Rauhan teema Finnish Metagalleryssä sisältää teoksia Ukrainan valtion taidemuseon kokoelmista

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Kansallisgalleria avasi ensimmäisenä suomalaisena museona näyttelytilan metaversumiin lokakuussa 2022. Tänään Finnish Metagallery -paviljongissa julkaistaan teoksia, jotka kuvaavat rauhan ajatusta eri näkökulmista.

Kansallisgallerian kokoelmateosten lisäksi paviljongissa on esillä kaksi teoskuvaa Ukrainan valtion taidemuseon NAMU:n (National Art Museum of Ukraine) kokoelmasta. Ne muistuttavat, että myös taide ja kulttuuri ovat vaarassa tuhoutua sodan aikana.

Finnish Metagallery
Finnish Metagalleryn paviljonki Decentralandissa. Kuva: Adventure Club

Teoksia teemasta ”rauha”

Kansallisgalleria on valinnut Finnish Metagalleryn vuoden 2023 teemaksi rauhan. Virtuaalimaailma Decentralandissa sijaitsevaan galleriaan on valittu kymmenen suomalaista ja kaksi ukrainalaista teosta. Teoksissa rauhan tematiikkaa on käsitelty useista näkökulmista ja rauha ilmenee niissä eri tavoin; joissakin kaivataan rauhaa, joidenkin tunnelma saa katsojan sydämen lyömään hieman hitaammin, kun taas jotkut teokset voivat johdatella symbolien kautta ajatukset rauhan teemoihin. Rauhaa voi kuvata esimerkiksi turvallinen olo, tyyneys, hiljaisuus, onni, lepo, sodan vastakohta tai mielen tasapaino. Finnish Metagallery kutsuu vieraat miettimään omaa käsitystä rauhasta ja sen puutteesta.

Mahdollisuus auttaa Ukrainan valtiota sodan aikana

Rauhan teeman teoksiin lukeutuu kaksi Ukrainan kansallisen taidemuseon teosta: Petro Rybkan Cossack Mamai (1855) ja Oleksandr Murashkon Annunciation (1907-1908). Molemmat teokset kuuluvat Ukrainan valtion taidemuseon (NAMU) kokoelmaan. NAMU ja Patron-of-Art.com -palvelu ovat luoneet teoksista rajoitetun määrän NFT-versioita (uniikkeja digitaalisia versiota), joiden myynnistä saadut tuotot käytetään Ukrainan kansallisen taidemuseon tukemiseen, mm. kokoelman suojelemiseksi ja restauroimiseksi sekä mahdollisesti museorakennuksen vahvistamiseksi.

NFT-version teoksista voi ostaa Patron-of-Art.com-palvelusta.

”Humanitaarista kriisiä pahentaa uhka kulttuuriperinnölle”,

sanoo Ukrainan kansallisen taidemuseon johtaja Yuliia Lytvynet tiedotteessa, jossa kerrotaan yhteistyöstä.

”Kumppanuudet Patron-of-Art.comin kaltaisten organisaatioiden kanssa tarjoavat suoraa tukea pyrkimyksillemme suojella museomme kokoelmaa tämän sodan ajan sekä jälleenrakennuskaudella.”


”Ukrainalaisten inhimillinen kärsimys sodan keskellä on hirvittävä. Taide on keskeinen osa kansakunnan visuaalista tarinaa ja sitä pitää suojella niin hyvin kuin on mahdollista. Toivomme, että kulttuurin ystävät ympäri maailman lähtevät mukaan pelastamaan Ukrainan taideaarteita”,

Decentraland

Decentraland on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä virtuaalimaailma. Sen museoalueesta (Museum District) vastaava ryhmä lahjoitti Kansallisgallerialle virtuaalisen tontin määräajaksi veloituksetta. Metagalleria-paviljongin on toteuttanut design- ja innovaatiostudio AdventureClub avoimella lähdekoodilla. Decentralandin paviljongin suljettua ovensa paviljongin malli on kenen tahansa hyödynnettävissä vapaasti ja veloituksetta. Finnish Metagallery on kävijöille maksuton, eikä sen kokemisesta tarvitse maksaa mitään.

Sitra

Sitra on tulevaisuustalo, jonka visiona ja tavoitteena on Suomi, joka menestyy rakentamalla reilua ja innostavaa tulevaisuutta. Sitra ja Kansallisgalleria haluavat edistää web 3.0:n kehittymistä, jotta se voisi rakentua kestävän kehityksen periaatteille, avoimuudelle ja yhdessä luomiselle.

Kansallisgallerian kokoelmat

Kansallisgallerian kokoelmateoksista suuri osa on jo nykyisin nähtävillä kuvina kansallisgalleria.fi sivustolla. Näistä yli 24 000 teoskuvaa on julkaistu CC0-lisenssillä, jonka myötä kuka tahansa voi ladata sivustolla olevan kuvan ja käyttää sitä itse päättämällään tavalla.

Lähde Kansallisgalleria

spot_img