TIEDOTE: Ville-Juhani Sutisen Vaivan arvoista on Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Ville-Juhani Sutisen teos Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta (Avain) on ehdolla Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle on arvoltaan 30 000 euroa. Palkinnon voittajan valitsee ylilääkäri Hanna Nohynek, ja se julkistetaan keskiviikkona 30.11.2022.

Ville-Juhani Sutisen Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta on ehdolla Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Ville-Juhani Sutinen

Onko pitkien ja vaikeiden kirjojen lukeminen pelkkää kulttuurista snobbailua, vai antavatko kirjat jotain, mitä helpommat teokset eivät voi tarjota? Näitä kysymyksiä Ville-Juhani Sutinen alkoi pohtia huomatessaan pandemian aikana lukevansa tuhatsivuisia kirjoja.

Kirjailija tarkastelee Vaivan arvoista -esseekokoelmassaan kolmeatoista mutkikkaana pidettyä teosta Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljeksistä Dorothy Richardsonin 2000-sivuiseen Pilgrimage-romaanisarjaan ja Irmari Rantamalan Harhamasta Rebecca Westin mammuttimaiseen matkakirjaan.

Sutinen pohtii, mikä yhdistää näitä teoksia toisiinsa ja tähän aikaan.

“Rakastettava esseekokoelma lukemisen hienoudesta ja pakottoman ajattelun merkityksellisyydestä. Kirjoittaja kulkee kanssalukijana matkalla poikkeuskirjallisuuteen, teosten syvällisiin ja väliin yllättäviinkin tulkintoihin, viihdyttäviin anekdootteihin samoin kuin kriittisiin huomioihin. Huomiot tuntuvat lukijasta etuoikeudelta”,

kiittää palkintolautakunta perusteluissaan. 
Kirjailija
Ville-Juhani Sutinen

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintolautakuntaan kuuluvat viestintäalan yrittäjä Suna Vuori (pj), toimittaja Petter Lindberg ja viestintäyrittäjä Riitta Pollari.

Ville-Juhani Sutinen on Jyväskylässä asuva kirjailija ja kääntäjä. Häneltä on ilmestynyt niin runoutta, romaaneja kuin tietokirjallisuutta. 

Vaivan arvoista– tietokirja: saatavilla sidottuna.

Lähde Avain

spot_img