Digitoidun lehtiaineiston tutkimuskäyttö jatkuu vuosina 2023–2027

Aiheeseen liittyvää

Kirottua: Sukellus Korkeajännityksen maailmaan

Eräitä suosikkejani ovat aina olleet toiseen maailmansotaan liittyvät sarjakuvat, joiden juonikuviot siirtyivät aikoinaan hiekkalaatikolle kavereiden ja muovisotilaiden näyteltäviksi.

Anders Fager: Pohjoiset kultit – Kauhukertomuksia

Anders Fagerin esikoisteos on hyytävällä tavalla riemukas kauhukokoelma.

Arvostelussa Tapani Rinne & Juha Mäki-Patola: Open

Kappaleet ovat harmonisia kudelmia ja äänimaisemia, jotka huokuvat rauhallisuutta, vaikka kasvavatkin välillä voimakkaisiin tuntemuksiin.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

Arvostelussa Rat Trap – Sulla ei aikaa oo (EP)

"Nyt ollaan siis perusasioiden äärellä ja näinä aikoina, mitä...

Jaa somessa

Kansalliskirjaston digitoimien sanoma- ja aikakauslehtien tutkimuskäytön mahdollistava uusi sopimus on solmittu vuosiksi 2023–2027. Sopimus koskee mukana olevia yliopistoja ja korkeakouluja.

Kansalliskirjaston ja Kopioston uusi Tutkain-sopimus tuo käyttäjälle ensi vuoden alusta alkaen entistä laajemman aineiston: vuoden 2021 loppuun mennessä julkaistut lehdet.

Lehti

Solmitun sopimuksen mukaisesti tekijänoikeudenalaisia digitoituja lehtiä voivat käyttää sopimukseen liittyneiden korkeakoulujen tutkijat, tutkimusta opettava henkilökunta ja gradua tai muuta tutkimuksellista opinnäytetyötä tekevät opiskelijat.

”Uusi sopimus tuo runsaan ja tuoreen lehtiaineiston tutkijoiden käyttöön. Avattavaan aineistoon sisältyvät myös koronavuodet 2020 ja 2021, jotka ovat kiinnostavia muun muassa yhteiskunta- ja terveystieteellisesti orientoituneen tutkimuksen kannalta.”


Kansalliskirjaston johtaja Kimmo Tuominen iloitsee tutkijoiden puolesta.

Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niiranen pitää uutta sopimusta tärkeänä:

”Olemme mielellämme mukana mahdollistamassa lehtiaineistojen laajaa ja vastuullista tutkimuskäyttöä. Näin myös sanoma- ja aikakauslehtien tekijät ja kustantajat saavat teostensa käytöstä heille kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset kauttamme.”


Tutkain-sopimukseen liittyneiden korkeakoulujen tunnistautuneet tutkijat voivat selata, hakea ja lukea lehtiä Kansalliskirjaston digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa(avautuu uuteen välilehteen). Sopimus mahdollistaa myös tiedonlouhinnan.

Vuoden 2023 alusta tutkimuskäyttö on mahdollista seuraavien yliopistojen ja korkeakoulujen tunnuksilla palvelussa digi.kansalliskirjasto.fi(avautuu uuteen välilehteen):

• Itä-Suomen yliopisto 
• Jyväskylän yliopisto 
• Helsingin yliopisto 
• Lapin yliopisto 
• Lapin ammattikorkeakoulu 
• Maanpuolustuskorkeakoulu 
• Oulun yliopisto 
• Oulun ammattikorkeakoulu 
• Taideyliopisto 
• Tampereen yliopisto 
• Turun yliopisto 
• Åbo Akademi 

Kansalliskirjaston ja Kopioston yhteisessä Tutkain-hankkeessa on avattu digitoitua lehtiaineistoa tutkimuskäyttöön.  Vuoden lopussa päättyvän sopimuksen mukaisesti tutkimuskäytössä ovat olleet vuonna 2018 ja sitä aiemmin julkaistut lehdet.

Kaikkiaan uusittu Tutkain-sopimus tuo tutkimuskäyttöön yhdeksän miljoonaa sivua sanoma- ja aikakauslehtiä. Osa lehdistä on digitoitu koko ilmestymisensä ajalta. Kaikki sanomalehdet on digitoitu takautuvasti 1940-luvulle asti ja lisäksi on digitoitu kaikki ilmestyneet numerot kattavasti 2017 alkaen nykypäivään.

Lähde Helsingin yliopisto

spot_img