Metropojat -yhtye

Aiheeseen liittyvää

Haastateltavana Ruma Planeetta -rockyhtye

Tänään minulla on ilo haastatella helsinkiläistä yhtyettä nimeltä Ruma Planeetta. Yhtye kertoo tyylilajikseen rockmusiikin.

THE DICKIES: Blink 183/Clean money (Cleopatra CLO 3366) 2022

Dickies on ollut enemmän tai vähemmän kasassa yli 45 vuotta. Välillä on ollut hiljaisia kausia ja muutama traaginen kuolemakin on yhtyeen piirissä tapahtunut, esimerkiksi Chuck Wagon ei ollut kuin 24 kun ampui itsensä.

The Record of My Life #16: Blackpink – Born pink

Tämän tekstin on kirjoittanut Mila Kallio. Lehdessä hän vastaa toimitukseen liittyvistä asioista ja muunmuassa tämän The Record of My Life -palstan pyörittämisestä.

Apulanta ja Maija Vilkkumaa palkittiin Radio Suomirockin legendaarisella elämäntyöpalkinnolla

Radio SuomiRockin vuosi 2022 on paketoitu perinteisin menoin Eläköön SuomiRock! -palkinnoilla. Tänä vuonna pokaali elämäntyöstä ojennettiin Apulannalle ja Maija Vilkkumaalle.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

Jaa somessa

Toisena (tai sitä kyllä ovat varsin monet esitellyistä yhtyeistä!) tällaisena suosiota karttaneena yhtyeenä voisin esitellä suomalaisesta tyttötriosta muunnelman nimeensä ottaneen Metropojat-yhtyeen.

En heistä paljon tiedä, mutta pistetään nyt edes pieni maininta, koska yhtye teki 80-luvun alussa 2 varsin mainiota uuden aallon poppispuolta edustavaa sinkkua. He tulivat Piikkiöstä, joka on Turun kupeessa sijaitseva pieni kunta, joka nykyään kuuluu Kaarinaan. Tuoltahan on ehkä vähän vaikeaa maailmaa valloittaa, mutta onhan sitä lähdetty Pihtiputaaltakin.

yhtye

Yhtye perustettiin 1979 ja kokoonpanoksi muodostui Hemmo Lukander: laulu&kitara, Jari Nurmi: kitara&laulu, Jukka Ketonen:basso ja Olli-Pekka Dahl:rummut.

Yhtyeen melodinen ehkä jonnekin hieman Woudeen ja kumppaneihin viittaava pop miellytti Johannan Atte Blomia ja näin päästiin v.1980 tekemään singleä. Ei saa enää tapahtua niin on Lukanderin tekemä ja mukavan tarttuva haikea tarina yksin jäämisestä. Se olisi VOINUT olla hitti, vaan ei ollut. Lehdistössäkään ei kehusanoja kuulunut, muistan arvostelut lukeneeni ainakin Soundista ja Backbeatista.

B-puoli Yötä kyllä riittää on Lukanderin ja Nurmen yhteistekele eikä sekään hullumpi ole. Singlen on tuottanut Blom ja Discogsissa vuodeksi on merkitty 1981, mutta mielestäni tämä ilmestyi jo loppuvuodesta -80. Levystä en mainintaa tästä löytänyt. Näitähän on vaikea nykyään löytää, mutta tätä minulla on kaksikin kappaletta.

A-puoli päätyi 2014 Johannan kokoelmalle Lontoon skidit, joka on kuuden CD:n kokoelma Johanna-yhtiölle tehdyistä singleistä ja B Polarvoxin kasettikokoelmalle Täältä tulee yö muiden yö-aiheisten biisien joukkoon. 

Toinen single Yö ja tähdet/Sateen jälkeen tehtiin samassa paikassa kuin ensimmäinenkin (Finnvoxissa) Vaavin Kari Hipposen tuottaessa. A-puoli on nopea, lyhyt ja jälleen hittipotentiaalia osoittava kappale, mutta ei tämäkään mennyt läpi.

Ekan singlen muistan kuulleeni sentään radiostakin, tätä en. B-puolen hidas Sateen jälkeen on selvästi heikompi esitys. Mutta 3 neljästä levytyksestä on kuitenkin hyvää ja se on hieno saavutus.

Tämä on todellakin aika tynkä esitys, halusin vain mainita, että tällainenkin bändi oli ja biisit löytyvät youtubesta, ellei levyjä satu, discogsissa oli jälkimmäinen hintanaan 40€. Onneksi olin valistunut nuori/lapsi, heh.

Metropojat hajosi joskus 1982 ja muut eivät jatkaneet ainakaan levyttäneissä bändeissä, mutta Lukander on soittanut 2000-luvulla turkulaisessa Kehä 4-yhtyeessä, joka on tehnyt 2 pitkäsoittoakin, toinenkin kuitenkin jo 2010, mutta digijulkaisuna on 2019 julkaistu Horisontti-niminen 11sta biisin albumi.

Discografia:

  • Ei saa enää tapahtua niin/Yötä kyllä riittää (Johanna JHNS 156) 1980
  • 7″:Yö ja tähdet/Sateen jälkeen (Johanna JHNS 182) 1981

kokoelmilla:

  • Yötä kyllä riittää kasetilla TÄÄLTÄ TULEE YÖ (Polarvox AMC 1025) 1981
  • Ei saa enää tapahtua niin 6CD:llä LONTOON SKIDIT – 144 JOHANNA SINGLEÄ VUOSILTA 1979-1984 (Johanna Kustannus,Universal Music 4703360) 2014

-V. Vahtera

spot_img