Metropojat -yhtye

Aiheeseen liittyvää

Sähköistynyt K3-yhtye herää ja julkaisee digisinkun

Rock- ja heavypiireissä pitkään vaikuttaneen laulaja-biisintekijä Kari Pikkujämsän kipparoimaK3-yhtye...

Runouden taikaa Kulttuurikeskus PiiPoon Runo-olohuoneessa

Kulttuurikeskus PiiPoossa juhlitaan Kirsi Kunnaksen juhlavuotta interaktiivisella Runo-olohuone-näyttelyllä.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Opi saksofonin saloja – Arto Moisalan uusi opas puupuhaltimille

Arto Moisalan opas saksofonin soiton opetteluun on julkaistu – teos tarjoaa opit niin aloittelijoille kuin konkareillekin.

KUTSU medialle: Kokeilevaa konkretismia ja Monika Sosnowskaa EMMAssa

EMMA esittelee Kokeileva konkretismi -kokoelmanäyttelyn, jossa konkretismi herää eloon yli viidenkymmenen taiteilijan teoksissa.

Jaa somessa

Toisena (tai sitä kyllä ovat varsin monet esitellyistä yhtyeistä!) tällaisena suosiota karttaneena yhtyeenä voisin esitellä suomalaisesta tyttötriosta muunnelman nimeensä ottaneen Metropojat-yhtyeen.

En heistä paljon tiedä, mutta pistetään nyt edes pieni maininta, koska yhtye teki 80-luvun alussa 2 varsin mainiota uuden aallon poppispuolta edustavaa sinkkua. He tulivat Piikkiöstä, joka on Turun kupeessa sijaitseva pieni kunta, joka nykyään kuuluu Kaarinaan. Tuoltahan on ehkä vähän vaikeaa maailmaa valloittaa, mutta onhan sitä lähdetty Pihtiputaaltakin.

yhtye

Yhtye perustettiin 1979 ja kokoonpanoksi muodostui Hemmo Lukander: laulu&kitara, Jari Nurmi: kitara&laulu, Jukka Ketonen:basso ja Olli-Pekka Dahl:rummut.

Yhtyeen melodinen ehkä jonnekin hieman Woudeen ja kumppaneihin viittaava pop miellytti Johannan Atte Blomia ja näin päästiin v.1980 tekemään singleä. Ei saa enää tapahtua niin on Lukanderin tekemä ja mukavan tarttuva haikea tarina yksin jäämisestä. Se olisi VOINUT olla hitti, vaan ei ollut. Lehdistössäkään ei kehusanoja kuulunut, muistan arvostelut lukeneeni ainakin Soundista ja Backbeatista.

B-puoli Yötä kyllä riittää on Lukanderin ja Nurmen yhteistekele eikä sekään hullumpi ole. Singlen on tuottanut Blom ja Discogsissa vuodeksi on merkitty 1981, mutta mielestäni tämä ilmestyi jo loppuvuodesta -80. Levystä en mainintaa tästä löytänyt. Näitähän on vaikea nykyään löytää, mutta tätä minulla on kaksikin kappaletta.

A-puoli päätyi 2014 Johannan kokoelmalle Lontoon skidit, joka on kuuden CD:n kokoelma Johanna-yhtiölle tehdyistä singleistä ja B Polarvoxin kasettikokoelmalle Täältä tulee yö muiden yö-aiheisten biisien joukkoon. 

Toinen single Yö ja tähdet/Sateen jälkeen tehtiin samassa paikassa kuin ensimmäinenkin (Finnvoxissa) Vaavin Kari Hipposen tuottaessa. A-puoli on nopea, lyhyt ja jälleen hittipotentiaalia osoittava kappale, mutta ei tämäkään mennyt läpi.

Ekan singlen muistan kuulleeni sentään radiostakin, tätä en. B-puolen hidas Sateen jälkeen on selvästi heikompi esitys. Mutta 3 neljästä levytyksestä on kuitenkin hyvää ja se on hieno saavutus.

Tämä on todellakin aika tynkä esitys, halusin vain mainita, että tällainenkin bändi oli ja biisit löytyvät youtubesta, ellei levyjä satu, discogsissa oli jälkimmäinen hintanaan 40€. Onneksi olin valistunut nuori/lapsi, heh.

Metropojat hajosi joskus 1982 ja muut eivät jatkaneet ainakaan levyttäneissä bändeissä, mutta Lukander on soittanut 2000-luvulla turkulaisessa Kehä 4-yhtyeessä, joka on tehnyt 2 pitkäsoittoakin, toinenkin kuitenkin jo 2010, mutta digijulkaisuna on 2019 julkaistu Horisontti-niminen 11sta biisin albumi.

Discografia:

  • Ei saa enää tapahtua niin/Yötä kyllä riittää (Johanna JHNS 156) 1980
  • 7″:Yö ja tähdet/Sateen jälkeen (Johanna JHNS 182) 1981

kokoelmilla:

  • Yötä kyllä riittää kasetilla TÄÄLTÄ TULEE YÖ (Polarvox AMC 1025) 1981
  • Ei saa enää tapahtua niin 6CD:llä LONTOON SKIDIT – 144 JOHANNA SINGLEÄ VUOSILTA 1979-1984 (Johanna Kustannus,Universal Music 4703360) 2014

-V. Vahtera

spot_img