, Moskovassa tai Varsovassa.

Lisäksi Italian laivasto kuljetti suomalaisia vakoojia piiritettyyn Leningradiin, yhteistyö saksalaisten kanssa oli vilkasta ja yksikössä palveli parikymmentä virolaista laskuvarjojääkäriä.

Syvärin takana luo tähänastisen historiankirjoituksen yksityiskohtaisimman ja realistisimman kuvan tiedustelusodan arjesta ja tapahtumista. Teos perustuu autenttisiin päiväkirjoihin, radiosanomiin ja tiedusteluraportteihin.

Niistä paljastuvat ensimmäistä kertaa virolaisen kaukopartion todellinen kohtalo, 15-vuotiaan teinivakoojan tarina, kaukopartioiden kuulustelemien vankien kohtelu sekä piiritettyyn Leningradiin ujutetut vakoojat.
 
OTM Mikko Porvali (s. 1980) on kirjailija, tiedusteluhistorian tutkija ja poliisi. Hän on kirjoittanut useita sotahistoriaa käsitteleviä tietokirjoja, jotka ovat keskittyneet etenkin toisen maailmansodan aikaiseen tiedustelu- ja vakoilutoimintaan.

Saatavilla sidottuna.

Lähde Atena

spot_img