Minerva Kustannus: Suomalaisen SS-miehen merkintöjä kolmelta sotanäyttämöltä

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Jaa somessa

Seppo Tiilikainen oli yksi noin 1 400 suomalaisesta Saksan Waffen-SS-joukoissa taistelleista sotilaista. Hän oli Saksaan lähtiessään vasta 19-vuotias mutta jo talvisodan käynyt veteraani.

Kirja ”Kolmen rintaman mies” perustuu Tiilikaisen päiväkirjamerkintöihin ja kirjeisiin, jotka kertovat elämästä vaihtuvilla sotatantereilla.

Vuonna 1941 Seppo Tiilikainen värväytyi Waffen-SS:ään. Perusteellisen koulutuksen jälkeen hänestä tuli Viking-divisioonan taistelija Ukrainan sotatantereille.

Kolmen rintaman mies

Päiväkirjoissaan ja kirjeissään hän kuvailee paitsi Ukrainan ankaria olosuhteita ja taisteluja myös suomalaisten SS-sotilaiden arkea.

Tiilikainen palasi Suomeen ja joutui jatkosodan lopputaisteluihin. Tali-Ihantalan tulimyrsky koitui 21-vuotiaan kohtaloksi heinäkuun alussa 1944.

Suomessa on käyty keskustelua siitä, osallistuivatko suomalaiset Waffen-SS-vapaaehtoiset Barbarossa-operaation yhteydessä 1941–1943 tehtyihin julmuuksiin.

Seppo Tiilikaiseen liittyneet lähteet eivät viittaa siihen, että hän olisi henkilökohtaisesti joutunut niiden kanssa tekemisiin. Voi vain esittää arvailuja siitä, kuinka paljon hän niistä tiesi.

Heikki Tiilikaisen kirjoittama kirja perustuu Seppo Tiilikaisen ainutlaatuisiin päiväkirjamerkintöihin ja kirjeisiin, joita täydentää sota-arkiston materiaali.
 
Heikki Tiilikainen on suomalainen everstiluutnantti ja tietokirjailija. Hän on toiminut päätoimittajana Ruotuväki- ja Suomen Sotilas -lehdissä. Heikki Tiilikainen on kirjoittanut, kääntänyt, toimittanut ja kuvittanut yli 30 teosta.

Saatavilla sidottuna.

Lähde Minerva Kustannus

spot_img