Sjón ja Skugga-Baldur

Aiheeseen liittyvää

Emotion Visa: Rumpalit

Jatkumona viime viikon visalle, myös rumpalit saavat nyt osansa....

Tuomas Myllylä – Pakanat (2018)

Vuosi on 916 ja nuori Ari Halikko joutuu elämänsä kovimpaan paikkaan, kun kahden suvun välinen riita eskaloituu. Tämän seurauksena Hyypiät murhaavat hänen perheensä ja talokin poltetaan. Ari on lähellä päästä hengestään myös, mutta Olaf Idänmatkaaja haluaa pojan itselleen palkkiona avustaan tuhotöissä.

THE MEMBERS: The Sound Of The Suburbs/Working Girl (Anglocentric AGC 100066) 7″ 2023

The Members täytti 45 vuotta, vaikka se oikeammin taisi tapahtua jo pari vuotta sitten ja eka levytyskin on vuodelta 1977, mutta koelevythän tästä tulivatkin jo viime vuonna. Niin, vuosien kunniaksi Angloc. julkaisi sinkkuna bändin suurimmat hitit.

Emotion Visa: Euroviisut

Jollekin seuraava visa on helppo, toiselle hyvin vaikea. Kokeile...

Emotion Visa: Kitaristit

Skenepisteitä taas jaossa. Testaa alta tietämyksesi kitaristeista ja heidän...

Jaa somessa

Islantilainen Sjón (s. 1962) on mielenkiintoinen tapaus kulttuurikentällä yleisesti ja undergroundissa.

Sjón on urallaan kirjoittanut läjäpäin romaaneja, runokirjoja ja näytelmiä. Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä Björkin kanssa ja ehtinyt näiden kaikkien juttujen ohella käsikirjoittaa marginaalisempia elokuvia. Oscar-palkintokin oli lähellä Dancer in the dark-elokuvan musiikin tiimoilta.

Ensimmäisen romaaninsa hän väsäsi jo teininä ja vielä kun tyyppi maalailisi Vatikaanissa kappeleiden kattoja, sekä keksisi ikiliikkujan, häntä voisi pitää renessanssinerona.

Niin ja näiden kaikkien projektien välissä hän onnistui nappaamaan Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnon vuonna 2005 teoksellaan Skugga-Baldur, joka onkin tällä kertaa Emotion Zinen suosittelunostona.

Tyttö, kettu ja paholainen

Sjónin Skugga-Baldur on mielenkiintoinen teos. Se on vain vähän päälle sata sivua pitkä, mutta siitä löytyy syvyyttä paljon enemmän kuin monesta tiiliskiviromaanista. Kirjan tarinassa yhdistyy erikoisella tavalla 1800-luvun jälkipuoliskolla sattunut haaksirikko, pirullinen kettuja jahtaava pappi ja epätoivoon sortuvan tieteilijän kehitysvammainen kasvattityttö.

Päällimäisinä teemoina ovat pitkälti moraaliset ja eettiset kysymykset, joita Sjón kuvaa sujuvasti mm. kansantarujen ja faabeleiden kautta juonikuvioita enempää paljastamatta. Konsepti on siis vähintäänkin omalaatuinen ja tapahtumien ajankohdasta riippumatta aihepiiri pätee hyvin nykypäiväänkin. Myös tyyliltään opus on mielenkiintoinen, sillä se liikkuu oikeastaan romaanin ja runoteoksen välimaastossa. Proosarunoudesta ei ole kuitenkaan kyse, sillä Skugga-Baldur on ehta pienoisromaani häilyvästä olomuodostaan huolimatta.

Lennokasta kerrontaa

Kun nämä kaikki asiat summaa yhteen, voisi kuvitella Skugga-Baldurin olevan vaikealukuinen tai sekava kokonaisuus. Mutta päinvastoin! Ilmaisu on kerrassaan ilmavaa ja pistää lukijan mielikuvituksen liikkeelle. Oli mukavaa huomata ajatusten karkailevan positiivisella tavalla teosta ahmiessa.

Skugga-Baldurin pariin kannattaakin uppoutua parikin kertaa, sillä sen monitahoisesta tarinasta piisaa pohdittavaa pidemmäksikin aikaa. Eli isot suositukset voin antaa, jos sinua kiinnostaa edes vähänkin omaperäisempi kerronta, myyttiset aiheet ja Pohjoismainen kansanperinne.

Lisäksi Sjónin CV on tosiaan sen verran mammuttimainen ja monipuolinen, että jos tämä kirja kolahtaa tajuntaasi, kannattaa ehdottomasti tsekata hänen muuta tuotantoaan!

– K.Leijala

spot_img
Edellinen artikkeliNemi: Onni onnettomuudessa
Seuraava artikkeliEmotion Visa: Pantera