Minerva Kustannus: Muotiluomuksia natseille

Aiheeseen liittyvää

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Jaa somessa

Lucy Adlingtonin kirja Auschwitzin ompelijattaret kertoo vaikuttavan tositarinan naisista, jotka ompelivat natseille viimeisen muodin mukaisia asuja säästyäkseen kuolemalta.

Muotisalonki Auschwitzissa? Pelkkä ajatuskin on kammottavan outo. Sellaisen kuitenkin perusti keskitysleirin komendantin vaimo Hedwig Höss.

Auschwitzin Ompelijattaret -kirja

Keskitysleirin ompelimo palveli niin leirin vartijoita perheineen kuin SS-upseereita ja näiden vaimoja. Murhattujen vankien matkalaukuista otettuja laadukkaita vaatteita korjailtiin uusille omistajilleen sopiviksi ja uusia muotiluomuksia ommeltiin tilauksesta korkea-arvoisten upseerien rouville käytettäviksi lukuisissa juhlissa ja seurapiiritapahtumissa.

Suurin osa salongin ompelijattarista oli natsien kodeistaan riistämiä ja karkottamia juutalaisia, jotka oli tarkoitus tuhota. Orjuutettujen naisten joukolle kauniiden asujen suunnittelu ja ompelu oli keino säästyä kuolemalta.

Solmimalla mitä uskomattomampia ystävyys- ja luottamussuhteita ompelijattaret uhmasivat natsien yrityksiä epäinhimillistää ja nöyryyttää heidät. Ompelijattarilla oli myös tärkeä rooli leirin vastarintaliikkeen verkostossa.

Laajaan tutkimusmateriaaliin ja useisiin aiemmin julkaisemattomiin lähteisiin pohjautuva Auschwitzin ompelijattaret kertoo natsien muotihuoneessa työskennelleiden naisten tarinan. Viimeinen elossa oleva ompelijatar ehti antaa kirjaa varten haastattelun, jossa hän kuvailee tuon makaaberin muotiateljeen arkea.

Lucy Adlington on Yorkshiressa asuva englantilainen historioitsija ja kirjailija, joka on julkaissut seitsemän romaania sekä lukuisia tietokirjoja.

Auschwitzin ompelijattaret
Suomennos Päivi Paju
Sidottu, mv-kuvitettu
380 sivua
Ilmestyy 24.5.2022
Tulossa myös sähkö- ja äänikirjana

Lähde Minerva Kustannus

spot_img