Huntu – Kun okkultismi saapui Suomeen

Aiheeseen liittyvää

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

POJAT: Nämä ajat (Hiljaiset Levyt HIKI-079) LP, 2023

Pojat oli omasta mielestäni paras Suomen ns. ramopunkbändeistä ilmestyttyään kuvioihin joskus vuonna 1990. Tekstit olivat nokkelia ja sävellykset tarttuvia ja vieraatkin palat yleensä suomennettu Ramoilta tai Boysilta. Omistan 2 ekaa LP:tä ja Pasi Virtanen -sinkun, mutta sitten kiinnostus vähän lopahti; mielestäni biisien taso laski tai se muuttui kertaamiseksi. Silloin tällöin keikalla nähdessäni oli kyllä kivaa ja viimeisin hankintani on Palaa-cd vuodelta 2003, jossa on loistava Mä uskon meihin -biisi.

The Blassics uskoo 10 vuoden jälkeen yhä käsityöläisyyteen

Kotimaisen afrofunkin ja -jazzin ylpeys juhlistaa uudella kokoelmalla Sounding Times studionsa ja levymerkkinsä monivivahteista taivalta.

Hellsinki Metal Festival

11-12.8.2023 Nordis Antti Sorsa Kim Strömsholm Uudet metallifestivaalit ovat aina tervetulleita, varsinkin...

The Protex -bändikatsaus

Protex on näitä alkuajan punkbändejä Pohjois-Irlannin Belfastista ja perustettiin vuonna 1978.

Jaa somessa

Huntu – Kun okkultismi saapui Suomeen (2022) on Ukko Tornin ja Rikhard Larvannon hyvin toteutettu, kattava ja rakkaudella tehty dokumentti suomalaisesta okkultismista ja esoteriasta.

Hunnun pääteemoina ovat Suomeen saapuneet 1800-luvun okkultistiset ja esoteeriset virtaukset Euroopasta. Pääasiallinen näkökulma on se, miten nuo aiheet eri muotoineen ovat vaikuttaneet suomalaisuuteen esimerkiksi ihan nykypäivänäkin ja koko käsitteen syntyyn.

Dokumentissa on mukavan historiallinen ote ja siitä on jätetty pois näiden aikojemme salaoppeja ja salaliittoteorioita yms. Mukana ei ole myöskään mitään shokkikertoimia aiheuttavia huomionhakuisia juttuja. Tämä on ratkaisuna erittäin hyvä, sillä muuten dokkari olisi luultavasti rikkonainen ja sopivan omaperäinen kerrontatyyli kärsisi tästä huomattavasti.

Uskottavia haastateltavia (mm. kulttuurivaikuttajia, tutkijoita) dokumentissa on runsaasti ja tämä voisi olla Akilleen kantapää, sillä käsiteltävät aihepiirit ovat kokonaisuudessaan todella laajoja. Rytmitys on kuitenkin onnistunut oikein hyvin, eikä katsojalle välity kuvaa, että asiasta toiseen pompittaisiin liian jyrkästi. Toisaalta olisin kaivannut mukaan kerronnallisesti ehkä hieman selkeämpää suoraa jatkumoa aiheiden ja haastateltavien välillä. Kuitenkin tämä toimii ainakin ihan itselleni näinkin, mutta on hankalampi sanoa miten aiheeseen perehtymätön katsoja suhtautuisi asiaan. Kauttaaltaan Hunnun tempo on ainakin omaan makuuni sopivan rauhallinen.

Marja Lahelma

Visuaalisesti dokumentin kuvaus, miljööt, rekvisiitan asettelut ja leikkaus ovat täyttä priimaa. Kun ottaa huomioon, että koko projekti on tehty joukkorahoituksella ja parin ihmisen intohimosta, Hunnusta saisi ottaa oppia ihan jopa isomman luokankin tuotokset.

Hunnun varsinainen kesto on 1 tunti ja 38 minuuttia ja dokumentti itse asiassa tuntuu tuota pidemmältä pitkälti seesteisen tyylinsä puolesta. Tästä olisi varmaan saanut materiaalinsa suhteen vähintäänkin kolmituntisen tuotoksen, mutta tuo vajaa pari tuntia itsessään toimii oikein hyvin, eikä katsojalle jää puutunut olo. Valitettavan usein mielenkiintoiset dokumentit ovat muutenkin esimerkiksi vain 30-45min pituisia.

Etenkin lisämateriaaleissa tuotantotiimi näyttää kyntensä ja aihepiiristä kiinnostuneille on tarjolla varsinaista herkkua, sillä bonuksena tekijät ovat julkaisseet kaikki dokumentin haastattelut kokonaisina. Näin ollen katsottavaa on kaikkiaan yli 10 tuntia ja mielenkiintoiseen tyyppiin törmätessä voi kunnolla perehtyä tämän ajatuksiin.

Aikanaan Hunnun ensimmäiseen teaser-traileriin törmätessä mietin, että mitähän tästä projektista mahtaa tulla? Sillä yleisesti muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta olen aina hieman vierastanut joukkorahoitettuja juttuja.

Vaikka Hunnussa on tuotannon kannalta pieniä kosmeettisia haittoja, dokumentti on suorastaan erinomainen. On hankala kuvitella, miten joku voisi tehdä aihepiiristä paremman ja laadukkaamman ohjelman.

– K. LeijalaHunnun voit hankkia itsellesi täältä:

Stream: https://vimeo.com/ondemand/huntu

Blu-Ray & DVD: https://holvi.com/shop/torni-filmi/
Edit: 26.4.2023 – Korjattu pari kauneusvirhettä ja lisätty uusi kuvituskuva.

spot_img