Korroosio -yhtye

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #29: The Smashing Pumpkins – Mellon Collie and the Infinite Sadness

Joni Karvinen on kitaristi ja musiikintekijä, joka suhtautuu musiikkiin...

Viikon Kovin Biisi: VKB 10/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Kohtaa sisäinen lapsesi: Katja Frangen voimakortit

Kirjailija ja henkinen valmentaja Katja Frange esittelee voimakortit auttamaan sisäisen lapsen kohtaamisessa ja tunnehaavojen parantamisessa.

Julkisivujen takaa paljastuu työmaaelämän värikäs historia

Tuomas Marjamäen kirja 'Julkisivun takaa' tuo lukijoille yli 300 julkisivuremonttien tarinaa koomisista kommelluksista traagisiin tapahtumiin.

Vuoden 2023 kaunein kirja on valittu

Liisa Kallion Kädellisten sukua – Piirroksia ihmisyydestä on valittu vuoden 2023 kauneimmaksi kirjaksi. Kirja on ihailtava esimerkki taitavasta suunnittelusta ja käsityöstä.

Jaa somessa

Raisiolainen Korroosio perustettiin elokuussa 1979. Tätä ennen oltiin soiteltu nimellä Red Labels.

Korroosio perustettiin alunperin vain Raisrock-festivaalia varten, mutta hyvin menneen keikan jälkeen päätettiin jatkaa.

Kokoonpanoksi muodostui Jarmo Hauhtonen (L.Averell, laulu), Joel Hallikainen (Jesus Caesar, tai Keessar, kitara), Heikki Riihelä (Wee Wee, basso) ja Lasse Jalonen (Ludwig von Keppelin, rummut).

Kuva

Alussa yhtyeen omia kappaleita olivat mm. Saksalaiset pois Suomesta, Pogotaan ja Levyraati. Yhtyeen alkuajan keikkoihin kuului televisioiden hajoitus lavalla, todennäköisesti ne olivat rikki ennenkin.

Ennen levytyksiä eli keväällä -80 yhtyeeseen liittyi vielä kosketinsoittaja Jani Juusela. Kesällä -80 julkaistiin Kräkin kokoelma-LP Asfalttidisco, jossa on 2 Korroosion biisiä, TV:n uhri on Hauhtosen tekele ja Kuka myi kapinan Hauhtosen teksti ja Hallikaisen sävellys.

Biisit ovat yhtyettä punkeimmillaan, ja ovat kyllä levyn parhaimmistoa, mutta toisin kuin monien muiden levyn bändien biiseistä, näistä ei julkaistu singleä. Biisit äänitettiin Lahden Microvoxissa Jusa Sipilän tuottamana ja jostain syystä rumpuja soittaa Microvoxin äänittäjä Pekka Nurmikallio.

Levy julkaistiin uudelleen LP:nä ja CD:nä Svartin toimesta kesällä 2022. TV:n uhri on levytetty Raivopäiden versiona viisiosaisen Punkrock Jukeboxin kolmannessa osassa ja Kuka myi kapinan kakkosessa, näillä levyillä muiden vanhojen punkkareiden joukossa on laulamassa myös Jarmo Hauhtonen.

Raisiossa koottiin myös kokoelmakasetti Risteys-Rock, jossa Korroosio on mukana biiseillä Pogotaan ja Positiivisia vibraatioita, joista ensin mainittu julkaistiin vuosikymmeniä myöhemmin uudestaan luonnollisesti uutena versiona. Syksyllä äänitettiin Turun Studio 55:ssä Johnny Gustafssonin johdolla biisit Hei hei Hei ja uusi versio TV:n uhrista. Jälkimmäinen sai julkaisun vasta 1996 Rockia Risteyksestä kokoelmalla.

Toisesta sitten taas tuli yhtyeen suurin hitti tai ainakin tunnetuin biisi. Se julkaistiin ensin tuona syksynä kokoelmalla Vaahtopäät, jossa on mm. TV:n Orjat, Popeda, Wrum jne.

Korroosion kappale taisi saada eniten radiosoittoa levyltä ja monista muista poiketen sitä ei ollut aiemmin julkaistukaan (no on siellä muitakin, mutta ne ovat ainakin Sigin ja Fabricsin kohdalla puolivillaisia covereita ja Inkisen 2 muuta esiintymistä levyllä, tuota noin, ihan täyttä…).

Tämän viattoman punkkariin rakastumisbiisin ovat tehneet Hauhtonen ja Hallikainen nimillä Averell Hourimo ja Keessar. Vaahtopäät on julkaistu CD:nä 2009. Korroosion esitys herätti Johanna-yhtiön kiinnostuksen ja se päätyikin ensin heidän California-alamerkilleen. Sitä ennen tapahtui pari miehistön muutosta; Riihelän tilalle tuli Juha Vuorijärvi ja toiseen kitaraan Kari Jalonen.

