Kaisa Pulakka tarinoi eläinmyyttien kautta myös ihmisyydestä

Aiheeseen liittyvää

MANIFETSI 6 (lehti, 2024)

Tämä tuli sitten päätökseen. En ole ehtinyt lukemaan kuin vasta nuo kolme ensimmäistä punkkiin nojaavaa juttua, mutta selatessa ja sieltä täältä pätkiä lueskellessa tulin siihen johtopäätökseen, että tämä viimeinen numero on ehdottomasti sarjan paras, ei tunnu olevan kuin pari juttua, jotka jäävät kyllä väliin, tai ehkä, enhän jostain pesäpallosta mitään tajua, mutta miksei siitäkin sitten voisi…

Viikon Kovin Biisi: VKB 18/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Tapio Kujala valittu Taideyliopiston vararehtoriksi

Tapio Kujala valittiin Taideyliopiston koulutuksesta vastaavaksi vararehtoriksi. Valinnassa korostettiin hänen johtamiskokemustaan ja laajoja verkostoja.

Teurastamon kesä tarjoilee monipuolista ohjelmaa Helsingissä

Teurastamon kesä täyttyy moninaisista tapahtumista Helsingin sydämessä, joista nauttivat kaikenikäiset kaupunkilaiset.

Laozi ja tekemättömyyden filosofia syntytaolaisuuden sydämessä

TaoLinin syväluotaava teos, Laozi ja tekemättömyyden taito, avaa ovia kiinalaisen ajattelun ja taolaisuuden maailmaan.

Jaa somessa

Kesyttömät on innostava ja informatiivinen katsaus eläinten historiaan, kulttuurihistoriaan ja ihmisten ja eläinten väliseen suhteeseen.

Toimittaja Kaisa Pulakan Kesyttömät-kirjassa esiin tassuttelee, matelee ja laukkaa 19 eläintä, joiden kautta voimme kurkistaa myös oman ihmisyytemme tiedostamattomiin kerroksiin.’

Kaisa Pulakka
Kaisa Pulakka: Kesyttömät – Eläinjumalia, hirviöitä ja ihmisen parhaita ystäviä Kansi: Pauliina Mäkelä
Ilmestyy 20.2.2023

Kautta ihmiskunnan historian ihminen on tunnistanut eläimissä itsensä näköisiä piirteitä. Samalla eläimissä on toiseutta ja outoutta, joka samalla kiehtoo mutta myös pelottaa.

Ei siis ihme, että niitä on pidetty tuonpuoleisen lähettiläinä, jotka tuovat mukanaan salaperäisiä viestejä. Eläimiin liittyy lukemattomia mytologioita, kansantarinoita ja uskomuksia, joissa kuuluu ihmisen tarve määritellä oma paikkansa suhteessa muihin eläimiin.

Eläinten kesyttämätön kulttuurihistoria ilottelee koti- ja villieläinten mytologioilla, niihin liitetyillä mielikuvilla ja uskomuksilla. Pulakka tuulettaa vanhat tarinat uusiksi ja yhdistää myytit tämän päivän ilmiöihin monipuolisesti ja yllättävästikin.

Ihmisen ja eläimen vuosituhantinen rinnakkainelo osoittaa myös surullisen muutoksen eläinsuhteessamme. Pulakka tarkastelee muutosta elämän ja kuoleman, kesyn ja kesyttömän, eläimestä saadun hyödyn ja huvin näkökulmista. Hän pohtii, milloin eläintä käytetään ravintona ja milloin sitä suojellaan.

Ihmisen ja eläinlajien yhteinen kulttuurihistoria on samanaikaisesti kertomus vahvasta kiintymyksestä, hoivaamisesta ja kumppanuudesta, mutta myös hyväksikäytöstä, ymmärtämättömyydestä ja itsekkyydestä. Nykyään eläimeen liitetty pyhyys on poissa, ja Pulakka pohtiikin, millaista elämämme olisi, jos edelleen uskoisimme kuuluvamme hirven tai karhun heimoon.

Kesyttömät on syntynyt syvästä rakkaudesta eläimiin ja hyviin tarinoihin. Maatilalla varttunut Kaisa Pulakka kuvailee itseään hevosnaiseksi ja crazy cat ladyksi. Pulakka toivoo kirjassaan meidän tunnustavan jokaisen eläinlajin eläinarvon.

Eläin pitäisi nähdä arvokkaana itsessään, ei suhteessa sen tarjoamaan hyötyyn tai ulkonäköön tai siihen, kuinka läheinen suhde sillä on ihmiseen. Ehkä voisimme ekokatastrofin edellä löytää uudelleen kunnioituksen eläimiä ja niiden pyhyyttä kohtaan.

Kaisa Pulakka (s. 1979) on Yle Radio 1:n kulttuuritoimittaja, joka on käsitellyt rakastetuissa radio-ohjelmissaan naisen asemaa satujen, myyttien, tarinoiden ja Kalevalan kertomusten valossa. Pulakan aiempi teos Kurittomat perustuu Kesyttömien tapaan hänen radiosarjoihinsa.

Lähde Atena

spot_img