Minerva Kustannus: Suomalaisen SS-miehen merkintöjä kolmelta sotanäyttämöltä

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #30: Apulanta – Ehjä

Vuosi oli 1996 ja maailma muuttui paljon, teinit eivät. Yhdeksänkymmentä luvun alun laman huippu alkoi hieman tasoittua, tosin seurauksista kärsitään vielä tänäkin päivänä. Talouden lisäksi lamalla oli suuri vaikutus myös kulttuuriin ja yleiseen ilmapiiriin, niin hyvässä kuin pahassa.

Laulu-Miehet juhlistaa 110 vuotta kutsuen uusia säveltaiteilijoita

Suomen tunnettu mieskuoro Laulu-Miehet juhlistaa 110-vuotista historiaansa kutsumalla kuusi uutta säveltaiteilijajäsentä.

Särkänniemen kesä käynnistyy Cyan Kicksin tahdissa

Särkänniemen huvipuiston kesäkausi alkaa 30.4. Cyan Kicks esiintyy vappupäivänä ja uusi Retro-pelihalli avautuu toukokuussa.

Pienen herrasmiehen kirjan uudistettu painos – Elämäntaitoja arkeen

Virve Obolgogianin tietokirja Pienen herrasmiehen kirja tarjoaa lukijalle arjen tilanteisiin soveltuvia käyttäytymisohjeita.

Pekka Kytömäelle Tampereen kirjallisuuspalkinto

Pekka Kytömäki palkittiin Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla teoksellaan 'Historian pienmiehiä'.

Jaa somessa

Seppo Tiilikainen oli yksi noin 1 400 suomalaisesta Saksan Waffen-SS-joukoissa taistelleista sotilaista. Hän oli Saksaan lähtiessään vasta 19-vuotias mutta jo talvisodan käynyt veteraani.

Kirja ”Kolmen rintaman mies” perustuu Tiilikaisen päiväkirjamerkintöihin ja kirjeisiin, jotka kertovat elämästä vaihtuvilla sotatantereilla.

Vuonna 1941 Seppo Tiilikainen värväytyi Waffen-SS:ään. Perusteellisen koulutuksen jälkeen hänestä tuli Viking-divisioonan taistelija Ukrainan sotatantereille.

Kolmen rintaman mies

Päiväkirjoissaan ja kirjeissään hän kuvailee paitsi Ukrainan ankaria olosuhteita ja taisteluja myös suomalaisten SS-sotilaiden arkea.

Tiilikainen palasi Suomeen ja joutui jatkosodan lopputaisteluihin. Tali-Ihantalan tulimyrsky koitui 21-vuotiaan kohtaloksi heinäkuun alussa 1944.

Suomessa on käyty keskustelua siitä, osallistuivatko suomalaiset Waffen-SS-vapaaehtoiset Barbarossa-operaation yhteydessä 1941–1943 tehtyihin julmuuksiin.

Seppo Tiilikaiseen liittyneet lähteet eivät viittaa siihen, että hän olisi henkilökohtaisesti joutunut niiden kanssa tekemisiin. Voi vain esittää arvailuja siitä, kuinka paljon hän niistä tiesi.

Heikki Tiilikaisen kirjoittama kirja perustuu Seppo Tiilikaisen ainutlaatuisiin päiväkirjamerkintöihin ja kirjeisiin, joita täydentää sota-arkiston materiaali.
 
Heikki Tiilikainen on suomalainen everstiluutnantti ja tietokirjailija. Hän on toiminut päätoimittajana Ruotuväki- ja Suomen Sotilas -lehdissä. Heikki Tiilikainen on kirjoittanut, kääntänyt, toimittanut ja kuvittanut yli 30 teosta.

Saatavilla sidottuna.

Lähde Minerva Kustannus

spot_img