Keväällä -81 tehtiin single Hei hei hei/Hän on niin puhdas, joka ilmestyi kesällä. Kyseessä on siis uusi versio a-puolesta ja mielestäni se on huonompi. Tämän taisi yhtye huomata itsekin, sillä tulevalle LP:lle valittiin tuo jo -80 tehty versio. Hän on niin puhdas on sen sijaan hyvä popbiisi. Sen ovat tehneet Hauhtonen ja Kari Jalonen.

Korroosio

Tuottajana on muuten Matti Inkinen yhdessä Kari Martialan kanssa. Samoissa Studio 55:n sessioissa aloitettiin myös LP:n teko. Tämä venähti kuitenkin hyvin pitkäksi, kun armeija (tietenkin) esti asioiden sujumisen ja LP tehtiin loppuun vasta -82 keväällä ja siinä välissä Hallikainen oli vaihtunut SIGissä soittaneeseen Timo Kilpiseen.

LP nimeltä Kyllä tytöt ymmärtää ilmestyi vihdoin Johanna-merkillä kesällä 1982. Samoihin aikoihin ilmestyi jukeboxeja varten singlenä sen paras biisi Se et ole sinä b-puolellaan Nuo kauniit sanat. Suurin osa biiseistä on Hauhtosen tekemiä, parilla on mukana Hallikainen, ja muutamalla Kari Jalonen ja yhdellä myös Vuorijärvi.

Levy on vähän huojuvasti soitettua poppia, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi huono.

Hei hei hei-biisiä en enää jaksa pahemmin kuunnella, mutta levyn parhaimmasta päästä ovat tuon –Se et ole sinän ohella, Rakkaus on sairautta ja Sano edes hyvästi. Oikeastaan vain joku Siunaa ja varjele on kamalaa perusrockia ja biisi onkin yhtyeen alkuajoilta. LP:stä tehtiin uusintavinyylipainos Svartilla 2012.

Punkrock Jukebox neloselta löytyy tuo Siunaa ja varjele Ace Anderssonin laulamana ja ykköseltä Se et ole sinä Vesku Jokisen laulamana. Hei hei hein sitten taas ovat levyttäneet Klamydia, Kumikameli, Al-Anon Saksasta saksaksi ja Pojat levylleen Punk it 1994, jossa sen laulaa Hauhtonen.

Korroosion toiminta alkoi hidastua

Levyn jälkeen toiminta alkoi hidastua ja Korroosio teki viimeisen keikkansa Raisrockissa 1983. Toinen puoli oli kyllästynyt toisen saamattomuuteen ja aktiivisempi osapuoli perusti Nice Prizen, jossa olivat Hauhtonen (basso & laulu), Kari Jalonen (kitara), Jani Juusela (kosketinsoittimet) ja uusi mies Harri Katunpää (rummut). Yhtyeen piti tehdä single, mutta eipä sitä kuulunut.

Yhtye DoReMi

Sitten oli vuorossa yhtye DoReMi. Hauhtosen, Juuselan ja Jalosen lisäksi tässä yhtyeessä soittivat Pauli Paju (basso), Mika Kaunisto (rummut) ja Risto Vuorinen (kitara). Nämä 3 uutta miestä olivat soittaneet aiemmin Mindos-yhtyeessä, joka teki LP:n ja singlen vuonna 1983. Yhtye teki demon (kylläkin Korroosio-nimellä), jonka arvostelukin oli jossain Rumbassa, mutta en nyt löytänyt noista lukuisista leikekirjoista tätä kyseistä arvostelua.

Joka tapauksessa yhtyeen biisi –Rauhaa on julkaistu (DoReMin nimellä) tuolla Rockia Risteyksestä-kokoelmalla vuodelta 1996. Hauhtonen teki myös 1987 Matin ja Tepon levylle ’87 kappaleen –Päivällä ei tähtiäkään näy. Seuraava Korroosio-miehiä sisältänyt levyttänyt yhtye oli Rundi, joka teki 5:n biisin CD-EP:n Liian kuuma koskettaa vuonna 1998. Nimibiisi oli myös kokoelmalla Risteysrock 3 toisen biisin (Lähtöruutuun) lisäksi. Yhtyeessä olivat kitaroissa Timo Kilpinen ja Paju, laulussa tietenkin Hauhtonen, bassossa Juha Vuorijärvi, rummuissa Sigistä tuttu Jukka Merisaari ja levyllä vierailemassa myös saman bändin Juha Oksanen koskettimissa.

