Olga Ravnin Alaiset on kaunis mutta kylmäävä romaani, joka tarkastelee ihmisyyttä sekä kritisoi työn ja tehokkuuden ohjaamaa elämäntyyliä

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Epämmattimainen mestari Jake Luupää sooloili toisen metallisinglensä

Emotion Zinen jo lähes vakiovieraaksi kutsuttava Jake Luupää on...

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Elämäni keikka: Provinssirock 2011, System of a Down (Ilkka Heikkinen)

Jos pitäisi nimetä yksi tietty keikka, joka on jäänyt elähdyttävästi mieleen, ei allekirjoittaneen tarvitsisi miettiä pitkään.

The Record Of My Life #31: THE CLASH – Cut The Crap (CBS 26601) 1985

Tämä nyt ei todellakaan ole elämäni levyjä, mutta päätin...

Jaa somessa

Alaiset on nerokas kuvaus siitä, mikä tekee meistä ihmisiä.

Tanskalaiskirjailija Olga Ravnin palkittu romaani Alaiset sijoittuu 2100-luvulle avaruusalukseen, jossa miehistö koostuu heistä, jotka kuolevat, ja niistä, jotka eivät.

Olga  Ravn

Kun alukselle tuodaan outoja esineitä uudelta planeetalta, miehistön jäsenet huomaavat kiintyvänsä niihin, ja niin ihmisten kuin ihmistenkaltaisetkin sisällä herää uudenlaista kaipausta.

Muisto kaukaisesta planeetta Maasta saa lämmön ja läheisyyden tuntumaan merkityksellisiltä. Uuden äärellä aluksen miehistö herää ajattelemaan, mitä todella tarkoittaa elää.

Alaiset koostuu työpaikan toimikunnan kokoamista todistajanlausunnoista, jotka piirtävät kuvan aluksen työntekijöiden todellisista ajatuksista ja kaipauksesta. Ravnin proosa on yhtäaikaisesti liikuttavaa ja kylmäävää, toiveikasta ja pahaenteistä. Se luotaa ihmisyyden ytimeen sekä kritisoi työn ja tehokkuuden määrittelemää elämäntyyliä.

Kuva
Olga Ravn, København 2020.
Kuva: Lærke Posselt

Olga Ravn (s.1986) on kriitikoiden ylistämä tanskalainen kirjailija ja runoilija. Hän kirjoittaa myös kirjallisuuskritiikkejä useisiin tanskalaisiin medioihin ja luotsaa feminististä performanssiryhmä ja kirjoittajakoulu Hekseskolenia. 

Alaiset on Ravnin toinen kokopitkä romaani, joka oli myös yksi vuoden 2021 International Booker Prize –palkinnon finalisteista. Romaanin on suomentanut Sanna Manninen.

Saatavilla sidottuna.

Lähde Kustannusyhtiö Kosmos

spot_img