Omaelämäkerrallista surumielisyyttä Peter Sandströmin romaanissa Ison vaaleen viimeinen kesä

Aiheeseen liittyvää

Z-sukupolvi – Nuorten syvä lojaalius Venäjän valtiolle paljastuu

Ian Garnerin 'Z-sukupolvi' -kirja tarjoaa kylmäävän näkymän Venäjän nuorten syvään juurtuneeseen, valtion tukemaan fasismin ihannointiin.

LAMA + WIDOWS, Logomo, Turku 16.2.2024

Oli varmaan talven kamalin ilma, kylmä ei ollut, mutta vettä oli tullut taukoamatta koko päivän ja kadut olivat täynnä isoja lammikoita. Onneksi Logomon eteen menee suoraan linja-auto eikä tarvinnut liukastella kuin mäki alas. Kalliiseen kaljaan oli varauduttu, mutta kyllä se kymppi silti tuntui, kun juuri oli tullut oltua Irish Pubissa, missä iso olut on 3,50.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Runouden taikaa Kulttuurikeskus PiiPoon Runo-olohuoneessa

Kulttuurikeskus PiiPoossa juhlitaan Kirsi Kunnaksen juhlavuotta interaktiivisella Runo-olohuone-näyttelyllä.

Valtimonteatterin Vaginamonologit – Ajankohtaisemmat kuin koskaan

Valtimonteatterin Vaginamonologit valottaa naisten ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia rohkealla ja ajankohtaisella tavalla.

Jaa somessa

Palkittu tunteiden ja tunnelmien mestari Peter Sandström jatkaa melankolista mutta lämminhenkistä elämäntutkielmaansa uudessa romaanissaan Ison vaaleen viimeinen kesä.

Turussa mies jättää hyvästejä tyttärelleen, joka on lähdössä Hollantiin opiskelemaan. Hänen oma pieni tyttönsä – miten tämä on mahdollista?

Peter Sandström
Kansi Fredrik Bäck, kirjailijakuva Marica Rosengård

Sama mies siivoaa vanhempiensa taloa kotona Uusikaarlepyyssä. Hän on levitellyt kaikki tavarat pihalle, ja se näyttää ihan hölmöltä.

Seuranaan miehellä on pari kiertelevää kissaa, sekä tietysti talossa rapistelevat sympaattiset hiiret. Päivisin mies saa odottamattomia vieraita; hänen luokseen saapuu ihmisiä menneisyydestä, heitä jotka kutsuvat häntä isoksi vaaleeksi. Iltaisin hän nukahtaa puuliiteriin, otsalampun loisteeseen.

Tarinan keskiössä on rakkaustarina. Helsingissä eletään kahdeksankymmentäluvun alkua, ja rakastunut nuoripari on juuri aloittanut opintonsa. Naisen nimi on Limone, ja hän on miehen suuri rakkaus. Hän on nainen jonka kanssa mies tahtoo hankkia lapsia ja viettää loppuelämänsä.

Limone suhtautuu kuitenkin varsin laimeasti parisuhteeseen, ja mies löytää itsensä pian kastelemasta Limonen huonekasveja ja tonkimasta hänen tavaroitaan, kun Limone on muualla (on epäselvää, missä).

Ison vaaleen viimeinen kesä on melankolinen ja humoristinen romaani lasten saamisesta ja saamatta jättämisestä, sukupolvenvaihdoksista, ja kirjailijan omin sanoin myös siitä, että miehet voivat olla tyhmiä blondeja.

Peter Sandströmin (s. 1963) teksteissä yhdistyvät realismi ja absurdius, melankolia ja huumori. Hän on kriitikoiden kiittämä ja lukijoiden ylistämä.

Sandström kirjoittaa teoksissaan – romaaneissa ja novelleissa – itsensä oloisesta hahmosta ja leikittelee omalla identiteetillä ja elämällä. Hän on syntynyt Uudessakaarlepyyssä ja asuu nykyään Turussa.

Ison vaaleen viimeinen kesä, (Den stora blondinens sista sommar, S&S 2022), suomentanut Outi Menna, 264 sivua. Julkaistaan painettuna ja e-kirjana.

Saatavilla sidottuna.

Lähde Kustantamo S&S

spot_img