Levy on oma kustanne ja sellaista perusrockia, mutta vain tuolta kokoelmalta löytyvä Lähtöruutuun on kyllä ihan hyvä biisi ja siitä tehtiinkin myöhemmin uusi versio Hauhtosen soololevylle. Seuraavaksi Korroosio teki vähän pysyvämmän paluun vuonna 2009.

Kokoonpanossa olivat vanhat soittajat Hauhtonen, Kilpinen, Vuorijärvi, Riihelä, Juusela ja Jaloset Kari ja Lasse. 2010 keikoille mukaan tuli myös itse Hallikainen ja toinen rumpali Markku Tuomi.

Loppuvuodesta 2013 julkaistiin uusi levy Kunniakierros Propagandan toimesta.

Levy julkaistiin myös omakustanteisena CDr:nä, jonka version muuten itse tilasin Joel Hallikaisen Fanclubista, heh. Mukana on mainittujen soittajien lisäksi muutamalla biisillä kitarassa ja bassossa Pauli Paju.

En tiedä, kuinka paljon levyllä on uusia biisejä, mutta ainakin siinä on paljon vanhoja uusiksi tehtyinä, kuten Hei hei hei (miksi?),TV:n uhri tai vaikkapa tuo DoReMin Rauhaa.

Kamalimpana on Kuurankukka ”punkversiona”. Pääosin levy kuitenkin kuulostaa hyvältä ja toki tässä vuosien mittaan on soittotaitoakin tullut. Tarttuvimpia uusia (ainakin minulle) poprallatuksia ovat Varjot, Pieni ihminen, Mä elän ja Sateentekijä.

Korroosio keikkaili oudoissa kokoonpanoissa, joskus mukana olivat kaikki bändissä soittaneet kaverit, eli basisteja, kitaristeja ja rumpaleitakin oli useampia.

Korroosiolta ilmestyi 2014 yhden biisin cdr-single Vihaan talvea! omalla merkillään ja 2016 vielä Propagandan julkaisema cdr-single –Heräsin Hervannasta. Näissä tai ainakin ensin mainitussa meno on hieman rajumpaa.

Ensin mainitun kokoonpanosta en tiedä, mutta videolla ainakin vierailevat varmaan kaikki soittajat taas. Jälkimmäisessä on Hauhtonen (myös kitara), Kilpinen, Vuorijärvi, Jani Juusela, Markku Tuomi ja Hallikainen taustalaulussa.

Tämän jälkeen toiminta alkoi olemaan hieman epävakaampaa ja kokoonpanoissa nähtiin mm. Kilpisen poika Joona kitarassa ja tuo meikän soittokaveri Jiri Haavisto rummuissa. En ole yhtyeestä pahemmin kuullut 2020 peruutetun Karjurock-keikan jälkeen ja tilannetta varmaan hidastaa työ- jne. kiireiden lisäksi se, että Hauhtonen liittyi SIGin laulajaksi ja ovat jo muutaman julkaisunkin tehneet.

No, kuitenkin Hauhtonen julkaisi 2018 soololevyn Omilla teillään, Propagandan kautta ja mukana on Korroosion levyillä soittaneista Markku Tuomi ja Pauli Paju. Itse levystä en nyt niin perusta, mutta siinä on ainakin yksi hyvä biisi, eli tuo jo Rundin levyttämä Lähtöruutuun, joka erottuu kyllä muusta materiaalista selvästi.

Korroosion tulevaisuudesta en tiedä, mutta miksei sitä kuuntelisi, ainakin mieluummin kuin uutta SIGiä,  sillä Hauhtosen ääni sopii Korroosioon paljon paremmin, Inkiselle on hyvin vaikea, ellei mahdotonta, löytää seuraajaa.

discografia:

  • 7″:Hei hei hei (singleversio)/Hän on niin puhdas (California-CS 001) 1981
  • 7″:Se et ole sinä/Nuo kauniit sanat (Johanna JHX 015) 1982
  • LP:KYLLÄ TYTÖT YMMÄRTÄÄ (Johanna JHN 2076) 1982
  • CD:KUNNIAKIERROS (Korroosio KCD-001,CDr), Propaganda PRO 2128, 2013
  • CD:Vihaan talvea! (Korroosio KCD-002) 2014)
  • CDr:Heräsin Hervannasta (Propaganda PRO 2552) 2016

kokoelmilla:

  • Kuka myi kapinan – TV:n uhri LP:llä ASFALTTIDISCO (Kräk! KRÄLP 7) 1980
  • Hei hei hei (alkuperäinen versio) LP:llä VAAHTOPÄÄT (Selecta SELP 001) 1980
  • TV:n uhri (eri versio) CD:llä ROCKIA RISTEYKSESTÄ – POMMARI 20 VUOTTA (Raision Kaupungin Nuorisotoimi RAPOM 1996) 1996

– V. Vahtera

spot_img