Omaelämäkerrallista surumielisyyttä Peter Sandströmin romaanissa Ison vaaleen viimeinen kesä

Aiheeseen liittyvää

Esc – Blackbook (Straight Up Breakbeat 2024)

Reese-bassoa, breikkejä kulta-ajoilta, jamaika-viitteet sekä eteeriset tanssilattia-hypnoosiin ajavat padit kaikki löytyy eli Escillä kaikki jungle-genren checklistin asiat kunnossa hänen debyytti-levyllään jonka julkaisee pitkän linja jungle-expertti ODJ Dizzy kotimaisella lafkallaan SUBB.

Muuta tavoitteet tuloksiksi katalyyttisten mekanismien voimalla

Kirjan periaatteet ovat laajasti sovellettavissa monilla eri aloilla, ja...

Kirja elokuvasta ja sen tekemisestä

Raija Talvion ja Mikko Mattilan Arvottomat - tärkeintä on lähteminen -tietoteos julkaistaan Sodankylän elokuvajuhlilla. Tässä moniäänisessä kirjassa haastattelut, valokuvat ja aikalaistekstit täydentävät toisiaan.

Liljankukka – esikoisromaani menetetyn kotiseudun kaipuusta

Liljankukka on tarina Ainon matkasta sodan varjojen alla. Menetysten ja rakkauden sävyttämä romaani kertoo menetetyn kotiseudun kaipuusta.

Pohjanmaan museossa avataan uudistettu kokoelmanäyttely 8.6.

Aarteita meiltä ja merten takaa -näyttely esittelee Karl ja Elin Hedmanin monipuolisen kokoelman Pohjanmaan museossa. Näyttely tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen taideaarteisiin ja paikalliseen kulttuuriperintöön.

Jaa somessa

Palkittu tunteiden ja tunnelmien mestari Peter Sandström jatkaa melankolista mutta lämminhenkistä elämäntutkielmaansa uudessa romaanissaan Ison vaaleen viimeinen kesä.

Turussa mies jättää hyvästejä tyttärelleen, joka on lähdössä Hollantiin opiskelemaan. Hänen oma pieni tyttönsä – miten tämä on mahdollista?

Peter Sandström
Kansi Fredrik Bäck, kirjailijakuva Marica Rosengård

Sama mies siivoaa vanhempiensa taloa kotona Uusikaarlepyyssä. Hän on levitellyt kaikki tavarat pihalle, ja se näyttää ihan hölmöltä.

Seuranaan miehellä on pari kiertelevää kissaa, sekä tietysti talossa rapistelevat sympaattiset hiiret. Päivisin mies saa odottamattomia vieraita; hänen luokseen saapuu ihmisiä menneisyydestä, heitä jotka kutsuvat häntä isoksi vaaleeksi. Iltaisin hän nukahtaa puuliiteriin, otsalampun loisteeseen.

Tarinan keskiössä on rakkaustarina. Helsingissä eletään kahdeksankymmentäluvun alkua, ja rakastunut nuoripari on juuri aloittanut opintonsa. Naisen nimi on Limone, ja hän on miehen suuri rakkaus. Hän on nainen jonka kanssa mies tahtoo hankkia lapsia ja viettää loppuelämänsä.

Limone suhtautuu kuitenkin varsin laimeasti parisuhteeseen, ja mies löytää itsensä pian kastelemasta Limonen huonekasveja ja tonkimasta hänen tavaroitaan, kun Limone on muualla (on epäselvää, missä).

Ison vaaleen viimeinen kesä on melankolinen ja humoristinen romaani lasten saamisesta ja saamatta jättämisestä, sukupolvenvaihdoksista, ja kirjailijan omin sanoin myös siitä, että miehet voivat olla tyhmiä blondeja.

Peter Sandströmin (s. 1963) teksteissä yhdistyvät realismi ja absurdius, melankolia ja huumori. Hän on kriitikoiden kiittämä ja lukijoiden ylistämä.

Sandström kirjoittaa teoksissaan – romaaneissa ja novelleissa – itsensä oloisesta hahmosta ja leikittelee omalla identiteetillä ja elämällä. Hän on syntynyt Uudessakaarlepyyssä ja asuu nykyään Turussa.

Ison vaaleen viimeinen kesä, (Den stora blondinens sista sommar, S&S 2022), suomentanut Outi Menna, 264 sivua. Julkaistaan painettuna ja e-kirjana.

Saatavilla sidottuna.

Lähde Kustantamo S&S

spot_img