#älämahdumuotiin -kuvauksessa on käynyt jo melkein 1700 ihmistä

Aiheeseen liittyvää

Kotimaiset konemusiikki-levymerkit: Vuo Records

Jukka Hänninen alias TM Shuffle isännöi dubtechnoon ja deep houseen erikoistunutta vinyylilafkaa Vuo Recordsia. Juteltiin vähän levymerkin tämän hetken tunnelmista.

Grant Cardone – ”The 10X Rule” – Tee kaikki kymmenkertaisesti

Kun kirja alkaa useiden sivujen tykityksellä siitä, kuinka sen idea potkii persiille ja tulee mullistamaan elämäsi, olisin jo voinut lopettaa lukemisen. Mutta koska tapanani ei ole tyrmätä taideteoksia kokematta niitä kokonaisuudessaan, kahlasin eteenpäin, ja voi juku, sitten alkoi tapahtua.

Sähköistynyt K3-yhtye herää ja julkaisee digisinkun

Rock- ja heavypiireissä pitkään vaikuttaneen laulaja-biisintekijä Kari Pikkujämsän kipparoimaK3-yhtye...

Wintersun – Time II

Wintersunin Time II:sta onkin odotettu kuin Chinese Democracya. Wintersun...

Collection Kakkonen kehittää: ryijyt keramiikan ja lasin rinnalla vuoden 2024 loppuun mennessä

EMMA esittelee Collection Kakkosen näytteilleasettamisen muutoksia, jotka tuovat esiin suomalaisen taiteen upeimmat tekstuurit ja värit.

Jaa somessa

New Yorkissakin vieraillut #älämahdumuottiin-yhteisötaideprojekti jatkaa syrjinnän ja turhien muottien vastaista työtään järjestämällä ilmaisia ja kaikille avoimia #älämahdumuottiin -kuvauksia.

Tänä keväänä #älämahdumuottiin -kuvauksia järjestetään kolmella paikkakunnalla: Turussa ke 27.4.2022, Jyväskylässä to 28.4.2022 ja Helsingissä ti 3.5.2022. Turun kuvaukset järjestetään yhteistyössä Lounais-Suomen Syli ry:n kanssa.

”Kaikki ovat tervetulleita! Uskomme, että jokainen meistä on elämässään kokenut olevansa jollain lailla vääränlainen ja sen takia #älämahdumuottiin koskettaa niin monia.”,

kertoo Niina Stolt.
Älä mahdu muottiin

#älämahdumuottiin / #breakthemold /#vågavägranormen -projekti on yhteiskunnallinen taide- ja hyväntekeväisyysprojekti, jossa kuvataan ihmisiä alasti mallinuken kanssa. Mallinukke symboloi epärealistisia paineita ja odotuksia, joille useimmat meistä altistuvat. Projektilla edistetään moninaisuutta, tasa-arvoa, yhteisöllisyyttä ja itsensä hyväksymistä. Ammattivalokuvaajat ja valokuvataiteilijat Mirkku Merimaa ja Niina Stolt aloittivat #älämahdumuottiin-projektin keväällä 2017, jotta kenenkään ei tarvitsisi tuntea olevansa vääränlainen.

”#älämahdumuottiin saa ihmisiä miettimään erilaisuutta ja sen tuomaa valtavaa potentiaalia sekä lisäämään ylipäätään erilaisuuden ymmärtämistä. #älämahdumuottiin tuo ihmiset näkyväksi monimuotoisina, ihanina, ihmeellisinä ja arvokkaina. #älämahdumuottiin käsittelee hankaliakin aiheita, kuten häpeää ja riittämättömyyden tunteita lempeällä, empaattisella ja osallistavalla tavalla. Tämä on yksi tärkeä ja konkreettinen tapa muuttaa asenteita ja ehkäistä kiusaamista”,

Mirkku Merimaa kertoo.

Projekti, joka alkoi kahden hyvin erilaisen taustan omaavan naisen yhteistyöstä ja unelmasta tuoda ihmiset näkyväksi itselleen on muuttanut muotoaan ja siitä on tullut yleishyödyllinen yhdistys – kansainvälinen, yhteiskunnallinen empatialiike, johon on lahjoittanut aikaansa, heidän lisäkseen 13 valokuvaajaa sekä muita vapaaehtoisia eri alojen ammattilaisia.

Mukana kuvaamassa ovat olleet perustajakaksikon lisäksi ammattivalokuvaajat Sari Muhonen, Emmi Virtanen, Maria Grönroos, Jenni-Maria Könönen, Mika Vallineva, Venla Vierola, Tiina Haring, Marc Sabat, Kati Latva-Panula, Mervi Sarenius, Reetta Muranen, Tiia Ennala, Mari-Elina Lemmetty. Kaikki valokuvaajat ovat esiintyneet kuvissa myös itse.

”#älämahdumuottiin-projekti tarjoaa sekä tekijöille että kuvaukseen osallistujille mahdollisuuden tehdä jotain merkityksellistä, mahdollisuuden rohkeasti ylittää itsensä, olla osana jotain isompaa sekä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja olla mukana muuttamassa maailmaa.”

Merimaa ja Stolt kertovat.

Kuvissa esiintyy eri kokoisia, ikäisiä, rotuisia ja sukupuolisia ihmisiä, ja samalla myös esimerkiksi syöpäselviytyjiä, avannepotilaita, alopeciaa-sairastavia, eri seksuaaliryhmien edustajia, lyhytkasvuisia, mielenterveyskuntoutujia, syömishäiriötä sairastavia ja siitä toipuneita, liikuntarajoitteisia ja paljon paljon muita. Moni osallistujista on myös jakanut sosiaalisessa mediassa omia ajatuksiaan siitä miksi ovat osallistuneet ja miten projekti on heitä koskettanut. Muutamia otteita löytyy täältä: https://docs.google.com/document/d/1OpBlMU20vJULuNhxJ0XdtR0m0wlj3gb6bII1KjOmCOw/edit?usp=sharing

“Työssämme valokuvaajina kohtaamme ihmisten epävarmuuksia ja näemme kuinka rumasti ihmiset puhuvat itselleen. Mietimme keinoa auttaa ihmisiä hyväksymään itsensä ja kohtelemaan itseään paremmin.”,

Mirkku Merimaa kertoo #älämahdumuottiin -kuvauksen taustoista.

Lisätietoja

www.alamahdumuottiin.fi
www.breakthemold.fi
www.facebook.com/alamahdumuottiin
www.instagram.com/alamahdumuottiin

Lähde #älämahdumuottiin ry

spot_img