Minerva Kustannus: Muotiluomuksia natseille

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 44/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

EDDIE & THE HOT RODS: It Feels Like Christmas/THE VAPORS: Hey Baby…It’s Christmas (live) (Hiljaiset Levyt HIKS-091) 7″ 11/2024

Hiljaisten Levyjen joulusingle, jossa bändit esittävät aiemmin vain diginä saatavissa olevaa tuotantoaan. Eddien biisi ilmestyi alunperin jo 2015, mutta silloin vain CDr-singlenä ja Punk Rock Christmas -kokoelmalla. Tämä versio on remasteroitu syksyllä 2022, jolloin se julkaistiin siis diginä ja siihen tehtiin myös video.

PLASTIC TEARS: Motorhome

Herra jumala. Täytyy sanoa, että biisi on sellainen, että luulisi Andy Mccoyn olevan kateellinen. Plastic Tears tai lähinnä Miqu on kaikkia luonnonlakeja uhmaten jaksanut vetää Hanoi-Dogs D'amour-linjaa vuosikymmenet, ja vaikka on välillä itselläkin eräästä pikkuasiasta mennyt sukset ristiin joskus hamalla 90-luvulla, niin asiat sovittiin jossain Puntalan juomisillassa ajat sitten ja kyllä se niin on, että kyllä niitten toi nimi kannatti pitää. Syy on mielestäni selvä, tappiot voitoksi.

Signature Dark julkaisi debyytti-albumin Happiness-duolta.

Tukholmasta alkunsa saanut kokoonpano Happiness koostuu myös melodisen metallin kärkibändissä In Flames:issa laulavasta Anders Fridénistä ja Jerker Josefssonista. Heidän debyyttialbuminsa on dark ambient- ja drone-vaikutteita kantava albumi, joka rikkoo kokeellisen ja paikoin minimalistisen äänimaiseman rajoja.

Jaa somessa

Lucy Adlingtonin kirja Auschwitzin ompelijattaret kertoo vaikuttavan tositarinan naisista, jotka ompelivat natseille viimeisen muodin mukaisia asuja säästyäkseen kuolemalta.

Muotisalonki Auschwitzissa? Pelkkä ajatuskin on kammottavan outo. Sellaisen kuitenkin perusti keskitysleirin komendantin vaimo Hedwig Höss.

Auschwitzin Ompelijattaret -kirja

Keskitysleirin ompelimo palveli niin leirin vartijoita perheineen kuin SS-upseereita ja näiden vaimoja. Murhattujen vankien matkalaukuista otettuja laadukkaita vaatteita korjailtiin uusille omistajilleen sopiviksi ja uusia muotiluomuksia ommeltiin tilauksesta korkea-arvoisten upseerien rouville käytettäviksi lukuisissa juhlissa ja seurapiiritapahtumissa.

Suurin osa salongin ompelijattarista oli natsien kodeistaan riistämiä ja karkottamia juutalaisia, jotka oli tarkoitus tuhota. Orjuutettujen naisten joukolle kauniiden asujen suunnittelu ja ompelu oli keino säästyä kuolemalta.

Solmimalla mitä uskomattomampia ystävyys- ja luottamussuhteita ompelijattaret uhmasivat natsien yrityksiä epäinhimillistää ja nöyryyttää heidät. Ompelijattarilla oli myös tärkeä rooli leirin vastarintaliikkeen verkostossa.

Laajaan tutkimusmateriaaliin ja useisiin aiemmin julkaisemattomiin lähteisiin pohjautuva Auschwitzin ompelijattaret kertoo natsien muotihuoneessa työskennelleiden naisten tarinan. Viimeinen elossa oleva ompelijatar ehti antaa kirjaa varten haastattelun, jossa hän kuvailee tuon makaaberin muotiateljeen arkea.

Lucy Adlington on Yorkshiressa asuva englantilainen historioitsija ja kirjailija, joka on julkaissut seitsemän romaania sekä lukuisia tietokirjoja.

Auschwitzin ompelijattaret
Suomennos Päivi Paju
Sidottu, mv-kuvitettu
380 sivua
Ilmestyy 24.5.2022
Tulossa myös sähkö- ja äänikirjana

Lähde Minerva Kustannus

spot_img