Sjón ja Skugga-Baldur

Aiheeseen liittyvää

Jouni Tossavaisen valokuvarunoja esillä Turun näyttelyssä

Turun Kirjan talossa esitellään Jouni Tossavaisen uusia valokuvarunoja huhtikuussa.

Kansainvälinen tanssin päivä herättää Suomen eloon tanssin taian kautta

Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan ympäri Suomea monipuolisilla esityksillä ja tapahtumilla.

TEOS 2024 -tapahtuma siirtyy toukokuulle ja laajentaa valokuvataiteeseen

TEOS 2024 esittelee yli tuhat nykytaideteosta Helsingissä ja laajentaa tarjontaansa valokuvataiteeseen. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden taidekokoelman aloittamiseen tai sen laajentamiseen.

Heather Morrisin uusin kirja Nousevan auringon sisaret kuvaa musiikin voimaa vankileirin olosuhteissa

Heather Morrisin teos Nousevan auringon sisaret ammentaa toimintansa toisen maailmansodan japanilaiselta vankileiriltä, missä musiikki loi toivoa.

Viikon Kovin Biisi: VKB 14/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Islantilainen Sjón (s. 1962) on mielenkiintoinen tapaus kulttuurikentällä yleisesti ja undergroundissa.

Sjón on urallaan kirjoittanut läjäpäin romaaneja, runokirjoja ja näytelmiä. Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä Björkin kanssa ja ehtinyt näiden kaikkien juttujen ohella käsikirjoittaa marginaalisempia elokuvia. Oscar-palkintokin oli lähellä Dancer in the dark-elokuvan musiikin tiimoilta.

Ensimmäisen romaaninsa hän väsäsi jo teininä ja vielä kun tyyppi maalailisi Vatikaanissa kappeleiden kattoja, sekä keksisi ikiliikkujan, häntä voisi pitää renessanssinerona.

Niin ja näiden kaikkien projektien välissä hän onnistui nappaamaan Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnon vuonna 2005 teoksellaan Skugga-Baldur, joka onkin tällä kertaa Emotion Zinen suosittelunostona.

Tyttö, kettu ja paholainen

Sjónin Skugga-Baldur on mielenkiintoinen teos. Se on vain vähän päälle sata sivua pitkä, mutta siitä löytyy syvyyttä paljon enemmän kuin monesta tiiliskiviromaanista. Kirjan tarinassa yhdistyy erikoisella tavalla 1800-luvun jälkipuoliskolla sattunut haaksirikko, pirullinen kettuja jahtaava pappi ja epätoivoon sortuvan tieteilijän kehitysvammainen kasvattityttö.

Päällimäisinä teemoina ovat pitkälti moraaliset ja eettiset kysymykset, joita Sjón kuvaa sujuvasti mm. kansantarujen ja faabeleiden kautta juonikuvioita enempää paljastamatta. Konsepti on siis vähintäänkin omalaatuinen ja tapahtumien ajankohdasta riippumatta aihepiiri pätee hyvin nykypäiväänkin. Myös tyyliltään opus on mielenkiintoinen, sillä se liikkuu oikeastaan romaanin ja runoteoksen välimaastossa. Proosarunoudesta ei ole kuitenkaan kyse, sillä Skugga-Baldur on ehta pienoisromaani häilyvästä olomuodostaan huolimatta.

Lennokasta kerrontaa

Kun nämä kaikki asiat summaa yhteen, voisi kuvitella Skugga-Baldurin olevan vaikealukuinen tai sekava kokonaisuus. Mutta päinvastoin! Ilmaisu on kerrassaan ilmavaa ja pistää lukijan mielikuvituksen liikkeelle. Oli mukavaa huomata ajatusten karkailevan positiivisella tavalla teosta ahmiessa.

Skugga-Baldurin pariin kannattaakin uppoutua parikin kertaa, sillä sen monitahoisesta tarinasta piisaa pohdittavaa pidemmäksikin aikaa. Eli isot suositukset voin antaa, jos sinua kiinnostaa edes vähänkin omaperäisempi kerronta, myyttiset aiheet ja Pohjoismainen kansanperinne.

Lisäksi Sjónin CV on tosiaan sen verran mammuttimainen ja monipuolinen, että jos tämä kirja kolahtaa tajuntaasi, kannattaa ehdottomasti tsekata hänen muuta tuotantoaan!

– K.Leijala

spot_img
Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli