HANNU LINKOLA: Kaseva – Jykeen kiven lämpö (S&S) 2024

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 14/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Heather Morrisin uusin kirja Nousevan auringon sisaret kuvaa musiikin voimaa vankileirin olosuhteissa

Heather Morrisin teos Nousevan auringon sisaret ammentaa toimintansa toisen maailmansodan japanilaiselta vankileiriltä, missä musiikki loi toivoa.

Arppa, Kaseva ja kirjafestarit – Tampere-talon ohjelmaa loppuvuodelle

Marras-joulukuun vaihteessa Tampere-talo täyttyy kirjallisuuden ja suomihittien ystävistä.

Weekend Festivalin CNNCT x Taco Bell -lavan artistit julki

Weekend Festival julistaa elektronisen tanssimusiikin huiput 2.–3.8.2024 Vermon tapahtumapuistoon, mm. Timmy Trumpetin ja Alan Walkerin.

Talvifestivaali vaikuttaa Ruka-Kuusamon talouteen yli miljoonalla eurolla

Ruka-Kuusamon talvifestivaalin taloudellinen vaikutus ylittää miljoonan euron rajan, ja se näkyy matkailijoiden rahankäytössä.

Jaa somessa

Kaseva oli omituinen yhtye. Jo yhtyeen nimi oli outo, vaikka on tullut jo ajat sitten varmaan kaikkien tietoon, että se tarkoittaa mm. kätevää. Kirjan alanimi Jykeen kiven lämpö sitten taas on pätkä yhtyeen Kevät-biisistä. Sinänsä yhtyeessä ei ollut (tai onhan se vieläkin olemassa eri miehityksellä) mitään outoa, mutta laulut olivat käsittämättömän upeasti laulettuja usein herkkiä poplauluja tai balladeja ja itselle ei ainakaan tule 70-luvulta mieleen vertailukohtaa Suomessa. Itse aloin joskus tykkäämään helpoimmasta päästä, kuten biiseistä Mari (josta muuten Punk Lurex on tehnyt hienon version), Striptease tanssija ja Pena, mutta myöhemmin kauniit hitaammatkin biisit alkoivat hiipiä tajuntaan, esim. Tyhjää ja Vanha mies.

Tämä kirja on todella hyvin kirjoitettu aika perusteellinen ja surullinenkin tarina yhtyeestä, joka olisi voinut olla suurempi, mutta aika pitkälti yhtyeen oma toiminta rajoitti menestystä, johtuen suurimmaksi osaksi johtohahmojen Asko Raivion ja etenkin Mikko Jokelan kriittisyydestä omia tekeleitään kohtaan, ensin mainitun kohdalla taisi olla enemmän vielä kiinni ujoudesta, josta johtui se, että yhtyettä oli vaikea joskus saada haastatteluihin tai keikoille ns. myymään itseään. Suomessa ei oikein pelkkä levytuotanto riitä, vaikka se olisi kuinka hyvin tehtyä, poikkeuksena ei tule mieleen kuin Leevi & The Leavings. Kyllä Kasevan levyt, tai kaksi kolmesta, hyvin möivät kaikesta huolimatta ja ensi-lp:n Silloin kun 2000-luvun cd-painos nousi listalla jopa korkeammalle kuin silloin 1974 (1974 13. ja 2003 toinen).

Näin jälkikäteen harmittaa varmasti monia muitakin, että yhtyeen tuotanto jäi syistä tai toisista niin vähään silloin vuosina 1974-1982, koska selviää, että biisejä oli paljon Raiviolla, joka hukkui 1989, (ehti kuitenkin tehdä Karisma-yhtyeen kanssa vielä 1986 unholaan painuneen lp:n; yhtyeessä oli myös Kaseva-basisti Jouko Järvinen) sekä Jokelalla. Joitain on myöhemmin levytetty uudella miehityksellä, mutta ei kai se ihan sama asia ole, kun maailmakin on muuttunut vähän liikaakin.

Yhtyeen alkuperäiskitaristi Tapio Rauma kuoli 30 vuotta Raivion jälkeen. Yhtyeen nykykokoonpanossa on mukana vielä alkuperäinen rumpali Nils Jokela ja melkein alkuperäinen basisti Jouko Järvinen. Kevätkiertuekin on tulossa. Tämä on siitäkin harvinainen kirja, etten löytänyt kuin pari kirjoitusvirhettä (en niitä kyllä tarkoituksella etsi, mutta joskus niiden paljous saa asiatkin muuttumaan!), tai sitten luin nekin väärin ja olivat ihan oikein!

-V. Vahtera

spot_img