Minerva Kustannus: Muotiluomuksia natseille

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 23/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Dogjaw iskee takaisin tuplasinglellä – pureutumista luokkaeroihin ja sisäiseen kaaokseen

Helsinkiläinen hevipunk-yhtye Dogjaw tekee paluun uudella, kaksiteräisellä julkaisullaan, "Yhteiskunnan...

HAPE – Microdots (EABE 2025)

Virolainen HAPE julkaisee toisen eepeensä viime vuotisen debyyttinsä Night Life jälkeen suomalaisella EABE-levymerkillä. Nyt hänen elekotrossaan on sävyjä 70-luvun progesta ja synteetisaattori-musiikista.

GUNS N’ ROSES /w Rival Sons – Allianz Arena, München

Järjettömän kuuma sää jatkuu ja saksalaiset ovat valmiina juhlimaan....

Emotion Visa: Suomipunk

Jälleen on lisää skenepisteitä jaossa! Tällä kertaa skene on...

Jaa somessa

Lucy Adlingtonin kirja Auschwitzin ompelijattaret kertoo vaikuttavan tositarinan naisista, jotka ompelivat natseille viimeisen muodin mukaisia asuja säästyäkseen kuolemalta.

Muotisalonki Auschwitzissa? Pelkkä ajatuskin on kammottavan outo. Sellaisen kuitenkin perusti keskitysleirin komendantin vaimo Hedwig Höss.

Auschwitzin Ompelijattaret -kirja

Keskitysleirin ompelimo palveli niin leirin vartijoita perheineen kuin SS-upseereita ja näiden vaimoja. Murhattujen vankien matkalaukuista otettuja laadukkaita vaatteita korjailtiin uusille omistajilleen sopiviksi ja uusia muotiluomuksia ommeltiin tilauksesta korkea-arvoisten upseerien rouville käytettäviksi lukuisissa juhlissa ja seurapiiritapahtumissa.

Suurin osa salongin ompelijattarista oli natsien kodeistaan riistämiä ja karkottamia juutalaisia, jotka oli tarkoitus tuhota. Orjuutettujen naisten joukolle kauniiden asujen suunnittelu ja ompelu oli keino säästyä kuolemalta.

Solmimalla mitä uskomattomampia ystävyys- ja luottamussuhteita ompelijattaret uhmasivat natsien yrityksiä epäinhimillistää ja nöyryyttää heidät. Ompelijattarilla oli myös tärkeä rooli leirin vastarintaliikkeen verkostossa.

Laajaan tutkimusmateriaaliin ja useisiin aiemmin julkaisemattomiin lähteisiin pohjautuva Auschwitzin ompelijattaret kertoo natsien muotihuoneessa työskennelleiden naisten tarinan. Viimeinen elossa oleva ompelijatar ehti antaa kirjaa varten haastattelun, jossa hän kuvailee tuon makaaberin muotiateljeen arkea.

Lucy Adlington on Yorkshiressa asuva englantilainen historioitsija ja kirjailija, joka on julkaissut seitsemän romaania sekä lukuisia tietokirjoja.

Auschwitzin ompelijattaret
Suomennos Päivi Paju
Sidottu, mv-kuvitettu
380 sivua
Ilmestyy 24.5.2022
Tulossa myös sähkö- ja äänikirjana

Lähde Minerva Kustannus

spot_img