Kello 04 Moskovan aikaan – Neuvostopartisaanit tulevat joka yö

Aiheeseen liittyvää

Arvid Lydecken -palkinto Reetta Niemelälle fantasiaromaanista Mustan Kuun majatalo

Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon fantasiaromaani Mustan Kuun majatalo on palkittu vuosittain jaettavalla Arvid Lydecken -palkinnolla.

Kaljatar & Spurguri – Osa 2.

Katso sarjakuvan esittelysivulta tietoa sen taustoista.

Valotaiteilija Kari Kola rakensi ikonisen Stonehengen lumesta

Valotaiteilija Kari Kola on tiiminsä kanssa rakentanut Stonehengen lumesta 1:1 mittakaavassa puutarhaansa Joensuuhun.

Älykäs ja hauska uutuuskirja valottaa astrologian merkitystä ihmiskunnalle

Janica Branderin uutuuskirja Astrologiaa epäilijöille on erittäin älykäs, hauska ja kulttuurihistoriasta syvällisesti ammentava teos astrologian merkityksestä ihmiskunnalle.

Kuinka tähdet kuolevat on piinaava psykologinen trilleri ystävyydestä ja raa’asta vallankäytöstä

Veret seisauttava jännitysromaani käsittelee polttavan ajankohtaisia aiheita taidokkaasti.

Jaa somessa

Hyökkäävien neuvostopartisaanien kellot näyttivät Moskovan aikaa. Itäisen rajaseudun siviileihin kohdistuneiden murhaiskujen seuraukset elävät voimakkaina sotamuistoina. Nyt 2000-luvun aikakaudella ne tunnetaan hyvin myöhään laajaan keskusteluun tulleina politisoituneina ja sodan poikkeustapahtumina. Rikokset vaiettiin Neuvostoliiton aikana. Miksi terroriteot tehtiin jatkosodan vuosina? Kuka antoi käskyt? Vastaukset ovat tässä kirjassa.

Kello 04 Moskovan aikaan

Jatkosodassa kuolleista suomalaisista partisaanien uhreja oli runsaat 150 ihmistä. Määrä ei ole suuri. Mutta uhreiksi joutuivat myös omaiset, sillä terrori-iskut aiheuttivat eloon jääneisiin lähtemättömän pelon.

Vuosituhannen vaihteessa Suomi käynnisti neuvostopartisaanien rikoksista poliisitutkinnat. Työhön keskitettiin maan poliittiset, juridiset ja tutkinnalliset voimat. Venäjä ei halunnut tehdä rikostutkinnassa yhteistyötä, mutta päätöstä tutkinnan lopettamisesta ei ole tehty. Tutkinnan kaikki asiakirjat ovat poikkeusluvalla tarkasteltavana tässä kirjassa.

He tulevat joka yö

Partisaanit tulevat yhä joka yö johonkin suomalaiseen kotiin, lapsuudessaan partisaaneja pelänneen ihmisen uneen. Rajaseudun terroriteoista selvinneillä ihmisillä elämää hallitsee menneisyys. He ovat kokeneet tappajan tuoneen kodin turvaan kauhun, läheistensä hädän ja kuoleman. Heidän vihansa on joko laimentunut tai jäänyt pois. Tilalle on tullut tietoa tapahtumista ja tekijöistä.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saanut Veikko Erkkilä on julkaissut samasta aiheesta kirjat Vaiettu sota 1998 (ruotsiksi 2001) ja Viimeinen aamu 2011 (liettuaksi 2020, käännöstyö venäjäksi valmistui syksyllä 2021). Hän on keskustellut aiheesta noin kahden tuhannen ihmisen kanssa, tehnyt paljon yhteistyötä venäläisten tutkijoiden kanssa, haastatellut entisiä partisaaneja ja saanut Venäjältä ratkaisevia arkistotietoja. Uudessa kirjassa on mukana myös turvallisuuspalvelu FSB:n arkistoaineistoa.

Kello 04 Moskovan aikaan – He tulevat joka yö. Kirjarovio. ISBN 978-952-99822-6-4 (sidottu), ISBN 978-952-99822-7-1 (EPUB) ISBN 978-952-99822-8-8 (äänikirja).

Partisaanien torjunnassa joukkueenjohtajana toiminut Olavi Alakulppi yritti saada rajaseudun tapahtumat sotarikoksia tutkivan YK:n komission käsiteltäväksi 1950-luvulla, mutta Neuvostoliitto Suomen tukemana esti tämän mahdollisuuden. Alakulppi sanoi jälkeenpäin: ”Olin entistäkin päättäväisempi, että jonakin päivänä täytyy tämä tuoda esille julkisesti, koska tämä on niin suuri murhajuttu.”

Lähde Kirjarovio

spot_img