TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #40: POPEDA – Svoboda

Juho Rintarunsala on Etelä-Pohjanmaalta, Teuvan kunnasta maailmaa tähyävä lyyrikko,...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Hänen ensimmäinen suosiota saavuttanut bändinsä Adverts ei koskaan maahamme ehtinytkään, en tosin sitä olisi kuitenkaan nähnyt; bändin hajotessa olin 9v. Sen jälkeen ei listamenestystä saavuttanut kuin TV Smith’s Explorers (tai no Tomahawk Cruise-single oli brittilistalla sijalla 105, mutta kuitenkin).

Generation Y -levyarvostelu

Sooloura on ollut varsin tuottoisa ja herra tuntuu olevan jatkuvasti keikalla jossain. Tämä levy on julkaistu alun perin jo Saksassa 1998, mutta nyt siis ensimmäisen kerran vinyylinä ja peräti Suomessa.

Tämä on siis ensimmäinen hänen soolo-LP:nsä, nimenomaan, sillä levyllä ei ole mukana muita. Toki TV Smith nimellä on jo aiemmin ilmestynyt muitakin levyjä. 

Rummut kuulostavat koneeksi erittäin oikealta. TV Smithin biisit ovat aina olleet sanoituksellisesti elleivät aina nerokkaita, niin ainakin kaukana tavallisesta hölynpölystä, niin se on tässäkin tapauksessa.

Expensive being poor kertoo jo nimellään mistä on kyse ja tämähän on aivan totta, varsinkin nykypäivänä. Sanat ovat luettavissa liitteestä, joten en viitsi niistä tässä sen enempää sanoa, kuin että niihin kannattaa tutustua.

TV:n ääni on vuosien mittaan tullut vain paremmaksi, sillä vaikka tyyliltään tämä ei ole ns.punkkia, niin hänen äänensä vakuuttaa, että kyllä tämä saatana on! Vakavien aiheiden vastapainoksi tunnelma levyllä on nimittäin hyvin rauhallinen, mutta ainakin parhaimmistoon kuuluvasta What if?-biisistä löytyy myös TV:n ja espanjalaisen Suzy & Los Quattrosin kanssa tehty versio, joka on paljon raaempi. Se on ilmestynyt singlenä 2003.

Tästä levystä on vaikea löytää parhaita biisejä, koska levy on tasaisen hyvä, ei tasapaksu, vaikka se olisi ollut koneilla hyvinkin mahdollista. Mutta mainitaan nyt vaikka aloitusbiisi Expensive being poor, hieman raisumpi I know what you what, jossa hän mainitsee itsensäkin, levyn nimibiisi, levyn päättävä Statue of liberty ja tuo myös mainittu What if?.

Se kyllä täytyy sanoa, että muistakin biiseistä kuin tuo olisi kiva kuulla raaemmat versiot (en tiedä onko tehtykin), koska bändin säestyksellä ne kuulostaisivat varmasti vielä paremmilta. Biisit ovat tietysti kaikki TV:n, paitsi Happy homelandin sanoituksessa on mukana Tom Robinson, jonka kanssa hän on levyttänytkin.

Liitteestä löytyy sanojen lisäksi (joista saisi muiden levyjen tekstien kera hyvän kirjan, ellei ole tehty jo, en ainakaan moista netistä löytänyt) tarina levyn synnystä. Ja vielä sellainen asia, että vaikka TV suurimmaksi osaksi laulaa vakavista asioista, on teksteissä usein myös piilotettua (välillä raakaa) huumoria jo Advertsin ajoista lähtien ja mieshän on niinä muutamana kertana kun on tullut turistua osoittautunut hyvinkin hauskaksi mieheksi, tästä vaikka osoituksena hieno mustavalkoinen valokuva tuossa seinälläni.

Harvoin haluan tähtien kanssa samaan valokuvaan, mutta tämä oli pakko. Kuva on TVO:lta kai jostain 90-luvulta ja silloin TV sanoi, että punkkuvissa ei sitten hymyillä (vitsinä tietty), no hän ei hymyile, mutta minä en voinut vakavana pysyä.

– V. Vahtera

spot_img