Apulanta ja Maija Vilkkumaa palkittiin Radio Suomirockin legendaarisella elämäntyöpalkinnolla

Aiheeseen liittyvää

Sähköistynyt K3-yhtye herää ja julkaisee digisinkun

Rock- ja heavypiireissä pitkään vaikuttaneen laulaja-biisintekijä Kari Pikkujämsän kipparoimaK3-yhtye...

Runouden taikaa Kulttuurikeskus PiiPoon Runo-olohuoneessa

Kulttuurikeskus PiiPoossa juhlitaan Kirsi Kunnaksen juhlavuotta interaktiivisella Runo-olohuone-näyttelyllä.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Opi saksofonin saloja – Arto Moisalan uusi opas puupuhaltimille

Arto Moisalan opas saksofonin soiton opetteluun on julkaistu – teos tarjoaa opit niin aloittelijoille kuin konkareillekin.

KUTSU medialle: Kokeilevaa konkretismia ja Monika Sosnowskaa EMMAssa

EMMA esittelee Kokeileva konkretismi -kokoelmanäyttelyn, jossa konkretismi herää eloon yli viidenkymmenen taiteilijan teoksissa.

Jaa somessa

Radio SuomiRockin vuosi 2022 on paketoitu perinteisin menoin Eläköön SuomiRock! -palkinnoilla. Tänä vuonna pokaali elämäntyöstä ojennettiin Apulannalle ja Maija Vilkkumaalle.

Eläköön SuomiRock! -palkinnot jaettiin tänä vuonna taajuudella ja somessa. Elämäntyöpalkinnon lisäksi muita palkintokategorioita olivat Vuoden artisti sekä Vuoden biisi, jotka valittiin yleisöäänestyksellä. Vuoden artistiksi kruunattiin Klamydia. Parhaasta biisistä kukitettiin Kuumaa-yhtyeen Tulipalo.

Elämäntyöpalkinnot menivät tänä vuonna ansaitusti mittavat musiikki- ja artistiurat tehneille Apulanta-yhtyeelle sekä Maija Vilkkumaalle. Elämäntyö-palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa Klamydia, Neljä Ruusua, Alex Laiho sekä Pate Mustajärvi.

Apulanta – yksi kaikkien aikojen suosituimmista suomalaisyhtyeistä

Heinola on Päijät-Hämeessä sijaitseva kaupunki, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Lahdesta koilliseen. Yhdeksänkymmentäluvun alussa kaupungin sijainti nousi Suomen kartalta kaikkien tietoisuuteen, kun sen nuorisojoukosta nousi esiin kolmikko, joka viritti soittimensa vireeseen ja aloitti musiikin punkinsekaisen vallankumouksen, jonka kaiut kuuluvat yhä tänäkin päivänä.

Syntyi Apulanta, joka on nykypäivään tultaessa eittämättä Heinolan tai ennemmin koko valtakunnan tärkeimpiin kuuluva musiikillinen ilmiö.

Kuva

Viime vuonna 30 vuotta täyttänyt Apulanta on saavuttanut uransa aikana kaiken. Bändi on viihtynyt teoksillaan lähes poikkeuksetta Suomen virallisten listojen kärkisijoilla, ja se on palkittu saavutuksistaan lukemattomilla pysteillä. Yhtye on pakottanut Suomen musiikkikentän uudistumaan useasti ja vetänyt innovaation kivirekeä perässään läpi loskan ja pakkasen täyteisten katujen. Ja onpa se perustanut myös oman museonsa, Apulandian, Päijät-Hämeen sydämeen. Viimeisimpänä saavutuksenaan yhtye täytti 30-vuotisjuhlakonsertillaan Helsingin Olympiastadionin kahteen kertaan ääriään myöten.

Yhtyeestä voidaan puhua yhtenä kaikkien aikojen suosituimmista suomalaisista orkestereista. Ja täysin ansaitusti. Annettiin piiskaa sitten klubiympäristössä tai stadikalla niin tupa on poikkeuksetta täynnä ja jono kulkee korttelin ympäri useaan kertaan.

Maija Vilkkumaa – yksi Suomen arvostetuimmista laulaja-lauluntekijöistä

Kuva

Jo yli kolme vuosikymmentä suomalaisen rockmusiikin suurena nimenä tunnettu Maija Vilkkumaa on artisti, joka on kulkenut vaikean tien huipulle, tullut sieltä alas, uudistunut ja noussut aina vain uudelleen takaisin pinnalle relevantimpana kuin koskaan. Vilkkumaan musiikissa kaikuvat suomalaisuuden tunteiden kirjot, joiden merkitystä suomalaiselle rockmusiikille ei voi vähätellä.

Tarharyhmä-yhtyeessä uransa aloittanut Vilkkumaa on noussut soolouralle lähtönsä jälkeen yhdeksi Suomen eniten levyjä myyneistä muusikoista. Tämä ei ole sattumaa, sillä hän on tinkimättömällä asenteellaan ja terävällä sanoittajan kynällään kuvastanut suomalaisuutta öisin pauhaavasta Satumaa-tangosta Flying V-tyylisen kitaran ikonisiin muotoihin. Menestyksen vanavedessä Maija Vilkkumaasta on kehkeytynyt yksi arvostetuimmista suomalaisista laulaja-lauluntekijöistä. Saavutus, johon vain harva yltää.

Maija Vilkkumaan mittava ura on täynnä vertaansa vailla olevia saavutuksia, eikä se näytä hiipumisen merkkejä. Suurimmat teot lienevät vielä edessä päin. Vuonna 2022 Vilkkumaa löysi taas urallaan uuden huipun ja nosti musiikillista tasoaan kovemmaksi kuin koskaan. Osoituksena tästä tänä vuonna julkaistu albumi 1973 todistaa laadukkuudellaan, että hänen musiikillinen liekkinsä ja visionsa palaa kirkkaana nyt, ja tulee tekemään niin tulevaisuudessakin.

Lähde Bauer Media Oy

spot_img