Tieteen päivien kirja katsoo historiaan ja tulevaisuuteen

Aiheeseen liittyvää

Kirottua: Sukellus Korkeajännityksen maailmaan

Eräitä suosikkejani ovat aina olleet toiseen maailmansotaan liittyvät sarjakuvat, joiden juonikuviot siirtyivät aikoinaan hiekkalaatikolle kavereiden ja muovisotilaiden näyteltäviksi.

Anders Fager: Pohjoiset kultit – Kauhukertomuksia

Anders Fagerin esikoisteos on hyytävällä tavalla riemukas kauhukokoelma.

Arvostelussa Tapani Rinne & Juha Mäki-Patola: Open

Kappaleet ovat harmonisia kudelmia ja äänimaisemia, jotka huokuvat rauhallisuutta, vaikka kasvavatkin välillä voimakkaisiin tuntemuksiin.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

Arvostelussa Rat Trap – Sulla ei aikaa oo (EP)

"Nyt ollaan siis perusasioiden äärellä ja näinä aikoina, mitä...

Jaa somessa

Vuoden 2023 Tieteen päivien kirja Alusta alkuun tuo esiin eri tieteenaloja yhdistäviä näkökulmia ja nostaa esiin tutkitun tiedon tärkeyden.

Teos kartoittaa historiallisia kehityskulkuja ja murroskohtia, tutkimusavauksia ja uusia alkuja sekä kurkistaa tulevaisuuteen.

Kansi

Keskiviikkona 11.1. alkaneessa Tieteen päivien teemana on Alku. Ilari Hetemäen, Outi Fingerroosin, Tuomas Heikkilän ja Jouko Rikkisen toimittamassa Tieteen päivien kirjassa Alusta alkuun eri tieteenalojen tutkijat kartoittavat historiallisia alkuja ja murroksia, uusia tutkimusavauksia sekä tulevaisuuden haasteita.

Alun määrittäminen on aina ollut vaikeaa. Voidaan esimerkiksi kysyä, milloin jokin perinne, laji tai luova idea on syntynyt. Määrittääkö alku myös loppua vai toisinpäin?

Kirjan ensimmäisessä osassa kuljetaan esihistorialliselta ajalta kohti nykypäivää. Tutkijat valaisevat mm. Suomen alueen varhaista asutusta, vuoden 1323 Pähkinäsaaren rauhan rajan suhdetta nykysuomalaisten varallisuuteen ja kulutukseen, Suomen teollisuuden monia alkuja sekä maamme selviämistä sisällissodasta.

Lisäksi tarkastellaan kielten evoluutiota, suomen kielen alkua ja suomenkielisen tieteen syntyä.

Toinen osa esittelee uusien tieteenalojen alkua ja tutkimusavauksia, kuten tekoälyn soveltamista. Kolmannessa osassa taas pohditaan tulevaisuuden haasteita ja uusia alkuja. Muutoksia tuovat esimerkiksi ruoan kuluttamisen ja tuottamisen murros, tekstiilien kierrätys ja tietoliikenteen nopeutuminen. Aiemmin tuntemattomia haasteita syntyy esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa, jossa kaupunkilaisten tarpeita tulisi kuunnella paremmin.

Kirjan epilogi käsittelee suurta tulevaisuuden kysymystä, viimeisimmän geologisen kauden antroposeenin jälkeistä aikaa. Esille nousevat jäljet, jotka ihminen jättää itsestään maapallolle, sekä planeetan ekosysteemien ja eliöyhteisöjen toipuminen.

Lähde Gaudeamus

spot_img