Palkittu journalisti Tapani Ruokanen avaa uuden kirjansa, joka käsittelee lähihistorian käännekohtia ja hänen henkilökohtaisia kokemuksiaan maailman merkittävissä tapahtumissa.
”Tartun heti kiinni, kun juttu kävelee kohti. Raportoin elämää sellaisenaan, raakana. Kuin olisin nähnyt kaiken maailmasta. Kerron nyt mitä kuului, miltä tuntui ja näytti.”
Palkittu journalisti avaa kirjassaan lähihistorian käännekohtia, seikkailee itse tapahtumien ytimessä ja haastattelee vaikuttajia maailmalla. Ainutlaatuinen muistelmateos meidän ajastamme tempaa mukaansa.
Tapani Ruokanen etsii vastauksia vapaustaistelijoilta ja valtionpäämiehiltä; nälkäleiriltä ja sodasta; kadulta ja kirkosta. Hän perää Lähi-idän johtajilta omaatuntoa ja itäblokin puoluepomoilta järkeä sosialismin raunioilla. Reportterina hän koluaa ihmiskunnan roskalaatikoita, innoittajanaan Kalkutan Äiti Teresa ja eväinään maisterinpaperit yliopistosta, pappisvihkimys kirkolta ja toimittajatutkinto Sanoman koulusta.
Sotareportterin henki on vaarassa, mutta elämä jatkuu – täpärästi pommin räjähtettyä Beirutissa ja laivan hajottua Etelä-Kiinan meren myrskyssä. Sissiliike tarjoaa kivääriä, Ruokanen näyttää kynää.
Kun Suomi vaipui lamaan, Ruokanen näkee pankinjohtajana kriisin sisältä ja kertoo miksi ja miten vanha maailma katosi. Lehdissä Gutenbergin ajan paino vaihtuu digiin. Kirjoittaja kertoo, miten muutos tehtiin käytännössä Suomen Kuvalehdessä ja Kotimaassa, joissa hän veti päätoimittajana uudistusta.
Pääministeri vaati kirkkoa vaientamaan Ruokasen, hallituksen kriitikon. Kotimaan kaksinkertainen ja Suomen Kuvalehden pitkäaikaisin päätoimittaja ei antanut periksi.
Tapani Ruokanen: Tapani Ruokanen – Silminnäkijänä (Docendo 2024), sidottu, 522 sivua.
Lähde Docendo