Folkjykä & Kuntoutujat – Parempaa aikaa

Aiheeseen liittyvää

Emotion Visa: Rumpalit

Jatkumona viime viikon visalle, myös rumpalit saavat nyt osansa....

Tuomas Myllylä – Pakanat (2018)

Vuosi on 916 ja nuori Ari Halikko joutuu elämänsä kovimpaan paikkaan, kun kahden suvun välinen riita eskaloituu. Tämän seurauksena Hyypiät murhaavat hänen perheensä ja talokin poltetaan. Ari on lähellä päästä hengestään myös, mutta Olaf Idänmatkaaja haluaa pojan itselleen palkkiona avustaan tuhotöissä.

THE MEMBERS: The Sound Of The Suburbs/Working Girl (Anglocentric AGC 100066) 7″ 2023

The Members täytti 45 vuotta, vaikka se oikeammin taisi tapahtua jo pari vuotta sitten ja eka levytyskin on vuodelta 1977, mutta koelevythän tästä tulivatkin jo viime vuonna. Niin, vuosien kunniaksi Angloc. julkaisi sinkkuna bändin suurimmat hitit.

Emotion Visa: Euroviisut

Jollekin seuraava visa on helppo, toiselle hyvin vaikea. Kokeile...

Emotion Visa: Kitaristit

Skenepisteitä taas jaossa. Testaa alta tietämyksesi kitaristeista ja heidän...

Jaa somessa

Folkjykä & Kuntoutujat on vuonna 2019 Tampereella perustettu folkhenkinen indieorkesteri, jonka omakustanteinen debyyttialbumi Parempaa aikaa näkee päivänvalonsa 28.4.2023.

Alun perin Folkjykä, eli Jyri Rosendahl teki soolokeikkoja, mutta erään festarin pikkutunneilla nuotion ääressä tämä kokoonpano Folkjykä & Kuntoutujat sai varsinaisen muotonsa. Tästä saatekirjeen kuvauksesta tulee kieltämättä osuvat mielikuvat, jotka kuvaavat aika hyvin bändin suorastaan sympaattista meininkiä ja todella hyvää levyä.

Liikuntasalin taikaa

Parempaa aikaa on soitettu täysin liveottoina kolmen päivän aikana kelanauhalle vanhan Sävin kyläkoulun liikuntasalissa. Tästä herääkin ensimmäisenä mieleen kysymys, onko kyse turhankin tarkoituksella tehdystä kämäisestä tuotannosta, joka on mielestäni ollut jo pitkään tiettyjen indiepumppujen puhkikulutettu perisynti.

Mutta voi pojat, miten hyvältä levy voikin kuulostaa! Orgaaninen, ilmava ja monipuolinen soundimaailma kuulostaa suorastaan ihastuttavalta. On mukava huomata, miten ilman ihmetuotantoja, sekä kaikenlaisia digitaalisia säätöjä saakin näin rikkaan äänimaiseman. Mukava kotikutoisuus tulee myös ilmi Rosendahlin tekemässä vekkulissa kansitaiteessa.

Folkjykä & Kuntoutujat (vasemmalta oikealle): Jyri Rosendahl, Jouni Gerasimow, Pauli Rauramo, Eemeli Hakala, Oskari Korhonen. Kuva: Taru Elovirta.

Itselleni albumista tulee lähinnä mieleen Pekka Streng, osittain Pariisin kevään eteerinen tunnelmointi ja Jarkko Martikaisen, sekä Tommi Liimatan tuotanto nokkelien lyriikoidensa kera. Näitä artisteja orkesteri onkin maininnut osittain vertauskuvinaan musiikilleen osuvasti parin muun bändin ohella.

Kauttaaltaan musisointi on monipuolista ja jäsenten ilmeisen pitkä tausta instrumenttien parissa kuuluu taitavana soittona, vaikka välillä tyylilajeja varioidaan aika paljonkin. Tämä kuitenkaan ei meinaa mitään musiikillista sillisalaattia, vaan levyllä on selkeä oma linjansa ja oma tunnistettava lämmin soundinsa.

Ylistyslaulu sokerimunkeille, toiveikkuudelle ja ystäville

Vaikka Folkjykä & Kuntoutujat liikkuu välillä hieman melankolisissa ja eteerisissä sfääreissä, kuten kappaleessa Maisema, ennen kaikkea levyltä huokuu tietynlainen raikas toiveikkuus. Tämä välittyy hyvin etenkin levyn päättävässä nimikkobiisissä Parempaa aikaa.

Ainoa miinus oikeastaan tällä albumilla on varsin lyhyt kesto (32 minuuttia). Toisaalta kun kyse on ensijulkaisusta omakustanteena, ratkaisu lienee tarkkaan harkittu, sillä levy on juuri sopivan kompakti kokonaisuus ja sinänsä helppo myös promota. Pari biisiä enemmän olisi kuitenkin ollut omalla toivelistallani kuunneltuani kokonaisuuden useamman kerran.

Jos tätä albumia pitäisi kuvata yhdellä laululla, voisin sanoa että alkupuolella oleva Katajalaulu on suorastaan termarikahvin- ja pullantuoksuinen metsäretki aurinkoisena, sekä hieman sateisena kevätpäivänä puettuna musiikiksi.

Loppujen lopuksi kaltaiseni melankolisen synkistelijän on pakko todeta, että harvemmin mistään levystä tulee näin hyvä mieli.

K. LeijalaBändin kotisivut: http://www.folkjyka.com

spot_img