Digitoidun lehtiaineiston tutkimuskäyttö jatkuu vuosina 2023–2027

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Kansalliskirjaston digitoimien sanoma- ja aikakauslehtien tutkimuskäytön mahdollistava uusi sopimus on solmittu vuosiksi 2023–2027. Sopimus koskee mukana olevia yliopistoja ja korkeakouluja.

Kansalliskirjaston ja Kopioston uusi Tutkain-sopimus tuo käyttäjälle ensi vuoden alusta alkaen entistä laajemman aineiston: vuoden 2021 loppuun mennessä julkaistut lehdet.

Lehti

Solmitun sopimuksen mukaisesti tekijänoikeudenalaisia digitoituja lehtiä voivat käyttää sopimukseen liittyneiden korkeakoulujen tutkijat, tutkimusta opettava henkilökunta ja gradua tai muuta tutkimuksellista opinnäytetyötä tekevät opiskelijat.

”Uusi sopimus tuo runsaan ja tuoreen lehtiaineiston tutkijoiden käyttöön. Avattavaan aineistoon sisältyvät myös koronavuodet 2020 ja 2021, jotka ovat kiinnostavia muun muassa yhteiskunta- ja terveystieteellisesti orientoituneen tutkimuksen kannalta.”


Kansalliskirjaston johtaja Kimmo Tuominen iloitsee tutkijoiden puolesta.

Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niiranen pitää uutta sopimusta tärkeänä:

”Olemme mielellämme mukana mahdollistamassa lehtiaineistojen laajaa ja vastuullista tutkimuskäyttöä. Näin myös sanoma- ja aikakauslehtien tekijät ja kustantajat saavat teostensa käytöstä heille kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset kauttamme.”


Tutkain-sopimukseen liittyneiden korkeakoulujen tunnistautuneet tutkijat voivat selata, hakea ja lukea lehtiä Kansalliskirjaston digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa(avautuu uuteen välilehteen). Sopimus mahdollistaa myös tiedonlouhinnan.

Vuoden 2023 alusta tutkimuskäyttö on mahdollista seuraavien yliopistojen ja korkeakoulujen tunnuksilla palvelussa digi.kansalliskirjasto.fi(avautuu uuteen välilehteen):

• Itä-Suomen yliopisto 
• Jyväskylän yliopisto 
• Helsingin yliopisto 
• Lapin yliopisto 
• Lapin ammattikorkeakoulu 
• Maanpuolustuskorkeakoulu 
• Oulun yliopisto 
• Oulun ammattikorkeakoulu 
• Taideyliopisto 
• Tampereen yliopisto 
• Turun yliopisto 
• Åbo Akademi 

Kansalliskirjaston ja Kopioston yhteisessä Tutkain-hankkeessa on avattu digitoitua lehtiaineistoa tutkimuskäyttöön.  Vuoden lopussa päättyvän sopimuksen mukaisesti tutkimuskäytössä ovat olleet vuonna 2018 ja sitä aiemmin julkaistut lehdet.

Kaikkiaan uusittu Tutkain-sopimus tuo tutkimuskäyttöön yhdeksän miljoonaa sivua sanoma- ja aikakauslehtiä. Osa lehdistä on digitoitu koko ilmestymisensä ajalta. Kaikki sanomalehdet on digitoitu takautuvasti 1940-luvulle asti ja lisäksi on digitoitu kaikki ilmestyneet numerot kattavasti 2017 alkaen nykypäivään.

Lähde Helsingin yliopisto

spot_img