Saga Caiania: Ennennäkemätön ylistys Kainuulle

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Saga Caiania on musiikillinen lyhytelokuva, joka näyttää Kainuun parhaita puolia, kertoo rehellisesti maakunnan haasteista ja vannoo yhteistyön voiman johtavan tekijöilleen rakkaan kotiseudun uuteen kukoistukseen maakunnan omia vahvuuksia hyödyntäen.

Saga Caiania on kunnianosoitus Kainuulle ja sen fiktiivinen tarina on kerrottu kolmen musiikillisen osan kautta.

Saga Caiania julkaistaan 3.3.2023

Musiikillinen lyhytelokuva

”Olemme ylpeitä kainuulaisista juuristamme ja haluamme tuoda esille kaikkea sitä hyvää, mitä kotiseutumme tarjoaa, mutta emme myöskään peittele olemassa olevia haasteita. Huoli maakunnan tulevaisuudesta on aito. Toivomme, että teoksemme nostattaa kainuulaisten omanarvon tunnetta ja oivalluttaa, että Kainuussa on paljon hyvää, mutta sen hyödyntäminen koko maakunnan hyväksi edellyttää vielä nykyistä laaja-alaisempaa yhteistyötä”,

kertoo Mikko Kähkönen kaksikon motiiveista teoksen taustalta.

”Kukaan ei pärjää yksin, mutta yhdessä mahdollisuudet ovat rajattomat. Toivomme elokuvan saavan entiset kainuulaiset pohtimaan vaihtoehtoja kotiseudulle palaamiseen. Kainuusta tietämättömille haluamme näyttää, miksi tänne kannattaa tulla. Kainuulaisille haluamme kertoa, että kyllähän se hyvejää”,

”Saga Caiania on tehty yhteistyössä yli 70 kainuulaisen voimin. Mukana on niin näyttelijöitä, muusikoita, kuorolaulajia kuin kuvaajia ja dokumentaristejakin. Olimme yllättyneitä, miten positiivisesti elokuvaan kysytyt ihmiset ja yritykset suhtautuivat ehdotuksiimme ja yhteistyöllä onnistuimme luomaan jotain ainutkertaista ja mitä ei ole aiemmin Kainuussa tehty. Saga Caiania on aito esimerkki yhteistyön voimasta ja  kuten elokuvan lopussakin lauletaan, “meistä on mihin vain, kun toisiimme luotetaan””,

kuvaa Elmeri Kinnunen teoksen syntytarinaa.

SAGA CAIANIA -ENNAKKONÄYTÖKSET JA ENSI-ILTA:

16.2. BioRex, Kajaani (kutsuvierastilaisuus)
25.2. Kuhmon Talvi, Kuhmo 
25.2. Elokuvateatteri Studio, Oulu 
25.2. Teatteri Retikka, Suomussalmi 
25.2. Kino Hannikainen, Nurmes
25.2. Kyläkino Virtaala, Ristijärvi
3.3. Maailman ensi-ilta, Youtube

Teoksen osien esittely

Hymni

Teoksen ensimmäinen osa Hymni on kaunis ylistyslaulu koko maakunnalle, joka saa tuntemaan kainuulaisuuden tärkeänä ja arvokkaana. Toisaalta huoli tyhjenevistä liiketiloista ja hiljenevistä kaduista mietityttää. Kuinka kotiseudun tulevaisuus turvataan? Kuinka saamme ihmiset jälleen kukoistamaan ja yritykset pysymään maakunnassa? On tullut aika palata kotiin.

Petäjä

Toisessa, Petäjä-nimisessä osassa kuvaillaan kainuulaista perusluonnetta ja omillaan pärjäämisen tarvetta. Mitäpä se hyvejää -asenne huokuu ihmisten mielissä. Caianian kaupunkiin saapuu konsultti, jolla on suunnitelma koko maakunnan pelastamiseksi. Ehdotusta käsitellään kaupunginvaltuustossa, jossa esitys herättää ristiriitaisia tunteita. Paikalliset suhtautuvat vieraaseen epäilevästi ja he eivät koe tarvitsevansa ulkopuolista apua. Konsultista halutaan pikaisesti eroon.

Sampo

Sampo-nimeä kantavassa kolmannessa osassa todellisuus ja huoli tulevaisuudesta saa lopulta kaupunginvaltuuston miettimään tosissaan, olisiko sittenkin sijaa uusille ajatuksille ja yhteistyön tiivistämiselle. Valtuustossa vaihdetaan näkemyksiä puolesta ja vastaan. Lopulta konsultin esitys saa kannatusta ja se hyväksytään äänestyksessä. Sampo taotaan moskan ja tanssin voimalla. Elokuvan Sampo on yhteistyön ja tahdonvoiman symboli, joka yhdistää alueen tekijät ja olemassa olevat vahvuudet.

Bio: Caiania
Caianian juuret ovat syvällä Kainuun korpimetsissä. Mikko Kähkösen ja Elmeri Kinnusen intohimo musiikkiin ja tarinoihin synnyttää omaleimaisia teoksia.

Musiikille ominaista on raskas sointi, kaihoisat melodiat ja tarttuva rytmi. Laulut kertovat koskettavia tarinoita elämästä, ilmiöistä ja ihmisistä välillä jopa hirtehiseen tyyliin. Caianian teokset rakentuvat musiikin ja tarinan lisäksi lyhytelokuvien ja valokuvataiteen ympärille.

Caiania: Saga Caiania

Esittäjä: Caiania
Teos: Saga Caiania
Kesto: 19:17
Teosto: OK

ISRC KOODIT:

SAGA CAIANIA MUSIIKKIELOKUVA FI-H43-23-00001

  • HYMNI: FIH5C2300001
  • PETÄJÄ: FIH5C2300002
  • SAMPO: FIH5C2300003
  • Sävellys: Mikko Kähkönen & Elmeri Kinnunen
  • Sanoitus: Elmeri Kinnunen & Mikko Kähkönen
  • Äänitys, miksaus ja masterointi: Elmeri Kinnunen

Lähde Raate Music

spot_img