Olga Ravnin Alaiset on kaunis mutta kylmäävä romaani, joka tarkastelee ihmisyyttä sekä kritisoi työn ja tehokkuuden ohjaamaa elämäntyyliä

Aiheeseen liittyvää

THE VAPORS: Crazy/Together (Hiljaiset Levyt HIKS-088) 7″ 2024

The Vapors koottiin alunperin Englannissa 1978 ja sai suurimman hittinsä vuonna 1980 biisistä Turning Japanese, joka oli listaykkönen Australiassa ja kolmonen Englannissa. Biisi löytyy monelta punkkokoelmalta ja dvd:ltä, vaikkei se todellakaan mitään punkkia ole. Itse pidin enemmän bändin Jam-maisemmista biiseistä kuten Waitin' For The Weekend ja News At Ten.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Kroonisen kivun kuvaus pysäyttää – Tervetuloa sairaiden valtakuntaan

Hanna Bervoetsin romaani 'Tervetuloa sairaiden valtakuntaan' on samaistuttava kuvaus kroonisesta sairaudesta ja sen tuomista haasteista.

Fyysikon pohdintoja energiahoitojen roolista hyvinvoinnissa

Johanna Blomqvistin kirja Kvanttifysiikasta energiahoitoihin – Fyysikon matka mieleen ja paranemiseen kuvaa energiahoitomenetelmien ja kvanttifysiikan yhdistäviä tekijöitä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 06/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Alaiset on nerokas kuvaus siitä, mikä tekee meistä ihmisiä.

Tanskalaiskirjailija Olga Ravnin palkittu romaani Alaiset sijoittuu 2100-luvulle avaruusalukseen, jossa miehistö koostuu heistä, jotka kuolevat, ja niistä, jotka eivät.

Olga  Ravn

Kun alukselle tuodaan outoja esineitä uudelta planeetalta, miehistön jäsenet huomaavat kiintyvänsä niihin, ja niin ihmisten kuin ihmistenkaltaisetkin sisällä herää uudenlaista kaipausta.

Muisto kaukaisesta planeetta Maasta saa lämmön ja läheisyyden tuntumaan merkityksellisiltä. Uuden äärellä aluksen miehistö herää ajattelemaan, mitä todella tarkoittaa elää.

Alaiset koostuu työpaikan toimikunnan kokoamista todistajanlausunnoista, jotka piirtävät kuvan aluksen työntekijöiden todellisista ajatuksista ja kaipauksesta. Ravnin proosa on yhtäaikaisesti liikuttavaa ja kylmäävää, toiveikasta ja pahaenteistä. Se luotaa ihmisyyden ytimeen sekä kritisoi työn ja tehokkuuden määrittelemää elämäntyyliä.

Kuva
Olga Ravn, København 2020.
Kuva: Lærke Posselt

Olga Ravn (s.1986) on kriitikoiden ylistämä tanskalainen kirjailija ja runoilija. Hän kirjoittaa myös kirjallisuuskritiikkejä useisiin tanskalaisiin medioihin ja luotsaa feminististä performanssiryhmä ja kirjoittajakoulu Hekseskolenia. 

Alaiset on Ravnin toinen kokopitkä romaani, joka oli myös yksi vuoden 2021 International Booker Prize –palkinnon finalisteista. Romaanin on suomentanut Sanna Manninen.

Saatavilla sidottuna.

Lähde Kustannusyhtiö Kosmos

spot_img